Prodáváte věci přes inzerát? Pozor na podvodné nabídky

Zveřejněný inzerát vždy obsahuje i kontaktní údaje, které jsou bohužel neodolatelným lákadlem pro rozesilatele nevyžádaných zpráv. Existuje spam, který je v podstatě neškodný a maximálně vás okrade o trochu času, přinejhorším vás rozčílí. Bohužel ale existují i zprávy, které se tváří jako výhodná nabídka a přitom se vás jejich pisatel snaží jen bezostyšně okrást.

Ve starším článku jsem se věnoval přímo podvodným inzerátům, u kterých se vás nabízející snaží nalákat k nákupu zboží inzerovaného za zajímavou cenu. Po odeslání platby ale nikdy žádné zboží nepřijde. U spamu v odpovědích na inzerát to funguje obráceně. Podvodník reaguje na vaši nabídku. Většinou je “ochoten” zaplatit více než jste požadovali. Poté se zboží odesílá dříve než jsou peníze na účtu nebo se z vás pokusí vytáhnout citlivé údaje (zejména údaje o vaší platební kartě).

Většinu emailů odchytí náš filtr a k uživatelům se vůbec nedostanou, některé přesto projdou až ke svému cíli. U kontaktních telefonů zase hrozí, že se spammer pokusí kontaktovat svou oběť pomocí mobilních aplikací jako je třeba WhatsApp. Bohužel existují i případy, kdy důvěřivější uživatelé dotáhnou celou transakci až do (pro ně) hořkého konce.

Takový spam má různé podoby. Ještě před pár lety byla většina těchto zpráv v angličtině, což samo o sobě spoustu lidí od další komunikace odradí. Anglicky psané odpovědi chodí stále, dnes se ale většinou o text postará překladač. Ten už je tak dobrý, že jsou zprávy skoro k nerozeznání od textu psaného živým člověkem. Mohou vypadat třeba takto:

1. Zprávy (email, whatsApp), které jsou psané anglicky

“Hi, how much is the price of this laptop in us$ value?please reply Cheers, Mrs Sandra”
“Dear Seller, I saw your advert of Camera placed on https://www.avizo.cz and i am interested in buying it, please kindly get back to me if is available Mr. Kohei“

2. Zprávy (email, whatsApp) s českým textem vytvořené pomocí překladače

“Dobrý večer, ráda bych se dozvěděla více o Vašem inzerátu. Dejte mi prosím číslo nebo email. ” “Dobrý den, viděla jsem váš inzerát. Stále na prodej?” nebo prostě jen jednoduchá věta “je tento produkt ještě dostupný?”

Ve všech případech se jedná o spam, jehož jedinou úlohou je vzbudit váš zájem a vtáhnout vás do následné komunikace. Jakmile zareagujete, následuje pohádka o tom, že syn zrovna potřebuje nabízený notebook ke studiu nebo třeba dcera telefon k narozeninám, které má už příští měsíc. Nabídnutá cena bude zajímavě navýšena, abyste získali pocit, že celý obchod bude opravdu výhodný a podvodník vás tím patřičně navnadil.

podvodná odpověď na inzerát
Adresa se tváří jako oficiální email platební služby paypal (paypal.com). Ve skutečnosti jde o účet na freemailové službě gmail.com – jasný podvod.

Pak následuje žádost o vaše bankovní údaje a nakonec žádost o zaslání zboží proti potvrzení o provedení platby. Může jít o potvrzení z banky nebo nějaké zavedené platební brány. Každopádně toto potvrzení bude pravděpodobně falešné. V jiných případech se z vás pokusí falešný zájemce vytáhnout přes odkaz na platební brány vaše osobní údaje. Tyto odkazy vedou na podvodné stránky. Dobrým vodítkem může být, že taková potvrzení jsou většinou pod odkazem, který se má tvářit jako oficiální adresa nějaké zavedené instituce. Při bližším pohledu však zjistíte, že to není pravda. Např. zasilkovna-cz.dealpay.site nebo zasilkovna-cz.legaltransfer.store opravdu nejsou weby Zásilkovny i když její jméno v adrese vidíte. Zásilkovna používá doménu zasilkovna.cz, která v adrese viditelně schází.

Podvodná platební brána

Stránka má vypadat jako oficiální platební brána Zásilkovny. V adrese je ale jasně vidět, že na stránkách zásilkovny nejste – jasný podvod.

Pokud narazíte na rafinovanějšího vykuka, může být potvrzení o platbě pravé, ale ani to neznamená, že peníze byly skutečně odeslány. Po získání potřebného potvrzení totiž dojde ke stornování platby a peníze ve skutečnosti na váš účet nedorazí.

O tom, že nejde o žádný hoax a můžete přijít opravdu o nemalé peníze, si můžete přečíst i v týdeníku Policie České republiky – Žena na internetu prodávala kočárek, přišla o více než 700 tisíc korun.

Téma podvodů na inzertních serverech už zaujalo i české Youtubery:

Pokud se rozhodnete prodávat své zboží přes inzertní server, můžete si u nás samozřejmě podat inzerát zdarma. K výše popsaným odpovědím na vaše nabídky ale přistupujte velmi obezřetně a hlavně nikdy nezasílejte zboží dříve, než budete mít skutečně peníze na svém účtu. Nikdy také nezadávejte své osobní údaje do pochybných aplikací, na které vás zavede poslaný odkaz. V ideálním případě na takové emaily vůbec nereagujte, je to jen ztráta vašeho času.


Komentáře 727

Navigace komentářů

  • Katy

    říká:

    Taky se připojují Tereza Nováková z Facebooku chce zaslat zboží přes balikovnu platba předem. Vy se přihlásíte abyste získali peníze do svého bankovnictví zašlete ji email jméno a číslo. Peníze nezískáte ale ona se vám tam nabourá.

  • Pavel Dvorak

    říká:

    Problem je ten, ze u nas trochu predbehli podvodnici dobu. My jsme si jeste nezvykli, ze kuryri vyzvedavaji baliky u nas doma a nemusime na postu. Staci pouzit zaslat.cz

  • Jirka

    říká:

    Pro všechny zde,
    všimněte si prosím, že všichni ti podvodníci, kteří vám píší, zásadně používají majly z veřejných domén. Co to je doména? To je to, co je za tzv. „zavináčem“ čili vpravo za @. Jestliže tam uvidíte
    gmail.com znamená to, že odesilatel píše z Googlu
    seznam.cz …. odesilatel píše ze seznamu
    volny.cz …. odesilatel píše ze seznamu
    email.cz …. odesilatel píše ze seznamu
    centrum.cz …. odesilatel píše ze seznamu

    a nemyslete si, že když někdo píše ze Seznamu, že to je Čech. Ani omylem ne. Na Seznamu si může zaregistrovat majlbox kdokoliv. Že k tomu potřebuje české tel. číslo? No a co? Rusové v Praze na kupují české SIM karty po balících a prodávají je do světa.
    Další vykřičené domény, kde se hemží podvodníci: aol.com (což byla kdysi „America OnLine“) , yahoo.com, hotmail.com … Ty všechny dnes spravuje strejda Google, kde se to jen hemží podvodníky z celého světa. Český Seznam není žádnou vyjímkou, je navázaný na strejdu Googla. Bez strejdy Googla by nebyl český Seznam.

  • Jaja

    říká:

    Predaj cez bazoš.
    Ako píše 714. Martina o Michal Hans, tak je to asi ten istý čo mne sa ozval pod menom
    Petr Šedrák
    Adresa: Grieskirchner Str. 88, 4600 Wels, Rakúsko.
    Kontakt: +43-607-023-825
    Swed Bank • transfer_verification@aol.com

    Ďalší podvodník a jeho mail
    petrshedrak@outlook.com

  • Vkiii

    říká:

    Zdravím, taktiež momentálne riešim problém s jedným podvodníkom benderodge122@outlook.com. Kontaktoval ma cez inzerát na bazos.sk. Zo začiatku bolo všetko v poriadku. Nasledne mi poslala “jeho banka“ ( @transfer_verification@aol.com ) mail o tom ze im mam poslat potvrednku ze som tovar odoslala. Balik som bola podala na poste, pan mi pisal ze peniaze poslal a nic mi neprislo podozrive… Den po odoslani balika mi prosiel mail ze peniaze mi nepridu na ucet pokial banke neposlem nejaku ciastku penazi, taktiez mi pisal pan ze mam postupovat podla krokov ktore mi banka zaslala. Odpisala som mu ze peniaze nikde posielat nebudem, nech si to vybavi on so svojou bankou. Dookola mi pisal ze mam poslat banke peniaze a mam si kupit bitcoiny atd… a vtedy mi to zacalo pripadat uz podozrive. Ja som panovi vysvetlovala niekolkokrat ze peniaze nikam neposlem, nikomu platit nebudem a ze chcem dostat len svoje peniaze. Pan/robot XD asi tomu nepochopil a stale pisal ze mam poslat peniaze banke ja som mu opat napisala ze nic neposlem a nech si to vybavi s bankou a ze pokial mi peniaze nepridu na ucet tak to zacnem riesit s policiou. Pan mi napisal ze sa mu nemam vyhrazat policou ze policia nic nevyriesi. Ja som neodpisovala… vecer mi prisiel mail od banky ze im mam do 12 hodin poslat peanize… Neodpisovala som a pocas dna som sla na postu poziadat, aby pozastavili dorucenie balika… Vdaka bohu sa im na poste podarilo zadat do systemu aby sa dorucenie pozastavilo ale pan mi uz na dalsie rano pisal ze co robim, kde je jeho balik a ze nevie ho sledovat a ze ak neposlem peniaze banke tak banka proti mne podnikne brutalne kroky… taktiez mi prisiel mail od banky ze budu proti mne podniknute pravne kroky ze som porusila zakon a ze informovali Interpol(medzinarodnu policajnu organizaciu) o tom že som porusila zakon… Trochu som sa zlakla kedze hned ako som prerusila poslanie tak sa mi zacali vyhrazat ale vdaka tejto stranke som zistila ze toto cele bol len podvod.

  • Marek

    říká:

    Přesně to samé mi přišlo z adresy benderodge122@outlook.com. Předstíral zájem o objektiv, potom chtěl číslo mého účtu, že mi pošle peníze předem. Když jsem mu to číslo poslal, přišla falešná zpráva jakoby z banky, že peníze jsou na cestě ke mne, že mám jen poslat potvrzení z pošty o podání balíku na adresu transfer_verification@aol.com, a pak mi peníze uvolní a odešlou na můj účet. Jméno a adresu tam ten podvodník měl uvedenou:

    Bender Rodger
    Address: Grieskirchner Str. 88, 4600 Wels, Austria.
    Contact: +43-607-023-825

    • Monika

      říká:

      Dobrý den, a poslal jste ?
      Já právě naletěla
      Odeslala balík do Anglie a snažím se ho stopnout. Pokud se mi to nepodaří nevím jak dál postupovat..

      • Jirka

        říká:

        dobrý den Moniko,
        jak jste dopadla se Zásilkou do Anglie ?
        Jestli to není příliš díávno (nejsou totoiž datumy u zpráv) můžu v tomto směru v Anglii něco udělat, tedy oznámit podvod britským úřadům. Spojit se se mnou můžete přes formulář na http://www.allfin.co.uk/cz/ nebo přes mail za předpokladu, že nepoužíváte majly z veřejných domén ( google alias gmail.com a cokoliv od Seznamu – seznam.cz, volny.cz, email.cz atd.). Ty všechny jsou totiž zablokované.

  • Pavel

    říká:

    Stejný člověk mě oslovil přes inzerát na bazos.cz. Tentokrát pod emailem benderodge122@outlook.com. Vyptával se kolik by jej stál balík přes Českou poštu do Rakouska na stejnou adresu – Grieskirchner Str. 88, 4600 Wels, Austria.

  • Martina

    říká:

    Update ohledně podvodníka: Michal Hans

    Zatímco ve zprávě od „banky“ („Swed bank“ – transfer_verification@aol.com), kterou obdržíte stále figuruje jako Michal Hans, člověka kontaktuje emailem pod jménem Mills Michal.

    Mill Michal
    Grieskirchner Str. 88, 4600 Wels, Austria i Bahnhofstraße 60 9761 Greifenburg, Austria
    +436645230043

  • WastingDouglas

    říká:

    Panebože, myslete hlavou!!!! Jestliže nevo JÁ prodávám a někdo to údajně chce koupit, nemůže přece chtít, abych JA ZAPLATIL PŘES PAYPAL. Většinou podvodníci požadují číslo účtu a další údaje, ja vzdy píšu, never PayPal only. ale oni stsle otravují.napodled mi přišlo přes wasap z ceskyho čísla, ze chce poslst malou nabíječku přes dpd, coz ni přišlo podezřelý a zbytečný.kdyz sem na to číslo zavolal, bylo odpojeny. dpd odkaz na platbu samozřejmě falešná. nedostal žádnou informaci,kterou chrel, pak najednou byl offline. tak sem ho bloknul a sbohem debile.

  • Dominik

    říká:

    Co v pripade ze som mu poslal iban?

  • Roman

    říká:

    Stejny podvodník to opet zkouši….ma zajem o predmety na ceskych bazarech slibuje platbu na ucet nic neposle pak vyhrozuje svedskou bankou a posila nesmyslne roboticky nakopirovane emaily ze ceka na potvrzeni….no nema to moc vychytane hlupak :-)
    Toto je zrejme zneuzita adresa a tel se opakuje uz vyse…(toto cislo telefonu je uz uvedeno zde vyše u čísla 705 od pana Marina)

    Name: Michal Hans
    Terrängvägen 101, 129 47 Hägersten, Sweden.
    +4690702382

  • Radim

    říká:

    Ahoj, aktuálně se ode mě snaží jistý David Sadiv ze Švédska odkoupit foťák.
    komunikace probíhá v bezproblémové angličtině a. dokonce chtěl zboží zaplatit i předem.
    Háček nastal ve chvíli, když mi napsal, že dal bance ke zpracování platbu a že mám zkontrolovat spam.
    Ve spamu mi opravdu ležel email od „banky“, kde se podepsal zástupce skotské banky, nikoliv ze SWED bank, za kterou se podvodný email vydává.
    To byl první vykřičník, druhým vykřičníkem bylo chybějící logo banky kdekoliv v emailu.
    A poslední – největší vykřičník byl email odesilatele – transfer_verification@aol.com , což stoprocentně nepatří bance.
    Nicméně v tomto emailu nechtěli proklik na peníze nebo tak, pouze chtěli poslat potvrzený podací lístek z pošty, aby platbu uvolnili.. :)

  • М

    říká:

    Mám cca stejně od meindl.rosemarie.andrea@gmail.com
    Ahoj,

    Jak jsem vám již řekl, pracuji mimo zemi a moje auto je již v úschově přepravní společnosti a vysvětlím vám proces.
    Za auto zaplatíte přepravní společnosti ne mně a můžete je zaplatit ve vaší měně, v českých korunách.
    Celková cena vozu bude 4.220 EURO a já zaplatím veškeré náklady na dopravu.
    Pracuji mimo zemi a z tohoto důvodu jsem si najal tuto přepravní společnost, protože je normální používat takové společnosti, když nemáte čas dělat všechny papíry.
    Auto je již v úschově přepravní společnosti a čeká ode mě podrobnosti o novém potenciálním kupci mého auta, aby mu mohli auto doručit.
    Poté, co obdržíte auto od přepravní společnosti, nabídnou vám 5denní lhůtu na kontrolu a během těchto 5 dnů jim můžete auto odmítnout a nemusíte nic platit, protože veškeré přepravní náklady zaplatím já.
    Přepravní společnost vám pomůže zaregistrovat auto na vaše jméno, protože zástupce přepravní společnosti bude mnou u notáře zmocněn k přihlášení vozu na vaše jméno.

  • Ioannes

    říká:

    Prvni komentar se nepodarilo nahrat..
    Jak vidíte na fotkách, auto je v perfektním stavu a auto má servisní knížku.
    Rok výroby vozu je 2017 a vůz má najeto 141.019 km.
    Auto je registrováno v ČR a má české doklady a z tohoto důvodu ho chci prodat zpět.
    Momentálně se nacházím v Garching bei München, Německo.
    Auto prodávám, protože jsem požádal o nový německý projekt na nákup elektromobilu. Tento projekt měl prodat vůz mimo Německo, aby mohl využít všech slev. Jsem členem „Green Organisation“ a rozhodl jsem se koupit si elektromobil. Najmu akreditovanou firmu, která vyřídí veškeré papíry a přistaví auto na vaši adresu. Náklady na doručení zaplatím já, takže se o to nemusíte starat. Budete mít 5denní kontrolní období, kdy si můžete zkontrolovat jak auto, tak doklady, abyste viděli, že je vše v pořádku. Dodací lhůta: 5-7 pracovních dnů. Mají také politiku vrácení a auto bude pojištěno. Počkám na vaši odpověď.

  • Ioannes

    říká:

    Tohle tomu predchazelo.
    Jak jsem vám již řekl, pracuji mimo zemi a moje auto je již v úschově přepravní společnosti a vysvětlím vám proces.
    Za auto zaplatíte přepravní společnosti ne mně a můžete je zaplatit ve vaší měně, v českých korunách.
    Celková cena vozu bude 5.110 EURO a já zaplatím veškeré náklady na dopravu.
    Pracuji mimo zemi a z tohoto důvodu jsem si najal tuto přepravní společnost, protože je normální používat takové společnosti, když nemáte čas dělat všechny papíry.
    Auto je již v úschově přepravní společnosti a čeká ode mě podrobnosti o novém potenciálním kupci mého auta, aby mu mohli auto doručit.
    Poté, co obdržíte auto od přepravní společnosti, nabídnou vám 5denní lhůtu na kontrolu a během těchto 5 dnů jim můžete auto odmítnout a nemusíte nic platit, protože veškeré přepravní náklady zaplatím já.
    Přepravní společnost vám pomůže zaregistrovat auto na vaše jméno, protože zástupce přepravní společnosti bude mnou u notáře zmocněn k přihlášení vozu na vaše jméno.

  • Ioannes

    říká:

    Podezrele nizka cena prodavaneho vozu, poradite? Dle meho podvod.
    Toto je webová stránka přepravní společnosti:
    https://transport-carrier-services-ltd.com/
    Poté, co budu mít vaše údaje, mohu zahájit přepravu k vám a poté vás bude přepravní společnost kontaktovat se smlouvou, s VIN # vozu a s doklady k vozu.
    Poté, co obdržíte auto od přepravní společnosti, nabídnou vám 5denní lhůtu na kontrolu a během těchto 5 dnů jim můžete auto odmítnout a nemusíte za nic platit, protože náklady na dopravu jim zaplatím já.

    od: meindl.rosemarie.andrea@gmail.com

  • Martin

    říká:

    Taky jsem prodával zboží na bazos.cz a ozval se údajně ze Švédska chlap Miguel Lloyd, že má o zboží zájem. Zjistil jsem mu poštu a že se mu strhly peníze z účtu, poslala mi jakoby jeho banka Swedbank potvrzení a že se čeká až pošlu potvrzení o odeslání z pošty. Kontaktoval jsem firmu která na adrese je ve Švédsku jestli znají tohoto člověka ať už jménem nebo tel.cislem. A nikdo ho tam nezná a údajně tam chodí hodně balíků, co nemohou na poště vyzvednout. A týpek mě pořád bombarduje, ať to pošlu. Jakoby jeho banka mi vyhrožuje Interpolem, právními kroky atd.
    Jediné co nechápu o co tomu člověku ve skutečnosti jde?? Když balík nemůže vyzvednout… Můžete mi to někdo vysvětlit? Proč na mě tak tlačí abych to poslal? To, že by mi peníze nepřišly a emaily z banky jsou falešné chápu, ale nechápu o co jim jde..? Samozřejmě jsem ho poslal do patřičných míst, ale on pořád nedá pokoj a čeká na potvrzení z pošty. A jakoby banka pořád vyhrožuje. Jouda, kdyby mi alespoň neposílal email úplně ve stejný čas jako mi chodí email z té jeho banky

    miguel_lloyd11@outlook.com
    Name: Miguel Lloyd
    Address: Vattlång 259, 829 91 Ilsbo, Sweden.
    Number: +4690702382

    Swed Bank • transfer_verification@aol.com

  • Pip

    říká:

    Další vykuk –
    Alejandro Batuhan alejandrowasilewski202@gmail.com

    Chce koupit obrovskou těžkou strojní mašinu a prej si pro to posílá pickup :-)
    Vtipné je že ani neví k čemu ten stroj slouží :-D :-D

    • Anna

      říká:

      Nakupují u fy Wish, několikrát vše OK, nyní chtějí fotku OP. Proč? Poslat? Asi radši přestanu zde nakupovat. Kuligová

  • Petra

    říká:

    Prodávám kočárek a už se mi ozvali čtyři podvodníci, první dva chtěli platit přes DPD, třetímu jsem oznámila platební a zasílací možnosti, potom už se neozval. Čtvrtý psal translate.google češtinou, že je ze Skotska a gmail paypelem mi poslal potvrzení o platbě s tím, že mám poslat 3000,- kurýrovi (název účtu Shinedulam Tsogtsaikhan, číslo účtu 4739478043/0800).

    Podvodné emaily:
    velicovaanna@seznam.cz
    michal.svs5@seznam.cz
    mythales@seznam.cz
    stringermarkedward02@aol.com

  • PeterW

    říká:

    Dobrý den,
    taky se mi ozval nějaký pán, který reagoval na můj inzerát na bazoši. Komunikoval přes emailovou adresu „terezka073796@seznam.cz“
    Platbu chtěl uhradit přes podvodnou stránku DPD kurýr, kde jsem měl zadat údaje z bankové karty.
    Bylo mi to trochu divné, ale údaje jsem zadal. Pak začalo dlouhé ověřování identity, napravo na stránce byl chat přes který komunikoval. Prý že to bude trvat 5 minut. Ověření prý zlyhalo a měl jsem celý proces opakovat znovu, to se mi ale nechtělo, tak jsem to celé zrušil. Hned mi přišel email od podvodníka, že mu volali z DPD, že jsem prý zrušil přijetí pěněz, atd.“
    Pak mi přišla sms od banky, že jsem aktivoval Smartbanking na nějakém zařízení „Vintend“. To už jsem věděl, že je něco špatně. Rychle jsme zavolal do banky, aby mi zablokovali účet. A pak jsem šel rychle na pobočku zrušit kartu a odblokovat účet. Naštěstí mi nevybrali žádné peníze, ale budu muset čekat na vydání nové bankové karty.
    Poučení do budoucna!!!

  • David

    říká:

    Zdravím. Také bych rád sdílel zkušenost s panem Peter Hullik ( peterhullik@outlook.com ) a jeho pokusem o podvod přes Scotia bank transfer ( scotia_verification@aol.com ). Prodával jsem věc přes slovenský Bazoš, stejně jako někdo psal výše… ozval se někdo údajně z Vídně. Požadoval jsem peníze předem a on poté zkoušel převod pře tuto banku… částka byla navýšena o cca 25%, údajná provize pro kurýra atd. Utnul jsem to, jelikož to je evidentní pokus o podvod

  • Petr

    říká:

    Prodej autosedačky.

    Ozvala se Zuzana Líznerová, tel. c. +420737694493, Liberec.

    Peníze posílá skrz DHL, čekají na mě, jen stačí vyplnit číslo karty a další údaje :)

  • Luděk

    říká:

    Prodávám zahradní houpačku a právě komunikuji s člověkem, který má mail mikelarson650@gmail.com

    Na hyperinzerci měl účet se jménem mike larson, ale účet už neexistuje. Chtěl poslat houpačku do Dánska !!!

    Sráč

  • Andrej

    říká:

    Málem jsem naskočil dalšímu podvodníku s emailem ladislavziga1367@seznam.cz
    Ti hlupáci ani nedokážou změnit text, jsou mizerní. Níže email, co jsem dostál od něj.
    Je to vlastně velmi jednoduché! Objednávám na webových stránkách společnosti DPD a platím za zboží a doručení prostřednictvím zabezpečené transakce. Poté vám přijde e-mail od společnosti DPD, ve kterém potvrdíte objednávku a obdržíte peníze.
    Kurýr DPD vám zavolá a vybere vhodný čas pro doručení. Po mém potvrzení obdržíte peníze na svůj bankovní účet.
    Doufám, že jsem tento proces popsal srozumitelně.

    Plnou odpovědnost nese přepravní společnost. Kurýr vám pomůže zboží zabalit.
    Hlavní je, abyste byli připraveni ji předat.
    Kurýr vám zavolá po odeslání objednávky. Mohu zacit?

  • Martin

    říká:

    Dobrý den, děkuji za vaši stránku. Prodával jsem na baziši elektrokolo. Scénář stejný jako v jiných komentářích, naštěstí jsem to včas zarazil, e-mailové adresy mi přišly podivné, včetně potvrzovací banky kupujícího. Přidávám tedy do seznamu adres – pozor na: samueltouch@outlook.com a údajná banka Scotia scotia_verification@aol.com Nenaleťe, dejte si pozor. Martin

  • Martin

    říká:

    Dobrý den,

    posílám také svou zkušenost. Někdo mě kontaktoval kvůli inzerátu na nosítko pro kojence na Bazoši.
    email přišel z: Ladislavziga@gmx.com, jakmile sem napsal že předávám policii ČR už se neozval:

    „Moje firma bohužel využívá pouze DPD. Platím z bankovního účtu své firmy.
    Po mém potvrzení obdržíte peníze na svůj bankovní účet.

    Je to vlastně velmi jednoduché! Objednávám na webových stránkách společnosti DPD a platím za zboží a doručení prostřednictvím zabezpečené transakce. Poté vám přijde e-mail od společnosti DPD, ve kterém potvrdíte objednávku a obdržíte peníze.
    Kurýr DPD vám zavolá a vybere vhodný čas pro doručení. Po mém potvrzení obdržíte peníze na svůj bankovní účet.
    Doufám, že jsem tento proces popsal srozumitelně.

    Plnou odpovědnost nese přepravní společnost. Kurýr vám pomůže zboží zabalit.
    Hlavní je, abyste byli připraveni ji předat.
    Kurýr vám zavolá po odeslání objednávky. Mohu začít?“

  • Isis

    říká:

    Dnes mi na mobil přišla SMS:
    „Je v?? p?edm?t na bazos.cz st?le na prodej…? Vra?te se pros?m na m?j e-mail na johnbina188@gmail.com
    Jasný šmejd.
    Pro zajímavost jsem adresu hodila do vyhledávače a objevila tohle vlákno.
    Takže se připojuji – než někomu odpovíte, použijte svůj mozek, a nikomu nedovolte platit vám něco na kartu – info https://online.csob.cz/novinky?article=10568211
    Hodně zdaru při prodeji použitých věcí!

  • PV

    říká:

    Taky asi jeden takovej (prodej kola pres cyklobazar):
    martinhorky1280@gmail.com
    Děkujeme za vaši odpověď.
    Jsem z Polska, jsem spokojený s cenou i stavem.
    Ale chci, abys věděl, že pro to nebudu moci přijít. Mám tedy soukromou přepravní společnost, která si pro to po domluvě a platbě přijede.
    Máte PayPal e-mail nebo bankovní účet, abych mohl provést převod přímo na váš účet?

  • Miloš

    říká:

    A další: aannapopov@gmail.com. Tentokrát se zvláštní prosbou, ať ji kontaktuji, pokud se mně zboží na bazaru podaří prodat – pravděpodobně postupem času by se snažila dostat ze mě nějaké údaje. Jednalo se konkrétně o inzerát na Hyperinzerce.cz.

  • martin

    říká:

    No povím Vám, že se roztrhl pytel s těmi podvodníky. Prodával jsem kolo a ze šesti zájemců čtyři podvodníci. Ani jeden se s Vámi nespojí telefonicky vše po mailu. Osobní převzetí není možné a po návrhu že jsem ochoten kolo dopravit klasická výmluva , že je mimo republiku atd. Navíc založení učtu pro placení Všichni jak přes kopírák .Řešil jsem přes stovku mailu. Pořád dokola i když jsem ukončil komunikaci stále to pokračovalo. Adresy se opakují s malými obměnami. Opravdu je třeba být ostražitý. Kolo jsem nakonec prodal pánovi který si dojel osobně. Férové jednání. Lidičky opravdu pozor at nepřijdete o peníze

  • Jirka

    říká:

    Další podvodník, že koupí mojí kytaru, tedy ja souhlasil a poslal mu čislo učtu, jmeno adresu, ostatní jsem ignoroval, jasně že žádné peníze na muj učet nepřijdou.
    Ten šmejd má e-mail: johnlucasben007@gmail.com, pozor na něj, taky kecá že zaplatí a pro kytaru přijede nejaký typek z jeho přepravní společnosti. Zatím nic, už se neozívá.

  • Honza

    říká:

    Stejný postup jako je popsaný výše, reakce na inzerát na Bazoši. Čeština vytvořená v překladači, kontakt přes Whatsapp. Dožadování se platby za dopravu s tím že, zaplatil paypalu cenu zboží i dopravu. Paypal platbu si vytvořil podvodnou a že platba je nevratná. S tímto argumentem se snaží vymámit peníze ( bitcoiny ) …

    Pokud jste poskytli email ( jako já ), je dobré si změnit heslo a nebo mít dvojí zabepečení. Podvodné chování s odkazem na paypal se dá nahlásit na spoof@paypal.com

    Kontakt odtud:
    Email: richardpaulmeyers@gmail.com
    Whatsapp: +1 (515) 514-4771

  • l...

    říká:

    Ti hajzlové to pořád zkouší:-))) nedejte se lidi… schéma je i po letech stejné… Paypal, dopravce agent, chce něco jko zálohu, platbu v řádu tisíců…ztráta času.
    Adresa, kterou použili: s.mark44111@gmail.com

    Text z mailu od pseudopaypal
    This eMail confirms that you have received an Instant payment of 21,283.00 CZK
    from Mark Scott via PayPal MERCHANDISE Payment Service.

    Reversals: This method of payment cannot be reversed.

    Transaction status: Pending 96 % done… ( Read instructions below and follow the procedure to complete your transaction )

    Note from Mark Scott:
    I have paid for the item and I added the transport agent’s fee. Cheers!!!

    Transaction Summary
    Sent From Mark Scott
    s.mark44111@gmail.com
    Sent to l…@gmail.com

    Transaction ID K295QYG2Y4V25L0KM
    Merchandise Amount 5,783.00 CZK
    Freight Charges
    TransferWise Charges
    Total Amount

    Description
    15,000.00 CZK
    500.00 CZK
    21,283.00 CZK

    Goods Purchased

    Once the money is in your account you can:
    Spend the money online at thousands of shops that accept PayPal.
    Withdraw it from your bank account.
    Transfer the money to a credit card.

  • Michal

    říká:

    Jsem rád, že se mi potvrdilo co jsem si myslel. Díky. Na inzerát prodeje kočárku se mi ozvali přes tento podvodný email:

    eliska.adam88@gmail.com

    Text:
    Jsem spokojen s cenou a stavem. Přeji si to přijít prohlédnout, ale teď tu nejsem a mohu zařídit vyzvednutí (odesilatele), který si ho přijde vyzvednout, jakmile proběhne platba, Také bych chtěl, abyste věděli, že budu platit přes PayPal … S vydáním mých údajů převede název vlastnictví a podepíše veškeré papírování agent vyzvednutí, takže si nemusíte dělat starosti o tom … Pokud máte účet PayPal, kontaktujte mě pomocí níže uvedených podrobností:

    Název PayPal:
    E -mailová adresa PayPal
    Celkové náklady na položku
    Telefonní číslo
    Adresa domova pro vyzvednutí

  • Bisk

    říká:

    Chci se také podělit o zkušenosti s podvodníky. Prodávám telefon a už mě kontaktovali z těch e-mailů:
    tiffanimonkaloma@solution4u.com
    msexy5128@gmail.com
    bros65729@gmail.com
    vylezik@alpenjodel.de
    a z čísla: +371 26 980 988.
    Jak píšete, nezajímá je cena, kupují to pro člena rodiny a je jim jedno kolik bude zaslání stát. Dva to chtěli poslat do Francie a jeden dokonce do Afriky.
    Když napíšu, že do zahraničí nezasílám, většinou už neodpoví. Až tedy na to tel. číslo, kde začali lítat zprávy rychlostí světla ve stylu: vždyť je to bezpečné, toto není můj první nákup v CZE, budu posílat peníze předem atd. Zde komunikace probíhala ve velmi špatné angličtině.

  • Jakub

    říká:

    Tak mám stejnou zkušenost. Prodávám vouchery na avizu a ozval se mi Polák, s nigerijský číslem, který na mě nakonec poslal Američana. Chtěl mi vše chtěl zaplatit předem. Psal překládánou češtinou a chtěl po mě veškeré osobní údaje. Nakonec už mi to bylo divné tak jsem ho poslal do háje.

    O den později úplně stejná situace s jiným číslem. Hned jsem věděl o co jde, tak jsem si z nich dělal prdel. Za vouchery s hodnotu 10 000kč byl ochoten zaplatit 100 000kč. Pak chtěl nějaké fotky, tak jsem mu začal posílat tvrdé trpasličí porno! Ať si ty fotky užije. Pro mé překvapení chvíli reagoval, že trpaslíky nemá rád a pak si mě dal do ignoru…

    Whatsapp čísla:
    +1(818) 732-6690
    +234 814 449 3783
    +234 915 344 9155

    E-mail:
    Paypalserviceonlineint@gmail.com

  • Ani

    říká:

    Hládím další exemplář: blessgomes123@gmail.com

    „Díky za odpověď. Jsem spokojen s jeho stavem a souhlasím s cenou. Takže budu platit přímo na váš PayPal účet bez prodlení. Vraťte se mi s podrobnostmi níže :

    Jméno:
    PayPal e-mailová adresa:
    Číslo mobilního telefonu:
    Celkové náklady na něj:

    Nebo mi můžete poslat žádost o peníze PayPal, takže jakmile obdržím podrobnosti, budu pokračovat v platbě prostřednictvím PayPal a pokud nemáte účet u PayPal, je to docela snadné, bezpečné a zabezpečené otevřít jeden. Stačí se přihlásit k http://www.paypal.com zaregistrovat se u nich. Doufám, že můžeme provést nákup co nejrychleji a poté, co dostanete platbu, se budu obrátit na svou přepravní společnost. Budu potřebovat vaši domovskou adresu, aby ji vyzvedla přepravní společnost.

    Mnohokrát děkuji“

  • Jiří

    říká:

    mon.koppel@email.cz to dnes zkusil i na mne. Díky tomuto webu jsem zjistil, že je to podvod, ale zajímalo mne, kam až zajde. Tak to došlo tak daleko, že poslal zfalšované potvrzení z banky, kde zapomněl změnit jméno plátce a chtěl po mě poslat zboží. Přitom toto zaslání zboží bylo podmínkou uskutečnění platby bankou.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *