Povinné průkazy energetické náročnosti budov v roce 2013. Jste připraveni?

Od 1.1.2013 vstupuje v platnost novela zákona č. 406/2000 sb. o hospodaření energií. Celé znění s vyznačenými změnami  je pro zájemce k nahlédnutí na stránkách poslanecké sněmovny. Ta přehlasovala veto prezidenta republiky a tak se máme od nového roku opravdu na co těšit.

Součástí tohoto zákona je nově povinnost zajistit vypracování průkazu energetické náročnosti  budovy (energetických štítků), které se budeme v dnešním článku věnovat. Energetické štítky musejí mít tyto budovy:

  • Nové budovy a budovy u kterých budou provedeny větší stavební úpravy,
  • všechny ostatní užívané bytové nebo administrativní budovy s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1500 m2 (do 1. ledna 2015),větší než 1000 m2 (do 1. ledna 2017), menší než 1000 m2 (do 1. ledna 2019),
  • všechny budovy nebo jejich ucelené části (např. bytové jednotky) nabízené k prodeji či pronájmu.

Povinnost se naopak netýká budov určených pro rodinnou rekreaci, budov určených pro náboženské účely a  kulturních památek.

Průkaz platí deset let od data jeho vyhotovení a musí být vystaven “energetickým specialistou” schváleným ministerstvem průmyslu a obchodu. Seznam těchto lidí (firem) najdete na stránkách ministerstva. Cena za vyhotovení průkazu energetické náročnosti budovy se liší podle nabídek jednotlivých specialistů. V současnosti se dá pořídit od cca 2500,-. Je docela možné, že po novém roce zareagují energetiční specialisté na zvýšenou poptávku zdražením.

Povinnosti při prodeji a pronájmu nemovitostí

Průkaz energetické náročnosti budovyJak jsem již uvedl, při prodeji budovy nebo její ucelené části je majitel povinen zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti. Tato povinnost se týká i pronájmu, ale pouze budovy jako celku. Pronájmy bytů jsou zatím této povinnosti ušetřeny, ale ani je to od 1.1.2016 nemine.

Tento průkaz musíte předložit k nahlédnutí každému možnému kupujícímu nebo nájemníkovi před podpisem smlouvy. Při podpisu smlouvy mu průkaz musíte předat.

V inzerci nemovitostí  se pravděpodobně začnou tyto údaje od prvního ledna objevovat také. Podle tohoto zákona totiž existuje povinnost zajistit při prodeji nebo pronájmu budov (bytů) uvedení ukazatelů energetické náročnosti z energetického štíku v informačních a reklamních materiálech.

Tato povinnost je vždy na straně majitele nemovitosti. V mnoha případech je obchod realizován prostřednictvím realitních kanceláří, které ji ze zákona nemají. Dá se předpokládat, že RK budou postupovat v souladu se zájmy svých klientů a tyto informace se objeví i v jejich nabídkách.

Za nesplnění povinností vám samozřejmě hrozí pokuty. Fyzickým osobám, které vlastní ucelené části budov do výše 50.000,- a vlastníkům budov až do výše 100.000,-. Právnické osoby mohou zaplatit pokutu až do výše 200.000,-. Vzhledem k tomu, že bytové domy jsou často majetkem družstev nebo společenství vlastníků jednotek, je jasné, že i tato pokuta se může dotknout peněženky kohokoliv z nás.

Polemizovat nad nutností schváleného zákona už asi nemá smysl. Úředníci EU a náš stát jako zprostředkovatel jejich vůle rozhodli, že samotní majitelé nemovitostí nejsou schopni zodpovědně zhodnotit jakým způsobem budou jejich budovy hospodařit s energií. Proto je nutné jim to nařídit a všechno hezky oštítkovat… a tak se i stalo. Zřejmě to přinese větší náklady na stavby, dodatečné náklady u obchodu s nemovitostmi, větší byrokratický aparát a možná i nějakou tu energeticky méně náročnou stavbu. Jedno je jisté. V nejbližších měsících se určitě vyplatí být energetickým expertem :).

Jaký je váš názor na novelu tohoto zákona? Souhlasíte s ní nebo vás naopak štve? Nestyďte se to našim zákonodárcům nandat v diskuzi pod článkem.

Jeden podobně kontroverzní zákon už ve svém článku řešil můj kolega Honza. Určitě si přečtěte i jeho článek o ekologické dani při přepisu automobilů.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *