Kupujeme ojetý vůz – Co vás čeká po podpisu kupní smlouvy

Na co si má dát člověk pozor před koupí ojetého vozu jsme upozorňovali ve spoustě našich starších článků. Ty čtenáře provedli cestou výběru vhodného vozidla od prověření jeho původu a historie, přes kontrolu technického stavu, až po právní prověrku vozu i prodávajícího. Na konci tohoto procesu pak čeká vůz, který už jste rozhodnuti koupit. Než vám ale začne definitivně říkat pane, bude třeba ujít ještě pár posledních kroků, bez kterých se celá transakce neobejde.

Kupní smlouva

Naše zákony sice připouští při koupi a prodeji auta ústní formu kupní smlouvy, vždy ale bude lepší, pokud ji budete mít písemně. Čím vyšší částku za automobil dáte, tím víc stojí za úvahu konzultace s právníkem. Každopádně (pokud nejste autorem) smlouvu důkladně přečtěte. Pátrejte po ujednáních, která jsou výhodná pouze pro druhou stranu a zvažte jejich odstranění.

Pokud smlouvu budete psát sami, můžete použít nějaký online vzor. Na internetu jich najdete spoustu. Dávejte si pozor, aby smlouva obsahovala všechny důležité náležitosti. Ze smlouvy musí být patrné kdo komu automobil prodává, tedy jasná definice smluvních stran. Jasně definován by měl být i předmět smlouvy. U automobilu to bude hlavně značka, model, SPZ a VIN kód. Ve smlouvě nesmí chybět ani cena a forma úhrady vozu. Smlouva může obsahovat další ujednání např. o přepisu vozidla, podmínkách převodu apod. Důležitou součástí kupní smlouvy je protokol o technickém stavu vozidla, ve kterém by měl být podrobně popsán stav auta včetně všech jeho závad.

Technická kontrola a povinné ručení

Bez platného pojištění a maximálně 30 dní starého protokolu o evidenční kontrole na vás na úřadech auto nepřepíší. Ještě než úřad provede přepis vozidla, bude nutné navštívit s ním stanici technické kontroly, kde po prohlídce čerstvý protokol o evidenční kontrole získáte. Před prodejem auta pak  bude nutné sjednat stávající povinné případně havarijní pojištění. Vlastní povinné ručení si pak můžete sjednat online prakticky bez čekání. Můžete si nejdříve nastudovat jak si vybrat povinné ručení nebo si nechat spočítat tu nejvýhodnější variantu a vozidlo rovnou pojistit.

Registrace vozidla

Vlastníkem vozidla se sice fakticky stáváte podpisem kupní smlouvy, ale až zápis v registru celou transakci úředně posvětí. V současnosti je možné zažádat o zápis změny vlastníka automobilu na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností a stačí k tomu jediný formulář, který se postará o odhlášení i přihlášení na nového majitele. K přepisu může přijít kupující s prodávajícím nebo jen jeden z nich s plnou mocí od toho druhého. Přepis je možný i na žádost jedné strany v případech, kdy druhá strana neposkytla potřebnou součinnost. Od podpisu kupní smlouvy máte na přepis automobilu 10 pracovních dní. Jinak hrozí pokuta až 50.000 korun. Jak přepis probíhá a co si musíte vzít sebou si můžete přečíst v našem starším článku. Počítejte s tím, že při přepisu starších vozidel bude nutné zaplatit i ekologickou daň (pokud půjde o první přepis a ještě nebyla uhrazena).

Až přepisem automobilu tedy definitivně končí cesta od výběru vhodného automobilu k jeho pořízení. Pokud se na vozidle neobjeví vady, o kterých jste dříve nevěděli, můžete celou transakci považovat za úspěšně uzavřenou. Ani v případech, že se na zakoupené ojetině časem nějaký problém objeví, není třeba zoufat. Za vady, které auto mělo při převzetí, totiž odpovídá prodávající. Na reklamaci pak máte 6 měsíců, v případě koupě z autobazaru až dva roky. Jak a kdy můžete reklamovat použité zboží si můžete přečíst v našem starším článku.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *