K ohlášení trvalého pobytu souhlas majitele bytu nepotřebujete

V nabídkách na pronájem bytů, ale i v poptávkových inzerátech, se často objevuje možnost zřídit si v novém bytě trvalé bydliště. U poptávkových inzerátů se dá pochopit, že se lidé v problematice stoprocentně neorientují a tato možnost je pro ně důležitá. To bude zřejmě i důvod, proč se tato informace objevuje i v inzerátech realitních kanceláří. Makléři pravděpodobně dobře vědí, že nejde o žádnou nadstandardní službu nebo bonus ke klasické nabídce pronájmu a tuto možnost uvádějí jen kvůli poptávce. Získat trvalý pobyt totiž není problém.

Trvalé bydliště si můžete zřídit v místě, ve kterém bydlíte i bez souhlasu pronajímatele. Toho takové nahlášení trvalého pobytu nijak neohrožuje na jeho právech a tak jej ani nemusí nijak trápit. Na základě trvalého pobytu vám k užívání bytu nevznikají žádná zvláštní práva. Po ukončení nájemní smlouvy na dobu určitou stejně musíte byt opustit. Z pohledu majitele je tedy lhostejné, zda jste tam nahlášeni.

Pronajmu prostorný a slunný byt ihned k nastěhování. Obytná prostorná kuchyň a hezký pokoj. Koupelna s wc a vanou. Vše plně funkční v přízemí nízkého cihlového domu. Všude kousek (100 metrů k zastávce trolejbusů a 1 zastávka k obchodu, lékárně, zdravotnímu středisku, bance, škole, školce…) a přitom v klidném prostředí obklopeném zelení. NEPOŽADUJEME KAUCI! (Poplatek 3000Kč při sepsání smlouvy). Nájem se platí měsíčně předem. Možnost trvalého bydliště!“

„Dobrý den,mladá,slušná rodina s malou holčičkou hledají pronájem bytu kde by bylo možné sjednat trvalé bydliště a pokud možno bez kauce.“

Jak je vidět na příkladech výše, v nabídkách je trvalé bydliště uváděno jako nějaká výhoda. V poptávkách zase jako podmínka zájemce o pronájem. Přitom je možné nahlásit úřadům změnu místa svého trvalého pobytu aniž by o tom pronajímatel vůbec věděl. Podle zákona o evidenci obyvatel stačí doložit oprávněnost užívání bytu. Takovým dokladem je nájemní smlouva, nikoliv souhlas majitele.

Není tedy žádný důvod v inzerátech požadovat nebo nabízet takovou “extra službu” k pronájmu. Tuto možnost totiž získáváte automaticky s podpisem smlouvy. Zároveň nikdo nezíská díky trvalému pobytu nějakou výhodu ve vztahu k užívání bytu, ani není možné institut trvalého bydliště nějak zneužít. Vše se řídí platnou smlouvou uzavřenou mezi oběma účastníky obchodu. Při jejím porušení může dostat nájemce výpověď z nájmu bez ohledu na trvalý pobyt (přečtěte si také: Jak na neplatící nájemníky).

Pronájem není podnájem

Na závěr je třeba zdůraznit, že výše uvedené se týká čistě a pouze pronájmů. Tedy vztahů založených na nájemní smlouvě mezi majitelem bytu a jeho nájemcem. U podnájemních smluv, včetně tzv. „pronájmů“ družstevních bytů, u kterých se také jedná o podnájem, bude souhlas majitele k trvalému pobytu nutný.


Komentáře

  • petr

    říká:

    Tak to se da hned zneužit ,když přijde exekutor vybílit byt a co potom ,když ho pronajmete jiným tak exekutor přijde okrást je ???Protože ten prvni tam má pořad trvaly pobyt

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *