Jak koupit ojeté auto: Kontrola právního stavu vozidla

Při koupi ojetého vozu se nejčastěji zaměřujeme na jeho technický stav. Většinou už předem s podezřením pohlížíme na stav tachometru nebo rok výroby a k prohlášení prodejců jako “nebourané” či “v perfektním stavu” jsme hodně skeptičtí. Odborná prohlídka kupovaného vozu proto již dnes není nic neobvyklého . Kupované auto ale nemusí mít  pouze technické nedostatky. Může mít i právní vady, díky kterým o koupený vůz přijdete. Pak nezbyde nic jiného, než složitě vymáhat zpět peníze, o které jste při koupi přišli.

Odcizená auta

Nový občanský zákoník změnil pravidla pro nabývání věcí od neoprávněných osob. Pokud se původní majitel přihlásí do tří let o svá práva a prokáže, že mu byl automobil odcizen, budete mu jej muset vrátit a je jedno jestli jste vůz koupili v autobazaru nebo na inzerát od přímého prodávajícího. Výjimkou jsou veřejné dražby nebo koupě od osoby, které vlastník auto svěřil (například půjčil). V takovém případě ukradený automobil vracet nemusíte a poškozený by musel vymáhat náhradu po prodejci.

Pomocí VIN kódu můžete projít databázi nahlášených kradených vozů policie ČR. Více informací o VIN kódu vozidla, kde jej najdete, jak jej ověřit a na co si dát pozor najdete v našem starším článku o kontrole základních údajů o vozidle. Služby prověřování vozidel v mezinárodních databázích nabízí i specializované společnosti. Stačí zapátrat po internetu a připravit se na to, že půjde o placenou službu. Zda si za důkladné prověření zaplatíte nebo to risknete, samozřejmě bude záležet na vašem uvážení.

Auta, na která se vztahuje exekuce

Kupní smlouva na věci, na které se vztahuje exekuce, je bohužel neplatná. To znamená, že koupený vůz vám prostě sebere exekutor a vy pak můžete náhradu škody vymáhat po původním majiteli. I když takový spor s největší pravděpodobností vyhrajete, stejně to neznamená, že se dočkáte vrácení svých peněz. Předlužený člověk, na jehož majetek byla uvalena exekuce, prostě nebude mít z čeho vracet.

U podezřele výhodných nabídek buďte proto velmi opatrní a prodávajícího si minimálně prověřte v centrální evidenci exekucí. Nahlížení do evidence je sice zpoplatněno – získat informace o jedné osobě bude stát 50 korun (na pobočkách Exekutorské komory ČR nebo na České poště) – ale může se vyplatit. Stoprocentní záruku tím sice bohužel nezískáte, protože v centrální evidenci nejsou uvedeny úplně všechni dlužníci, ale snížite tím alespoň riziko, že si pro váš vůz přijde exekutor.

Auta v zástavě

Jestli prodávající svým automobilem ručí za nějaký úvěr nebo je v zástavě z jiného důvodu, prakticky nijak nezjistíte. Pokud vám tuto skutečnost zatají nebo dokonce při prodeji bude lhát, může vás nemile překvapit, když si pro automobil v budoucnu přijde exekutor. Jedinou obranou je v tomto případě uvést výslovně v kupní smlouvě, že na vozidle nevázne žádný takový závazek. Auto vám to nevrátí, ale v případném soudním sporu vám to může pomoci. Pokud prodávající něco takového podepíše s vědomím, že to není pravda, dopouští se podvodného jednání.

Výhodou seriózních autobazarů oproti prodeji přímo od majitelů jsou garance ve smlouvách o koupi vozu, které vás před všemi výše napsanými nástrahami chrání. Solidní bazar by měl nabízené vozy samozřejmě důkladně prověřit. Zjistit vše ale někdy není možné. Proto by neměly v kupní smlouvě chybět také záruky, že vám v případě, kdy se nějaká z výše uvedených právních vad objeví až později, vrátí peníze.

Pokud uvažujete o koupi ojetého vozu, prohlédněte si širokou nabídku na prodej aut na našem serveru. Tipy na co se zaměřit při koupi ojetého automobilu najdete i v dalších našich článcích:

Jak koupit ojeté auto: Kontrola motoru
Jak koupit ojeté auto: Kontrola karoserie a pneumatik
Prověření kupovaného vozidla odborníkem
Jak si vybrat povinné ručení


Komentáře 2

  • Onetwogo

    říká:

    K nejčastějším rizikům, která jsou s nákupem ojetého vozu spojena, patří skryté vady (možný výskytu technických závad) a rizika výskytu právních vad, tj. kradené vozy, vozidla s pozměněnou identitou či zatížena nějakými závazky.

    Pokud máte v „merku“ pouze jeden vůz, pak si na jeho prověření můžete zajistit nějakou specializovanou firmu. Horší je to v případě, kdy máte vytipováno několik různých vozů a nechce se vám platit za prověření každého z nich. V tom případě vám nezbývá nic jiného, než se spolehnout sami na sebe a vůz si prověřit z dostupných zdrojů sami. Jak postupovat?

    Databáze odcizených vozidel

    Na stránkách policie prověřte, zda vůz nebyl odcizen. K jeho prověření bude třeba znát alespoň jedno z těchto kritérií:

    SPZ – registrační značku,
    Číslo VIN,
    Číslo podvozku,
    Číslo motoru.
    Pozor však, zde naleznete pouze vozy, jejichž odcizení bylo nahlášeno Policií ČR. Pokud tedy bylo vozidlo odcizeno v zahraničí, není na těchto stránkách evidováno. Pro ověření evropských kradených vozů můžete využít např. stránku Stolencars24.eu či jinou databázi, kterou naleznete na internetu.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *