Odhad ceny nemovitosti: Za kolik prodat byt, dům nebo pozemek?

Každý majitel nemovitosti by rád prodal svůj majetek za co možná nejvyšší cenu. V realitě tržního hospodářství ale narazí na zájemce o koupi, jejichž představy o ceně jsou úplně opačné. O tom jakým způsobem určit správnou prodejní cenu, aby prodávající zbytečně neprodělal a zároveň aby se z jeho nabídky nestal neprodejný ležák, rozhoduje kromě samotné obchodní strategie i znalost cen nemovitostí ve stejné lokalitě.

Rozhodnutí o prodejní ceně by mělo předcházet důkladné seznámení s cenami podobných nemovitostí v okolí. Tyto údaje pak dají prodávajícímu přibližnou odpověď na otázku, za kolik je možné nabídnout svůj byt, dům nebo pozemek k prodeji. Kde je možné takové informace o cenách nemovitostí získat zdarma? Možností je několik.

Směrná hodnota

Směrnou hodnotu lze chápat jako tabulkovou hodnotu nemovitosti používanou finančním úřadem k vyměření daně z nabytí nemovité věci. V podstatě pro tento účel nahrazuje znalecký posudek. Směrná hodnota vychází z cen nemovitých věcí v daném místě a čase s tím, že se zohledňuje druh, poloha, účel, stav, stáří, vybavení a stavebně technické parametry nemovité věci.

Směrnou hodnotu je možné považovat za přibližný nástřel ceny vaší nemovitosti, jak by ji s největší pravděpodobností určil znalec. Je vhodná pro získání základní představy o ceně nemovité věci před jejím prodejem a taky prakticky získáte informaci o pravděpodobné výši daně z nabytí, kterou bude muset kupující zaplatit.

Na stránkách finanční správy najdete interaktivní formulář, po jehož vyplnění se dostanete k tabulkové ceně své nemovitosti – Směrná hodnota nemovitosti.

Nabídková cena

Nabídkové ceny jsou ceny uváděné prodejci nebo jejich zástupci v inzerci nemovitostí. Lze je chápat jako představu prodávajících o prodejní hodnotě jejich nemovitosti nebo jako výsledek jejich obchodní strategie. V mnoha případech taky obsahují provize realitních kanceláří.

Udělat si přehled o nabídkových cenách podobných nemovitostí v okolí je určitě užitečné. Ostatní prodejci jsou svým způsobem vaše konkurence. Díky jejich nabídkám pak můžete zvolit vhodnou strategii tvorby vlastní ceny třeba podle toho, jak na prodej spěcháte. Je ale nutné počítat s tím, že konečná dohoda s kupujícím může dopadnout jinak. Skutečné prodejní ceny totiž mohou být v mnoha případech nižší než ceny nabídkové.

Na stránkách realitních serverů si vyhledáte pomocí zadaných parametrů vhodné nemovitosti a získáte přehled o nabídkových cenách podobných nemovitostí – Nabídkové ceny v inzerci nemovitostí.

Odhad tržní ceny

Skutečnou tržní cenu nemovitosti určí až kupující. Jedná se o peníze, které za svou nemovitost reálně dostanete. K jejímu odhadu lze využít služby zkušeného makléře s přístupem k velké databázi s informacemi o skutečně realizovaných obchodech.

Realitní kanceláře disponují daty z prodeje, ve kterých se objevují konečné a tedy reálné prodejní ceny nemovitostí z jimi realizovaných obchodních transakcí. Makléř by vám tedy měl být schopný vyhotovit odhad ceny, za kterou se dá nemovitost skutečně prodat. Měl by také znát trend vývoje cen pro váš konkrétní případ a doporučit vám vhodnou strategii k prodeji. Tuto službu vám nabídne každá slušnější RK.

O odhad tržní ceny nemovitosti zdarma můžete nezávazně požádat i našich stránkách – Odhad tržní ceny nemovitosti zdarma.

Chystáte se prodat svou nemovitost? U nás si můžete podat inzerát zdarma a nabídnout ji tak i návštěvníkům našeho serveru.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *