Jak vybrat stavební pozemek

Chcete postavit dům a zvažujete jak vybrat vhodný stavební pozemek? Připravili jsme pár otázek, na které je dobré znát odpověď před tím, než se rozhodnete koupit pozemek a začít na něm stavět.

Nabídek na prodej pozemků je plný internet. Spoustu jich najdete v nabídkách realitních kanceláří nebo v inzertních novinách a časopisech. Co vše ale zvážit u koupě pozemku? Postup před samotným výběrem a konečným rozhodnutím obsahují odpovědi na následující otázky:

V jaké lokalitě pozemek vybrat?
Zájemce o stavbu rodinného domu mívá obvykle jasnou představu o místě, na kterém by měl stát. Ať už je toto místo kdekoliv, existuje několik faktorů, na které by měl při výběru pozemku brát zřetel každý. Mezi nejdůležitější patří dopravní obslužnost a dostupnost služeb ve vybrané lokalitě. Určitě také zvažte, zda dáváte přednost bydlení v hustě zastavěné oblasti, nebo spíše na samotě u lesa.

Jaký dům chci na stavebním pozemku postavit a kde v rámci pozemku by měl stát?
Odpověď na tuto otázku byste měli znát před samotným výběrem konkrétního pozemku. Je určitě lepší nejdříve zvážit jaký dům chci postavit a podle toho vybrat pozemek, na kterém nebude se stavbou problém. V opačném případě by se mohlo stát, že budete muset slevit ze svých představ o novém bydlení. Ať už kvůli velikosti pozemku, jeho svažitosti nebo orientaci.

Kde najdu nabídky na prodej pozemků?
V tomto okamžiku už víte přesně, v jaké lokalitě chcete pozemek koupit i jak by měl pozemek vypadat. Stačí jen najít konkrétní pozemek určený k prodeji. Pokud chcete vybírat pečlivě, čekají vás hodiny strávené u inzerce nemovitostí na různých realitních serverech, stránkách realitních kanceláří, v inzertních novinách a časopisech.

Jak vypadá vybraný pozemek a jeho okolí?
Na tuto otázku vám dá odpověď osobní prohlídka pozemku. Na vlastní oči se přesvědčíte jak pozemek a jeho okolí vypadá. Jak je napojen na pozemní komunikaci nebo třeba kdo budou vaši budoucí sousedé. Při osobní návštěvě se vyplatí s nimi prohodit pár slov a porozhlédnout se  po nejbližším okolí. Taková skládka hned za kopcem určitě není nic příjemného.

Co si ještě zjistit před podpisem kupní smlouvy?
Našli jste perfektní místo a už byste nejraději podepsali kupní smlouvu. Nespěchejte! Stavební uzávěra ve vybrané lokalitě nebo právní vady vybrané nemovitosti by pro vás mohly být nepříjemným překvapením. O výpis z katastru nemovitostí můžete požádat i anonymně a ani nemusíte na katastrální úřad, stačí pošta s check-pointem. Na stavebním nebo obecním úřadě zjistíte informace o stavebních uzávěrách a můžete se seznámit s územním plánem obce. Informace o plánované výstavbě dálnice se určitě hodí před koupí pozemku. V okamžiku, kdy vám před nově postaveným domem zaparkuje bagr, je už na jakékoliv rozhodnutí trochu pozdě.

Máte nějaký jiný tip, na co si dát pozor při výběru pozemku? Podělte se s námi v diskusi pod článkem.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *