Pracujete bez smlouvy? Pokutu dostanete vy i váš zaměstnavatel

Mohlo by se zdát, že nelegální zaměstnávání se týká pouze práce cizinců na stavbách nebo různých tržištích. V nelehké životní situaci nebo s vidinou snadnějšího výdělku ale takové práce berou i čeští zaměstnanci. Pokud zvažujete nabídku vydělat si něco bokem načerno, například jako nezaměstnaný v evidenci ÚP, vězte, že kontroly inspektorů ministerstva práce chodí poměrně často a kromě zaměstnavatele sáhnou do peněženky i vám.

nelegální práce
Největší problémy s prací načerno jsou tradičně ve stavebnictví

Nelegální práce má pro zaměstnance samozřejmě spoustu dalších nevýhod. Není nijak zákonem chráněn. Může být kdykoliv propuštěn. Zaměstnavatel neplatí odvody pojištění a samozřejmě hrozí, že za svou práci dostane menší nebo dokonce žádné peníze. Podle zákona má sice na odměnu za práci nárok každý i bez pracovní smlouvy, ale dokazujte to u soudu… navíc akorát doložíte, že jste vykonávali nelegální práci a ještě vám vyměří pokutu.

Výkonem nelegální práce totiž spáchá takto zaměstnaný člověk přestupek, za který mu hrozí pokuta až 100.000 Kč. Firma, která někoho zaměstná bez pracovní smlouvy nebo nějaké písemné dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, může zaplatit až 10 milionů. V loňském roce bylo na pokutách vybráno téměř 180 milionů korun. Kontrolováno bylo téměř 22.500 firem, ve kterých bylo zjištěno porušení předpisů ve více než 6.500 případech (zdroj: SUIP.cz)

Podle zákona o zaměstnanosti mají právnické i fyzické osoby povinnost mít v místě pracoviště minimálně kopii pracovní smlouvy. Tu musí předložit přímo při kontrole a logicky tak už neexistuje prostor pro zpětné dovytvoření dokladu o pracovněprávním vztahu. Pokud smlouva chybí, práce je automaticky brána jako nelegální.

Inspektoři si dokonce umí došlápnout i na různé rodinné výpomoci v provozovnách malých živnostníků. Podle nedávného rozhodnutí krajského soudu v Brně, musí zaplatit pokutu za nelegální práci žena, která (podle vlastního vyjádření) pouze zaskakovala v obchodě za svou tetu v době její nepřítomnosti. Vše bez nároku na odměnu.

Vzhledem k tomu, že obsloužila zákazníky – patrně samotné inspektory – naplnila všechny znaky závislé práce a nepomohlo jí ani to, že se obrátila na soud. Ten, jak jsem uvedl výše, rozhodl v její neprospěch a šlo tedy o nelegální zaměstnávání se všemi důsledky, které z toho plynou. Jestli má i takové potírání práce načerno smysl nebo už jde čistě o buzeraci, nechám na laskavém posouzení čtenáře ;).


Komentáře 2

  • Zdenko

    říká:

    Som zaměstnaný od 14.4.2018. A pracovnu zmlvu mi slubuje kazdi mesiac co mam delat ako mám dal postupovat

  • Monika Vašková

    říká:

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jak je to se zákonem práce o prodloužení smlouvy, jestliže mi smlouva na dobu určitou skončila 31.12.2017 a já jsem byla 2.1.2018, tj. dnes na místě pracoviště a pracovala dále i bez písemné či ústní smlouvy (konkrétně necelou půl hodinu)? Je pravda, že tato již ukončená smlouva se automaticky stává smlouvou na neurčito? Musí mne zaměstnavatel dále zaměstnávat nebo se mohu odvolat na 3 měsíční odstupné?
    Děkuji za všechny rady a odpovědi.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *