O příspěvky na vzdělávání zaměstnanců může žádat více firem

Young speaker at a meetingOd února 2015 rozšířilo Ministerstvo práce a sociálních věcí okruh firem, které se mohou zapojit do projektu podpory odborného vzdělávání zaměstnanců. O dotace na vzdělávání a náhradu mzdových nákladů se nově mohou přihlásit firmy, u kterých meziroční pokles tržeb nepřesáhl hranici 15 % (doposud to bylo 5 %). Podle MPSV je zřejmě tohle hranice, u které má firma ještě potenciál k rozvoji, aniž by byla nutná hlubší restrukturalizace. Do projektu se mohou přihlásit i OSVČ, těm ale nebude poskytován mzdový příspěvek, pouze příspěvek na vzdělávání.

O přidělení příspěvku rozhodují krajské pobočky ÚP. Žádost si můžete stáhnout na této stránce. Kromě žádosti na ní najdete i ostatní potřebné formuláře, které je nutné k žádosti přiložit. Vyplněné žádosti stačí odevzdat na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce nebo na vyžádání poslat v elektronické podobě do datové schránky.

Projekt poběží do konce září tohoto roku a celkově můžete získat podporu až ve výši 500.000 Kč měsíčně. Jde o souhrnou částku na úhradu nákladů na vzdělávání a mzdové náklady na vzdělávajícího se zaměstnance. Mzdové náhrady jsou omezeny na 27.600 korun na jednoho zaměstnance měsíčně.

V rámci projektu není podporováno vzdělávání tzv. měkkých dovedností a omezena je i výuka jazyků. U cizích jazyků musí jít o odbornou výuku související s pracovní pozicí zaměstnance a podporu lze získat pouze v rozsahu 120 vyučovacích hodin. Kromě předmětu vzdělávání existují i omezení týkající se přímo zaměstnavatelů nebo zaměstnanců. Příspěvek nedostanou mimo jiné zaměstnavatelé, kteří:

  • Už pobírají nějaké dotace na podobný účel,
  • chtějí peníze na vzdělávání zaměstnanců provozoven v Praze,
  • chtějí peníze na vzdělávání zaměstnanců pracujících na DPP,
  • chtějí peníze na vzdělávání zaměstnanců, kteří nejsou občany EU nebo nemají trvalý pobyt v ČR,
  • sami podnikají v oblasti vzdělávání a poradenství.

Ani v případě, že se vás žádná z výše uvedených omezení netýkají, však nemusíte na příspěvky dosáhnout. ÚP bude vaši žádost posuzovat z hlediska přínosu příspěvku pro další rozvoj vaší firmy, vašich zaměstnanců nebo i obecněji zlepšení situace na daném trhu práce. Může tak opět záležet čistě na rozhodnutí úředníka, zda si zrovna vy příspěvek zasloužíte. Zájemci o podrobnější informace o projektu si mohou stáhnout manuál, ve kterém se dozví vše o pravidlech a podmínkách pro žadatele.

Nabídky na odborné kurzy i individuální inzerci lektorů si můžete prohlédnout v naší rubrice vzdělávání. Pokud máte zájem o kvalifikované zaměstnance podejte si u nás inzerát s nabídkou práce nebo si prohlédněte poptávku zájemců o zaměstnání.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *