Jak správně odpovědět na inzerát

Do redakce nám dorazil email inzerenta se “stížností” na odpovědi, které mu chodí na jeho nabídku brigády. Zájemci si údajně většinou nedají ani tolik práce, aby předvyplněný odpovědní formulář alespoň podepsali, natož aby do něj přidali nějaké informace navíc. Takové odpovědi jsou inzerentovi k ničemu a prý je rovnou maže…

My samozřejmě nemůžeme kontrolovat odpovědi našich uživatelů nebo do nich dokonce vstupovat – opravovat je či je nějak doplňovat. Bohužel neexistuje žádný obecně platný vzor pro odpovědi na inzeráty a tak je předvyplněný text velmi univerzální.

odpověď na inzerát

Je možné říci, že čím větší motivaci má inzerent prodat své zboží nebo službu, tím méně práce s odpovědí to znamená pro případné zájemce. V praxi to znamená, že pokud odešlete původní odpovědní formulář například na poptávku realitní kanceláře, autobazaru nebo nabídku finančních služeb, můžete očekávat reakci téměř na sto procent. Profesionál si nenechá ujít jakoukoliv příležitost k obchodu.

Pokud takový formulář odešlete jako odpověď na pracovní inzerát bude vaše šance naopak téměř nulová. V rubrice volná místa jsme proto raději předvyplněné formuláře zrušili. U odpovědí na nabídky práce se totiž vyplatí, když si dáte záležet na vlastním textu. Měl by mít spíše podobu motivačního dopisu s přiloženým životopisem.

odpověď na inzerát práce

V ostatních rubrikách tento text zůstal. Záleží tedy na konkrétním inzerátu. Raději se vždy zamyslete jestli nestojí za to napsat odpověď na inzerát vlastními slovy. Zkuste si představit příjemce vaší zprávy a jak byste reagovali na jeho místě.

Nabízíte mu něco co nelze odmítnout? Pak se s odpovědí není třeba příliš zatěžovat. Chcete něco po čem s největší pravděpodobností bude velká poptávka? Pak jej musíte přesvědčit, že vy jste ten pravý zájemce. To žádný předvyplněný text samozřejmě nezvládne.

Použít pár vlastních vět není nikdy na škodu. Pokud se vám do psaní z nějakého důvodu nechce nebo máte příliš naspěch, zkuste k předvyplněnému textu přidat alespoň jednu svoji větu. Můžete třeba požádat o nějakou doplňkovou informaci, jistě se najde něco co vás bude zajímat (osobní setkání, prohlídka, cena, způsob předání…) a určitě přidejte i podpis.

Taková odpověď bude působit mnohem serióznějším dojmem a nebude tak neosobní. Originální obsah odpovědi vás odliší od ostatních a zvyšuje šanci, že úspěšným zájemcem budete vy. To přece za trochu úsilí a pár vlastních slov stojí, ne?

Odpovídáte na inzeráty výhradně  vlastním textem nebo se vám nechce nic vymýšlet a prostě jen odešlete předvyplněný formulář? Jak moc vám vadí, když si zájemce o vaši věc nedá práci s odpovědí a nepošle jediné vlastní slovo? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích pod článkem.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *