Údaje o energetické náročnosti budov v inzerci stále chybí

Od ledna letošního roku platí novela zákona o hospodaření energií, ve které je stanovena povinnost majitelů nemovitostí uvádět při prodeji údaj o energetické náročnosti budovy. Podle prohlášení ministerstva průmyslu a obchodu měly první tři měsíce proběhnout ve fázi jakési tolerance k jejímu neplnění a zákon tak měl začít naplno platit až od dubna. Jaká je aktuálně situace v nabídce na prodej bytů a prodej rodinných domů na našem serveru?

 

rubrika Bytyrubrika Rodinné domy
Soukromé nabídky325311
z toho s údajem o energetické náročnosti13556
Nabídky RK1012812575
z toho s údajem o energetické náročnosti261241
Celkový počet nabídek1045312886
z toho s údajem o energetické náročnosti  .396297

 

Jak je patrné z čísel uvedených v tabulce, nabídek, které obsahují povinný údaj o energetické náročnosti, je jen zlomek. Je zarážející, že soukromé osoby jsou v poměru k celkovému počtu podaných inzerátů odpovědnější než realitní kanceláře. Zajímalo by mě, jestli realitní makléři své klienty upozorňují na to, že jejich nabídky porušují zákon. O realitním trhu by měli mít přehled, takže jim jistě ani tato “novinka” neunikla.

Přesto v drtivé většině inzerátů tento povinný údaj nenajdete. Je samozřejmě možné, že klienti informováni jsou a povinné údaje přesto nedodají. Snad si také uvědomují, že riziko případné pokuty nesou sami. Za podobu nabídky, resp. za chybějící údaje o energetické náročnosti, je totiž odpovědný pouze majitel nemovitosti.

Státní energetická inspekce zřejmě zatím nesáhla k od dubna avizovaným postihům pro prodávající, kteří tuto povinnost neplní. Benevolentní přístup vyhlášený na první tři měsíce letošního roku tak evidentně přetrvává. To nicméně neznamená, že první pokuty nemohou přijít kdykoliv v nadcházejících dnech. Dříve nebo později k tomu totiž dojít musí, jinak by byl nový zákon jen bezcenným kusem papíru.

Nečekejte až na okamžik, kdy k vybírání pokut za porušování zákona skutečně dojde. Pokud prodáváte dům, byt nebo jinou nemovitost, které se tato povinnost týká, energetický štítek si raději opatřete a údaje v nabídkách uveďte. Cena energetického auditu je, oproti až stotisícové pokutě, zanedbatelná. U bytů navíc ani audit není nutný. Stačí mít vyúčtování energií za poslední tři roky. Uvést tyto údaje vás tak nic nestojí.


Komentáře 2

  • Adam

    říká:

    Většinu nabídek netvoří byty družstevní, ale opravdu jde o byty v osobním vlastnictví. Že povinné údaje obsahuje pouze zlomek z nich je fakt. Nikoho tím neklamu. V tabulce ale skutečně byla uvedena špatná čísla. Tzn. včetně družstevních bytů. Děkuji za upozornění.

  • Štípek František

    říká:

    Dobrý den.
    Musím se vyjádřit k článku autora Adam, který píše o nezveřejňování energetických údajů v inzerátech. Měl by si uvědomit, že většina nabízených bytů jsou byty družstevní a na tyto se dosud zákon nevztahuje. Družstevní byt se neprodává, jen se převádějí „práva“. Autor by měl svůj článek v tomto smyslu opravit a neklamat.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *