Náklady na pořízení nemovitosti: Kupní cenou to nekončí

Cena nemovitosti dohodnutá mezi prodávajícím a kupujícím nepředstavuje konečnou sumu peněz, které je nutné vynaložit na její pořízení.  V roce 2020 se naštěstí stát rozhodl všem zájemcům o pořízení nemovitosti trochu ulevit zrušením daně z nabytí nemovitosti. Před koupí nemovitosti je ale i tak vhodné počítat s dalšími výdaji, na které byste měli mít připraveny peníze navíc.

Menší výdaj, kterému se ale nedá nijak vyhnout, představuje poplatek za návrh na vklad do katastru nemovitostí. Čeká vás minimálně jeden. V okamžiku, kdy budete chtít provést zápis změny vlastníka nemovitosti. Připravte si na něj 2000 korun. Pokud si budete brát hypotéku, znamená to další dva tisíce za vklad zástavního práva. To jsou nejběžnější případy. Co všechno je na katastru zpoplatněno si můžete přečíst v našem starším článku.

Pokud si vyberete nemovitost z nabídky realitní kanceláře nebo se sami rozhodnete využít jejich služeb, zaplatíte za zprostředkování a vyřízení obchodu provizi RK. Často bývá v nabídkách uváděna už jako součást prodejní ceny. Pokud ne, určitě si výši provize zjistěte. Půjde totiž o další desetitisíce korun navíc.

Poplatky při financování hypotečním úvěrem

Některé banky vám vyřídí hypoteční úvěr zdarma, další vám jej vyřídí zdarma jen za splnění určitých podmínek a u některých bank si za vyřízení zaplatíte. Poplatek za vyřízení hypotéky může být až několik tisíc korun.

Při žádosti o hypotéku se bez znaleckého posudku na odhad ceny nemovitosti neobejdete. Bude záležet, na jakou banku se obrátíte. Existují možnosti levnějších on-line odhadů, ale nenabízí je všechny banky. Náklady na znalce by ve většině případů neměly přesáhnout 5 tisíc korun.

Počítejte s tím, že zastavenou nemovitost bude nutné pojistit. Bez pojistky vám totiž banka úvěr neposkytne. Příjemcem peněz z pojištění bude banka. Výše pojištění se bude odvíjet od pojistné částky a může jít o dalších pár tisíc korun ročně navíc. Celkově tak můžou náklady na získání hypotéky vyjít přes 10 tisíc korun.

Náklady na další služby

Nákup nemovitosti představuje výraznou investici. Opatrnost je tedy rozhodně namístě. Následující dodatečné náklady sice nejsou nezbytně nutné, ale stojí za to o nich alespoň zauvažovat. Investice do prověrky nemovitosti a prodávajícího, právních služeb, technické inspekce nemovitosti a úschovy peněz vám totiž může ušetřit spoustu peněz a starostí. Bude to ale samozřejmě znamenat další tisíce korun navíc.

Napadají vás další náklady spojené s nákupem nemovitosti, na které se v článku nedostalo? Budeme rádi pokud článek doplníte v komentářích. V případě, že se momentálně sami chystáte k nákupu, určitě si nezapomeňte prohlédnout nabídky v inzerci nemovitostí na našem serveru.


Komentáře

  • Marcela

    říká:

    Dobrý den,ještě taky energetický štítek! Ale jako bývalý makléř v realitách vím,že většina poplatků je také zahrnuta do provize,kterou si účtuje.V zahraničí se bez realitky nemovitosti neprodávají a nechávají se na lidech,kteří jim rozumí,jsou odborníci a ví co to obnáší.To je jako chtít si opravit auto a dát ho do obchodu se zeleninou!!!

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *