Pozor na podvodné inzeráty. Buďte opatrní a snižte riziko na minimum

Pokusům o podvody v prostředí internetu nahrává značná míra anonymity. Pro podvodníka je snadné skrýt se za nic neříkající emailovou adresou, přijít s nějakou “velmi výhodnou” nabídkou a čekat..

Takovým pokusům se nevyhne ani inzertní server. Nabídky jsou u nás před zveřejněním kontrolovány a závadné inzeráty se snažíme mazat. Ne vždy se to ale podaří. O jaké inzeráty se jedná a na co si dát pozor?

Neobvykle nízká cena

Nejčastějším cílem těchto nabídek je náš bazar mobilních telefonů, ale najdou se i v jiných rubrikách. Obecně lze takto nabízet cokoliv, co má větší cenu a dá se to pohodlně poslat na dobírku. Nabídka může vypadat takto:

nabízím Apple Iphone 4. Skoro úplně nový, téměř nepoužitý,  nepoškozený a plně funkční. Ještě 23 měsíců v záruce. Cena 2000. Nevhodný dar.

Po převodu peněz podvedený kupující čeká na své zboží marně. V případě dobírky najde v balíku místo slibovaného telefonu třeba kámen, cihlu nebo kus bezcenného šrotu.

Doporučení: Trvejte na osobním převzetí zboží. Pokud to není možné např. vzhledem ke vzdálenosti mezi vámi a prodávajícím, zkuste tuto možnost jen navrhnout. Ověříte si, jestli by byl prodávající k něčemu takovému alespoň ochotný.

Špatná větná skladba, nešikovné slovní obraty

Na našem serveru se podobné nabídky nejčastěji objevují v rámci auto inzerce. Najdou se i mezi nabídkami mobilních telefonů, elektroniky a zvířat. V extrémních případech mohou vypadat například takto:

Milující kapucín opičky pro přijetí hledáte pro váš nový domov. Ne jen ruku rostoucí (tj. se nebojí člověka), ale jsou také dobře vyškoleni, například, jde na prst, rameno, také léčí z úst, líbání, nechte zvíře, ne neškrábnou, žihadlo..

O text tohoto inzerátu se postaral automatický překladač. Ukázka vyznívá jako absolutní nesmysl, těžko uvěřit, že  by na ni někdo reagoval. Existují ale i rafinovanější verze, u kterých to nemusí být na první pohled patrné. Pokud inzerát obsahuje pouze technické specifikace a žádná nebo téměř žádná slovesa, pak překladač nemá těžkou práci. Nemusí skloňovat, časovat a skládat složitější větné konstrukce, podle kterých by bylo hned jasné, že text nedává smysl:

Škoda Superb 2.0 TDI DPF, ABS, imobilizér elektrická zařízení, ESP, elektrické ovládání oken, centrální zamykání, litá kola, Úplná servisní historie, Tempomat, Elektrická vyhřívaná sedadla, sportovní sedadla, parkovací senzory, posilovač řízení, přední airbagy, boční a další.

Autoři těchto nabídek operují mimo ČR. Jako platební kanál nejčastěji navrhují Western Union, takže peníze mohou vyzvednout téměř kdekoliv na světě. Možnost následně je vypátrat je mizivá. Zaplacené zboží vám samozřejmě nepošlou.

Doporučení: Nikdy neposílejte do zahraničí žádné zálohy a peníze předem. Tito inzerenti mohou chtít třeba “jen” menší částku na proplacení dopravného, na které údajně nemají, a podobně.

Podvodné odpovědi na vaše nabídky

Samostatnou kapitolou jsou podvodné emaily, různé variace na tzv. “nigerijské dopisy”. Nemusí jít nutně o srdceryvný příběh paní XY, která pro svého syna studujícího v Nigérii urgentně shání notebook. Lidé rozesílající tyto spamy si vystačí i s mnohem jednodušší formulací:

Zaujala mě tato vaše položka, je ještě k dispozici?

Na první pohled nevinný dotaz, nemyslíte? Pokud na takový email zareagujete, vše podstatné se dozvíte z následující korespondence. Kupující vám pravděpodobně nabídne vyšší cenu, než je obvyklé. Bude chtít znát číslo vašeho účtu, aby mohl poslat peníze. Potud je, zdá se, vše v pořádku.

Háček se objeví až úplně na konci samotné transakce. Peníze nedojdou na váš účet, ale jsou údajně zablokovány na účtu banky zájemce. Tato informace vám dorazí jako “potvrzení” od samotné banky s dodatkem, že peníze budou převedeny na váš účet, jakmile zašlete doklad o odeslání zboží. Nic takového se ale nestane.

Doporučení: Vždy požadujte platbu předem a zboží odesílejte, až jsou peníze skutečně na vašem účtu.

Máte osobní zkušenost s podvodným inzerátem? Vypadal jako některý z příkladů v našem článku nebo šlo o něco jiného? Podělte se o informace s ostatními čtenáři v naší diskuzi.

Přečtěte si také: Prodáváte věci přes inzerát? Pozor na podvodné nabídky ze zahraničí


Komentáře 13

  • Bára

    říká:

    Moc díky za tuhle stránku, málem jsem také naletěla. Na webu http://www.velobaraz.cz našel moji e-mailovou adresu zde zmíněný podvodník a hned mi psal:

    Donald Fraser – donwhimster2020@gmail.com
    Máte ji stále na prodej? Kontaktuji vás jménem mého otce a on má opravdu zájem o koupi od vás. Děkuji, budeme očekávat vaši odpověď

    Jeho čeština hodně napovídala, že není něco v pořádku a zde jsem si potvrdila, že to stejným způsobem už nejspíš zkoušel. Takže pozor!

  • Mája

    říká:

    Dobrý den,
    právě dnes jsem se setkala asi s podvodníkem. Nejdříve jsem se podívala z které zemi je +1313. Zjistila jsem že je to předčíslí USA.
    Dávala jsem dnes na Letgo prodej etiket – mám jich opravdu hodně, a nevěděla jsem za jakou částku, tak jsem tam jen napsala 1 mil., s tím, že sběratel ví jaká by byla normální cena. Dostala jsem okamžitě zprávu: Dobrý den, stále ho máte k prodeji_ Mám zájem o koupi, laskavě odpovězte na můj email (brandtcudd150@gmail.com) nebo co mě napišt na + 13132880793, takže mohu dokončit svůj nákup. Děkuji, čekám na odpověď na můj email. – přihlásil se na LETGO pod jménem mustosafyu. Ale před tímto mi poslal ještě jeden a to: david harold 4111@gmail.com pro další rozhovor. Zkusila jsem napsat hlavičku emailu a napsalo mi to že je chybný a tím jsem začala pochybovat o pravosti. A on nelenil a napsal druhý. Tak opravdu si dejte pozooooooor.

  • Alan

    říká:

    Opět další podvodník, donwhimster2020@gmail.com

    Text emailu:
    Dobrý den, máte ho ještě k prodeji? Mám zájem o koupi, prosím, odpovězte mi zpět na můj e-mail (donwhimster2020@gmail.com) nebo co mi napište na +13132880793. dík
    donwhimster2020@gmail.com,

    Pozor !! Přidávájm i výtah z analýzy, kde se nachází dotyčný pisatel

    Analysis:

    Received: from avizo-www.vshosting.cz (avizo-www.vshosting.cz [93.185.101.66]) by email-smtpd-v9.ng.seznam.cz (Seznam SMTPD 1.3.103) with ESMTP; Mon, 28 Jan 2019 17:39:50 +0100 (CET)
    Received: by avizo-www.vshosting.cz (Postfix, from userid 33) id CD684B40076; Mon, 28 Jan 2019 17:39:49 +0100 (CET)
    DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/simple; d=avizo.cz; s=vsh; t=1548693589; bh=OnsSkFirSgAhbS9Pnv1Rw0ovjr7uoUC3CELSdt/HtJc=; h=To:Subject:Date:From:Reply-To; b=T5Lk2pVveQpR6hdqZ+i7Zz8Z+VvLC466CTziPA2HFbVajiscY33N8XQ/b4+JEFzVL ZdPMzIeO+jWx2dY1/4VnL0UavRZi7Yfd94TNXODxR7B9AeEk1sabAEzm+rlft/qgVZ Oia9m0XbDL56rexdA6pCjTn2jp6rHT5fgjWjas8k=
    To: „anajzar@seznam.cz“
    Subject: =?utf-8?Q?AV=C3=8DZO.cz_-_odpov=C4=9B=C4=8F_na_V=C3=A1=C5=A1_inzer=C3=A1t?= =?utf-8?Q?:_Prod=C3=A1m_luxusn=C3=AD_rohovou_seda=C4=8Dku?=
    Date: Mon, 28 Jan 2019 17:39:49 +0100
    From: „donwhimster2020@gmail.com“
    Reply-To: donwhimster2020@gmail.com
    Message-ID:
    X-Mailer: PHPMailer 5.2.21 (https://github.com/PHPMailer/PHPMailer)
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/html; charset=utf-8
    Content-Transfer-Encoding: 8bit

    Source:
    The source host name is „avizo-www.vshosting.cz“ and the source IP address is 93.185.101.66.

  • Ráďa

    říká:

    Právě jsem naletěl,na stejný způsob stálo mě to 3550kč ve West.Un další peníze 18,500kč na ůdajné poj.kocoura jsem samozřejmě neposlal.Prosím dejte Pozor na jakýkoli inz.zvířata a podobně,který má podezřelé jméno a kontakt pouze em hlavně pak Elizabet Barbara pani po nehodě z Polska atd nebo i opačně FB také profil podvod ať vás to nestojí jako mě buďte opatrní a nechtějte ušetřit jako já :-(

  • Jana

    říká:

    Dobrý den, chtěla bych upozornit na podvodný inzerát, paní nabízí štěňata Yorkšírského teriéra s PP za 4000 Kč, nabízí je v každém inzerátu z jiného okresu, když jsem na něj odepsala, v zápětí mi došel email z Polska lamavou češtinou, že je v nouzi a po nehodě zůstala na vozíku, tudíž se o štěňata nemůže postarat a že ihned štěně pošle přepravní společností do ČR a já zaplatím jen 4000 Kč za letenku, peníze jsem měla poslat do Kamerunu přes Western union, naštěstí mě varovali že se jedná o podvod. Když jsem paní napsala že mi peníze nechtějí odeslat, pořád mě posílala do jiných poboček a naváděla mě k tomu, abych jim řekla že je to pro nemocného přítele. Proto bych touto cestou chtěla upozornit všechny komu přijde email z této adresy : Zycowicz Elzbieta Barbara (zychowiczelzbieta@gmail.com)

  • inzerent

    říká:

    Jen koment :
    tady v článku uvedeno – Doporučení: Vždy požadujte platbu předem a zboží odesílejte, až jsou peníze skutečně na vašem účtu.
    V dalším článku uvedeno – nedoporučujeme posílat platby za zboží a služby předem, ani platit jakékoliv zálohy ..
    trošku psycho od autora článků ….

  • Štěpánka Marková

    říká:

    Dobrý den,
    zřejmě jsem narazila na podvodný inzerát na prodej lodi. Cena se pohybovala, s ohledem na stáří, v normě (srovnávala jsem i s jinými inzeráty + zkušenost). Inzerát byl na stránce https://sport.avizo.cz/kajak-helios-11819368.html. Vím, že se nemá platit záloha, ale moje dosavadní zkušenost byla dobrá, tak jsem část zaplatila s tím, že zbytek doplatím po doručení zásilky. Pan Jaroslav Vrabel z Ostravy-Poruba, e-mail: jarekvrabel@seznam.cz, tel: 737023694, 732945638 mě ujišťoval, že je vše v pořádku, sám nabízel i osobní odběr. Bohužel loď nedorazila. Pán ještě napsal zprávu, že odešle loď v pondělí a od té doby nereaguje, nebere telefon (je vypnutý), na opakované meily nereaguje. Na druhé číslo uvedené v inzerátu se též nereaguje.
    Chci jen uporoznit na možné neseriozní jednání této osoby.
    Marková

  • Eliška

    říká:

    Měla jsem zkušenost s podvodnými zájemci, konkrétně o knihy. Nevím k čemu jim to je. Na tom se přece moc vydělat nedá. Prodávala jsem přes facebook a naštěstí mě jiní lidé varovali, že se jedná o podvod. Málem jsem poslala knihy a peníze bych pak určitě nikdy neviděla. Už to takhle nikdy neudělám. Peníze vždy předem.

  • martin

    říká:

    chci ps4 pouzity klidne a dnes jsem narazil na bazosi na ps 4 za 3500kč normalne je tam od 6000 tisic tak nevim jestli je to podvod

  • Blanka

    říká:

    Zřejmě jsem narazila na podvodný inzerát při koupi koně.Majitelé jsou v Kamerunu i s koněm,chtějí ho darovat,zaplatíte jen přepravu,14000,přes Western Union.Pak Vám ho přiveze přepravní služba.Tak bacha na to.

  • Adam

    říká:

    Těchto případů je opravdu nejvíce. Emailové zprávy s těmito nabídkami chodí přes odpovědní formulář v inzerátech prakticky denně. Většinu jich naštěstí odchytí náš spam filtr.

  • lilien

    říká:

    nehasnouci klasika jsou zajemci z Nigerie :)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *