Podmínky pro získání hypotéky jsou zase přísnější. ČNB chce důkladněji zkoumat příjmy žadatelů

V průběhu let 2016 a 2017 docházelo ke zpřísňování pravidel pro poskytování hypoték v podobě doporučení vydávaných Českou národní bankou. Postupné snížení maximální výše úvěru na 90 % hodnoty nemovitosti a omezení celkového počtu takových úvěrů, které může banka svým klientům poskytnout, ale ČNB nestačilo. Od října 2018 tak platí nová pravidla, která se nyní zaměřují také na příjmy žadatele o úvěr.

Jak je uvedeno už v předchozím odstavci, banky by podle doporučení ČNB neměly poskytovat hypotéky ve výši nad 90 % hodnoty kupované nemovitosti. Dále platí, že by objem poskytnutých hypoték ve výši 80 – 90 % hodnoty nemovitosti neměl přesáhnout 15 % z celkového objemu poskytnutých půjček banky. Většina žadatelů o hypotéku tak dosáhne maximálně na půjčku ve výši 80 % ceny nemovitosti.

Tato pravidla ztížila přístup k hypotékám lidem, kteří neměli naspořenou dostatečnou částku a měla omezit možné riziko problémů se splácením úvěru. ČNB se totiž obává, že si lidé často berou hypotéky na hraně svých možností. V případě zhoršení celkové ekonomické situace by pak řada domácností mohla mít potíže se splátkami nebo dokonce spadnout do dluhové pasti. Jenže vytyčený cíl se jaksi nepodařilo splnit.

Podle zjištění ČNB totiž celkový objem úvěrů na bydlení i přes přijatá opatření neustále roste. Peníze, které žadatelům o hypotéky chyběly, se lidé jednoduše naučili půjčovat jinde. Nejčastěji dofinancovali chybějící částku úvěrem ze stavebního spoření. Celkové zadlužení domácností tedy neklesá a rizika zůstávají. Z tohoto důvodu dochází od října 2018 k dalšímu zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték.

Přísnější pravidla od října 2018

Nově se ČNB zaměřila na výši příjmu žadatelů. Celkové zadlužení žadatele o hypotéku nyní nesmí překročit limit devítinásobku jeho ročního příjmu. Zároveň měsíční splátky úvěrů nesmí překročit 45 % jeho měsíčních příjmů. To znamená, že součet všech úvěrů (nejen hypotéky) nesmí být vyšší, než kolik si žadatel vydělá v čistém za devět let. Stejně tak součet měsíčních splátek všech úvěrů nesmí být vyšší než 45 % čisté mzdy.

Už tedy nebude stačit vykrýt chybějící peníze na splnění předchozích podmínek jiným úvěrem. Banky budou nově zkoumat celkové zadlužení žadatelů v poměru k jejich příjmům a přístup k hypotékám se opět ztíží. Pravidla budou platit pouze pro nově uzavřené hypotéky. Nebudou se tedy týkat refinancování starých úvěrů. ČNB rovněž povoluje ve specifických případech nastavené limity překročit, ale celkový počet takových výjimek nesmí být vyšší než 5 % ze všech poskytnutých úvěrů.

Pokud plánujete pořízení nové nemovitosti, počítejte s tím, že na úvěr dosáhnete jen při splnění všech výše popsaných podmínek. Ufinancovat dnes bydlení pro rodinu není nic jednoduchého. Pomoci by vám mohli i levné úvěry pro mladé poskytované státem. S výběrem vhodného bytu či domu můžete začít v našich nabídkách inzerce nemovitostí. Jak si vybrat nejvýhodnější hypotéku si můžete přečíst v našem dalším článku.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *