Kupujete rozestavěný dům? Nemovitost nechte důkladně prověřit

Složité životní situace jako rozvod, úmrtí nebo ztráta zaměstnání… to vše může mít za následek změnu plánů na výstavbu domu. Nabídka na prodej rozestavěných rodinných domů tak není mezi inzeráty nic neobvyklého. Takové nemovitosti můžou být finančně výhodné a i s dostavbou na vlastní náklady vyjdou podstatně levněji než koupě hotové novostavby.

Aby bylo možné pohlížet na prodávaný rozestavěný dům jako na samostatnou nemovitou věc, musí být zapsán na katastru nemovitostí. K tomu dojde pouze v případě, když je stavba rozestavěná alespoň do takové míry, že je patrné stavebně technické a funkční uspořádání prvního nadzemního podlaží. Pokud stavba v takovém stádiu ještě není, zapsána do katastru být nemůže. Pak se bude jednat pouze o prodej pozemku.

rozestavěný dům

Dokud je dům v ranné fázi výstavby a jde v podstatě jen o holé stěny, případné nedostatky snáze odhalíte sami nebo postačí zkušenější oko nějakého známého, který dělá zedníka. Zvláště u budov v pokročilejší fázi výstavby se ale určitě vyplatí před koupí dům prověřit opravdu důkladně. Pokud se ve stavebnictví neorientujete, což se bude týkat většiny kupujících, vezměte si sebou odborný doprovod. Firem, které nabízí inspekci nemovitostí, je na trhu spousta.

Nikdy totiž nemůžete vědět co skutečně vede současného majitele k prodeji, jakým způsobem si dal na výstavbě záležet nebo jak probíhal stavební dozor. Podezíravost je v tomto případě na místě. Odpovědnost za skryté vady nemovitosti  sice zůstává i po prodeji na přechozím majiteli, ale kupující bude mít dost práce s dostavbou. Domáhat se zpětně slevy z kupní ceny nebo náhrad na opravy nalezených vad je pak další zbytečná zátěž s nejistým výsledkem.

Hrubá stavba domu

Pamatujte i na to, že uvedení stavby do užívání musí schválit stavební úřad. Při kolaudaci domu bude úřad zajímat zda byly dodrženy všechny normy a bezpečnostní předpisy a zda je hotová stavba v souladu s dokumenty, na základě kterých bylo uděleno stavební povolení – zejména s projektovou dokumentací. I v tom by vám měla inspekce nemovitosti pomoci. Je dobré vědět dopředu, zda nebude nutné něco předělávat, abyste povolení k užívání domu skutečně získali.

Před rozhodnutím o koupi rozestavěné nemovitosti buďte vždy opatrní. Pár tisíc za prohlídku odborníkem může být v důsledku mnohem méně než časová a finanční investice do odstraňování všech škod. Pokud máte špatné zkušenosti s koupí rozestavěného domu, podělte se v komentářích s našimi čtenáři. Poraďte jim na co všechno si mají dát pozor.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *