Co všechno je třeba zkontrolovat před koupí ojetého vozu

Při pořízení ojetého vozu není dobré se spoléhat na čestné slovo prodávajícího, ani dát na dobrý pocit z pohledu na naleštěné auto, které před vás postavil. Pokud chcete mít jistotu, že vám kupované auto bude skutečně patřit, a že po pár ujetých kilometrech nebudete muset investovat do jeho opravy, je třeba před koupí postupovat s rozvahou.

Ověřte si maximum dostupných informací na internetu, pokuste se odhadnout skutečný technický stav vozidla, projeďte se. Nejvyšší míru jistoty vám zajistí spolupráce se specializovanou firmou, která vám v mnohých případech ušetří nemálo času, nervů a peněz.

Na co se zaměřit, pokud si chcete před podpisem kupní smlouvy vybrané vozidlo prověřit sami?

Technický stav automobilu

Úplný základ je najít si na automobilu VIN kód. Nejčastěji bývá vyražen v motorovém prostoru vozidla, třeba na přepážce mezi kabinou a motorem. Může ale být například pod čelním sklem nebo jinde na karoserii. Po nalezení jej důkladně zkontrolujte, jakákoliv manipulace se samotným číslem nebo s dílem, na kterém je vyražen, může znamenat problém. Pomocí VIN kódu pak můžete zjistit spoustu zajímavých informací o skutečně najetých kilometrech a původu vozidla. K některým datům se dostanete zdarma, za některá si ale bude nutné připlatit (zejména u informací ze zahraničních databází).

I když auto vypadá na první pohled v dobrém stavu, vyplatí se prohlédnout si jej pozorněji. Základní kontrola stavu karoserie, laku a pneumatik je to nejmenší, co můžete i jako laik udělat. Pár tipů, na co se při takové prohlídce zaměřit, jsme pro vás už sepsali v článku kontrola karoserie a laku.

Zkušenější motoristé se možná pustí i do zevrubnější kontroly stavu vozidla pod kapotou. Pro většinu kupujících ale bude na kontrolu motoru vhodnější pomoc odborníka. Zvlášť pokud chcete mít jistotu, že vám auto nějakou dobu vydrží, zauvažujte o tom, jestli investice do řádného prověření motoru, včetně napojení na diagnostiku, není v důsledku výhodnější, než případné budoucí opravy.

Právní stav vozidla a prověření prodávajícího

Ještě před pár lety platilo, že pokud jste zakoupili automobil v dobré víře, že je jeho majitel poctivý, byli jste jeho právoplatnými majiteli. U odcizených vozů ale už od roku 2014, kdy vešel v účinnost nový Občanský zákoník, platí povinnost vrátit kradené auto původnímu majiteli. Takže pokud nemáte jistotu o původu vozidla, nemáte ani jistotu, že je skutečně vaše.

A to není zdaleka všechno. Kupované vozidlo může mít další právní vady, které by znamenaly zneplatnění kupní smlouvy. Namátkou chybějící souhlas manžela/ky, exekuční řízení nebo třeba zástava. Požadované informace pak budete shromažďovat opět na několika různých místech a v různých databázích.  Vše se ale bohužel dohledat nedá. Pár rad jak se co nejlépe vyhnout případným problémům jsme pro vás sepsali v článku kontrola právního stavu vozidla.

Ať už půjde o ojetinu z autobazaru nebo od soukromé osoby, v obou případech máte pár možností jak omezit rizika spojená s nákupem alespoň základním prověřením prodávajícího. U autobazarů vám mohou pomoci recenze a zkušenosti ostatních kupujících. K nalezení takových stránek stačí použít vyhledávač. Ten můžete použít i u zběžné kontroly soukromých prodávajících. Kontaktní údaje zadané do Googlu mohou například ukázat, jestli nejde o skryté překupníky. Žádost o výpis z centrální evidence exekucí vás pak může varovat, že o automobil můžete přijít v nařízené exekuci.

Ne jestli, ale jak

Zkrátka a dobře – kontrolu vozidla určitě nepodceňujte. Správná otázka není jestli, ale jak auto před jeho koupí prověřovat. Pokud nemáte možnost kontrole věnovat dostatek času a úsilí, klidně se obraťe na některou ze specializovaných firem, které mají přístup do všech potřebných databází a zaměstnávají zkušené techniky. Ze zkušeností našich uživatelů můžeme doporučit společnost Zkoukniauto.cz, se kterou dlouhodobě spolupracujeme.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob prověření kupovaného ojetého auta, přejeme vám šťastnou ruku při výběru a hromadu kilometrů bez nehod a technických potíží.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *