3 výhody a nevýhody nákupu elektroniky na inzerát

Potřebujete nový mobil, tablet nebo by se vám domů hodil třeba notebook? Možná vám cena nových přístrojů přijde moc vysoká a uvažujete jak své náklady co nejvíce snížit. Koupě staršího použitého kusu může být pro mnoho lidí přijatelnou volbou. Spousta takto nabízených věcí je ve velmi dobrém stavu a za ceny výrazně nižší než v obchodech. Všechno má ale svá pro i proti. Platí to i pro nákupy elektroniky z druhé ruky.

Pro: Použité věci jsou levnější a slouží stejně

iphoneCena je výhodnější

Největší výhodou bazarového zboží je jednoznačně jeho cena. V porovnání s novým modelem kupovaným v obchodě výrazně ušetříte. Například mobilní telefony iPhone 6 (16 Gb), jejichž ceny v obchodech začínají momentálně na 16 tisících korunách se v inzerci mobilních telefonů nabízejí i o třetinu levněji. U starších a déle používaných přístrojů může být rozdíl v ceně ještě výrazně větší.

Mnoho lidí nový přístroj nepotřebuje

Novinky v oblasti informačních i mobilních technologií se vždy vyznačují vyšším výkonem, lepší grafikou, lepším softwarem… Potřebujete ale skutečně tak výkonné zařízení? Mnoho lidí používá tyto přístroje způsobem, na který bohatě stačí i starší modely. Pokud patříte mezi ně, určitě zvažte, jestli nutnou práci neodvede i mnohem levnější použitý přístroj. Můžete díky tomu ušetřit tisíce korun.

Šetříme životní prostředí

Společnost vyprodukuje miliony nových přístrojů ročně. A miliony těch starších a nepotřebných jich ročně končí v kontejnerech a na skládkách. Kupování použité elektroniky prodlouží živostnost pro někoho už zbytečných přístrojů. Což v konečném důsledku znamená menší zátěž pro životní prostředí.

Proti: Víte co a od koho kupujete?

notebookŽivotnost přístroje? Těžko říct…

Zřejmě největší nevýhodou je nepředvídatelná životnost přístroje. Asi těžko můžete rozložit například notebook a zkoumat stav všech jeho komponent. O tom jak s ním zacházel jeho předchozí majitel nevíte zhola nic. Inzerent může (a spousta z nich i bude) tvrdit, že je přístroj v dobrém stavu, ale záruku nemáte žádnou. Jestli bude sloužit ještě několik let nebo se porouchá za pár měsíců se prostě odhadnout téměř nedá.

Žádná záruka

Za vady vzniklé po prodeji nikdo neručí. Na rozdíl od nákupu v obchodě, u inzerenta takové vady nelze reklamovat. I když je zboží ještě v záruce u původního prodejce, může být reklamace problém. Prodejce totiž poskytuje záruku za zboží pouze tomu, s kým uzavřel kupní smlouvu. Pokud tedy bude na dokladu o koupi jméno inzerenta, nejspíš vám bude muset s případnou reklamací pomoci on.

Neznámý prodejce

Prodávajícího uvidíte poprvé v životě (nebo ho dokonce neuvidíte vůbec) a nic o něm nevíte. Bohužel ne všichni mají úplně čisté úmysly. I když je většina prodávajících poctivá, najdou se určitě i tací, kteří se vám pokusí prodat vadný přístroj. V horším případě se může stát, že se vás dokonce pokusí podvést a chtějí z vás pouze vylákat peníze. Jak snížit riziko při nákupu zboží přes inzerát si můžete přečíst v našem starším článku.

Koupit použitou věc vždy znamená podstoupit určité riziko. Na druhou stranu to ale znamená i nemalou úsporu peněz a slušnou šanci na dobrý obchod. Pokud dobře zvážíte všechna pro a proti, určitě najdete na inzertním serveru obchod výhodný pro obě strany. Dle našich zkušeností je naprostá většina obchodů s elektronikou na inzertních serverech zcela bezproblémová.

Jaká je vaše zkušenost s koupí použité elektroniky z druhé ruky? Nebo dáváte raději přednost novým přístrojům a přes inzerát byste nikdy nekoupili? Podělte se o svůj názor s ostatními čtenáři.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *