Jak na neplatící nájemníky? Na možné problémy myslete předem

neplatící nájemníciNeplatit nájem znamená hrubé porušení nájemní smlouvy. Pokud k tomu dojde třikrát, má majitel bytu právo nájemní smlouvu vypovědět. V praxi to po doručení výpovědi může znamenat další tři měsíce, ve kterých poběží výpovědní lhůta a pak už nezbývá než se modlit, že nájemce byt skutečně opustí (správně byste mu měli zajistit i přístřeší).

Jenže ani šest měsíců nemusí stačit. Když už někdo schválně neplatí nájem, je dost dobře možné, že nebude ochoten s vámi příliš spolupracovat na vyřešení situace. Nájemník se může odmítnout vystěhovat nebo dokonce sám napadne platnost vaší výpovědi a celá věc skončí u soudu. Domáhat se vystěhování soudní cestou pak může trvat mnoho dalších měsíců.

Ve většině případů samozřejmě k takovému extrému nedojde. To ale neznamená, že se to stát nemůže. Bohužel nikdy nevíte, na koho narazíte a způsob jak si zajistit naprosto bezproblémového nájemníka prakticky neexistuje. Existují však možnosti, jak snížit riziko na minimum ještě před podpisem nájemní smlouvy.

Kauce
Po budoucím nájemníkovi můžete požadovat nejvýše trojnásobek měsíčního nájmu. V případě opravdu problémového nájemníka to sice nemusí stačit k pokrytí všech nákladů, ale pokud máte byť sebemenší pochybnosti, je dobré kauci využít v maximální možné míře. Peníze totiž můžete použít na umoření dluhu z nájemného a poté písemně vyzvat nájemníka, aby kauci doplatil do původní výše. Má na to ze zákona měsíc. Pokud výši kauce nedorovná, můžete mu dát výpověď z nájmu a celý proces vystěhování tím o něco urychlit.

Nájem na dobu určitou
Vždy uzavírejte alespoň napoprvé smlouvu na dobu určitou. Tu si ještě navíc můžete pojistit notářským zápisem s přímou vykonatelností. Ten vám dá jistotu, že se nájemník po jejím ukončení skutečně vystěhuje. Kdybyste totiž spoléhali na rozhodnutí soudu, můžete se taky na nařízené vyklizení bytu slušně načekat. Se smlouvou na dobu určitou máte jistotu, že po jejím vypršení nájemník byt opustit musí, i kdyby soud ještě nestihl rozhodnout.

Prověřený nájemník
Osobní pohovor mnohé napoví, ale pokud chcete být opravdu důslední, prověřte si zájemce o bydlení ve vašem bytě pořádně. Nikdo sice nemá povinnost vám dokazovat svou bezdlužnost nebo příjmy, ani vy ale nemáte povinnost někomu byt pronajmout. Vše záleží na dohodě a ochotě obou stran. Zjištění, že má nájemník dostatečné příjmy, vám může ušetřit problémy. Pokud už splácí nějaké dluhy a příjmy mu sotva stačí, pak naopak bude nutné s možnými komplikacemi počítat.

V roce 2011 přišla firma Guarenty Group se zajímavou nabídkou pojištění nájemného. Moc dlouho jí to ale bohužel nevydrželo. Od dubna 2013 je totiž v insolvenci a žádná jiná pojišťovna v ČR nic takového nenabízí. Takže jakkoliv to vypadá zajímavě, nezbývá, než se spolehnout na výše uvedené možnosti, případně na soud. Nejlepší variantou jsou samozřejmě spolehliví a bezproblémoví nájemníci. Těch je snad, díky bohu, mezi zájemci o nájemní bydlení v ČR stále většina.

Chystáte se pronajmout svůj byt? Nabídněte jej uživatelům našeho serveru, podejte si inzerát zdarma.

Pokud máte nějaký jiný tip jak řešit situaci s neplatiči nájmu nebo dokonce vlastní zkušenost, podělte se s námi v komentářích pod článkem. Ostatním čtenářům tím můžete pomoci.


Komentáře 2

  • Petr

    říká:

    na co mě bude kauce když nájemník na sebe vyhlásí insolvencí a v tu dobu dluží a ne nahlásím tak příjdete o prachy

  • Helena

    říká:

    Dobrý den, uvažuji nad tím, jak vyřešit problém s nájemcem, který bydlí v domě z doby minulé, neplatí, na výpověd nereaguje a jak bude při soudním jednání, když jsem dala věc k soudu. Od známých jsem získala rady různé, ale ty rady se nedají použít, viz např.vypnout vodu apod. Peníze potřebuji na opravy a jsem vlastně blokovaná.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *