Ověřte si s kým obchodujete. Výpis z evidence exekucí získáte nově na každém CzechPointu

Pokud se chystáte uzavřít (nejen) prostřednictvím našeho serveru nějaký výhodný obchod, možná byste měli zvážit, že si ještě před uzavřením smlouvy svého obchodního partnera trochu prověříte. Využít k tomu můžete i novou službu nabízenou od 1. 7. na Czechpointech České pošty. Ty vám totiž na téměř tisícovce míst po celé ČR vystaví výpis z centrální evidence exekucí.

Z něj zjistíte zejména zda a kdy byla na prověřovanou osobu nařízena exekuce, co je od ní exekučně vymáháno, případně jestli exekuce nebyla odložena nebo zastavena. Za jednu stranu výpisu zaplatíte 50 korun a k žádosti vám stačí znát rodné číslo nebo jméno, příjmení a datum narození prověřované osoby. Získané informace mohou být velmi užitečné.

czechpoint

Spousta obchodních transakcí provedených prostřednictvím inzertního serveru probíhá anonymně. Zboží a peníze si obě strany vymění, aniž by spolu přišly do přímého styku nebo znali svá jména. U prodeje drobností nebo zboží nižší hodnoty to ničemu nevadí a při troše opatrnosti jsou takové obchody bezpečné.

Na inzertních serverech se ale nabízí i věci, jejichž pořízení znamená značnou investici. U takových obchodů už se samozřejmě uzavírají i smlouvy a identita prodávajícího je známá. V situacích, kdy jsou ve hře nemalé peníze se vyplatí ověřit si, jestli protistrana nemá nesplacené dluhy a nebyla na ni proto nařízena exekuce. Koupě například osobního auta nebo nemovitosti od takového dlužníka by znamenala velké riziko, že o své peníze přijdete. Koupenou věc vám zabaví exekutor a u prodávajícího byste se jen zařadili do fronty dalších věřitelů s nejistou vyhlídkou na vrácení alespoň části zaplacených peněz.

Informace o exekucích může být zajímavá nejen při prodeji nebo koupi movitých či nemovitých věcí. Majitel bytu, který jej chce nabídnout k pronájmu, by ji jistě taky ocenil. Vyhnout se insolventnímu nájemci, za kterým navíc může přijít do vaší nemovitosti exekutor, to určitě za padesát korun stojí. Samozřejmostí je taková prověrka u zájemců o finanční služby a podobných situací, ve kterých se investice do výpisu vyplatí, bude jistě celá řada.

Po loňském zavedení vydávání ověřených snímků z katastru nemovitostí tak Czechpointy zařadily do svého portfolia další užitečnou službu. Tu doteď nabízela pouze Exekutorská komora a její rozšíření do mnoha míst po celé ČR ji snadno zpřístupní všem zájemcům o podobné informace. Někteří lidé se díky tomu o takové možnosti alespoň dozví a některým z nich může dokonce pomoci zachránit jejich těžce naspořené peníze.


Komentáře 2

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *