Chcete koupit stavební pozemek? Ověřte si přístup a inženýrské sítě

Při výběru pozemku vhodného pro výstavbu vašeho nového domova hraje svou roli mnoho důležitých faktorů. Atraktivní cena, velikost pozemku a lokalita jsou určitě jedny z nejdůležitějších. Obecným tipům na to, jak vybrat samotný stavební pozemek jsme se věnovali v jednom z našich starších článků. Dnes se podíváme za jeho hranice. Před koupí je totiž neméně důležité zkontrolovat, jak je vybraný pozemek napojen na své okolí.

Inženýrské sítě

U spousty inzerátů na prodej stavebních pozemků najdete informaci, že inženýrské sítě se nacházejí na hranicích pozemku. Majitel nemovitosti, případně makléř, by vám pak při osobní návštěvě měl sdělit podrobnější informace o jednotlivých přípojkách. Je ve vašem zájmu zjistit si co nejpřesnější informace o nejbližších přípojných bodech, abyste před koupí získali alespoň rámcovou představu o tom, kolik bude nutné do napojení na inženýrské sítě investovat. Přivést ke svému novému domu elektřinu, plyn nebo kanalizaci totiž nemusí být zrovna nejlevnější záležitost a velká vzdálenost od některého z přípojných bodů může znamenat nemalé náklady navíc.

Pokud vám potřebné mapové podklady nedodal makléř nebo majitel, určitě si o ně sami požádejte. Ať už osobně nebo prostřednictvím formulářů na webových stránkách distributorů plynu, elektřiny nebo vodáren a kanalizací. Počítejte s tím, že v některých případech může vyhotovení příslušných dokladů trvat i pár týdnů. Do doby než je uvidíte raději nepodepisujte žádnou smlouvu.

Potřebné informace získáte u provozovatelů distribuční soustavy v regionu, kde se nachází vybraný pozemek. Distribuci elektřiny má v ČR na starosti ČEZ, E.ON a Pražská energetika. O distribuci plynu se stará RWE, E.ON a Pražská plynárenská.

Přístupová cesta

Vede-li k vyhlédnutému pozemku obecní komunikace, je přístup k nemovitosti zajištěn a nemusíte nic řešit. Horší to může být v případě, že jsou všechny sousední pozemky v soukromém vlastnictví. V katastru nemovitostí si ověřte, jestli na některém ze sousedících pozemků nevázne služebnost v podobě nezbytné cesty, která vám průjezd zajistí. Pokud v mapě nic takového nenajdete, bude nutné  se na místě přesvědčit, jestli k pozemku fyzicky nějaká cesta vede a následně si na na silničním správním úřadě zjistit, jestli se jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci.

Jestliže k pozemku nevede veřejně přístupná cesta a v katastru není zaznamenána žádná služebnost, nezbude vám nic jiného, než vše vyřešit s vlastníkem nemovitosti. V ideálním případě dohodou, kdy nejjistějším způsobem bude rozumná písemná dohoda s majitelem. Buď o užívání jeho pozemku nebo o jeho odkupu. Písemnou smlouvu je vhodné minimálně konzultovat s právníkem. V horším případě pak bude o zřízení služebnosti v podobě nezbytné cesty rozhodovat soud. Připravte se nicméně na to, že ani jedna varianta nejspíš nebude zadarmo.

Cena stavebního pozemku nemusí být jediná investice, která vás při jeho koupi čeká. Ještě před tím než se rozhodnete podepsat kupní smlouvy, zkontrolujte si raději i to, jak je pozemek napojen na své okolí. Další nečekané náklady na připojení k inženýrským sítím nebo zřízení nezbytné cesty by totiž mohly váš rozpočet neúměrně navýšit.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *