3 tipy na výhodný nákup nemovitostí

Zdají se vám ceny nemovitostí na realitním trhu přemrštěné? Chcete koupit byt nebo dům o třetinu nebo dokonce polovinu levněji než je obvyklá tržní cena? Možná díky následujícím třem tipům najdete nemovitost s kupní cenou, která vám bude vyhovovat.

Soukromá inzerce

Prvním tipem jsou soukromé nabídky nemovitostí mezi inzercí realit. Některé realitní servery umožňují vkládat soukromé nabídky na prodej nemovitostí na své stránky zdarma a jejich nabídka je docela široká. Jedná se především o soukromé nabídky na prodej bytů, kterých je v soukromém vlastnictví nejvíce. Soukromé nabídky znamenají cenu bez provize realitní kanceláře. Navíc pokud budete mít štěstí, můžete narazit na skutečně výrazně nižší cenu. Jistě si všichni dovedeme představit, že existují životní situace, které k takovému prodeji majitele nemovitosti nutí.

Dražby nemovitostí

Další možností jsou dražby nařízené dle exekučního řádu. Jedná se samozřejmě o nemovitosti nabízené za ceny při nejnižším možném podání, které mohou být ale skutečně výrazně nižší (někdy i poloviční). S trochou trpělivosti a štěstí lze určitě pořídit nemovitost za velice výhodných podmínek. Nabídku takto dražených nemovitostí naleznete na portále dražeb, který provozuje přímo Exekutorská komora ČR.

Nabídky nemovitostí ve vlastnictví měst a obcí

Třetí možností, jak ušetřit při koupi nemovitosti, je její nákup z majetku města nebo obce. Pravidla prodeje nemovitostí z majetku měst a obcí se řídí rozhodnutím příslušných zastupitelstev. Mezi těmito nabídkami můžete určitě narazit i na ty finančně velmi zajímavé. Mohou být prodávány třeba tzv. obálkovou metodou, kde nejnižší možná cena bude výrazně pod hladinou ceny tržní. Informace o těchto nabídkách musí být zveřejněna na úřední desce města. Podle § 26 zákona č. 500/2004 Sb. mají obce a města povinnost zřizovat nepřetržitě přístupné úřední desky a to i způsobem umožňujícím dálkový přístup. V praxi to znamená, že většina měst a obcí má úřední desku dohledatelnou na svých oficiálních internetových stránkách.
Seznam webových prezentací měst a obcí najdete na portále územní samosprávy.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Komentáře 2

  • Josef Straka

    říká:

    Proč myslíte, že jsou e-aukce nejvýhodnější prodej? Možná je z nabízených nejpohodlnější.. cenově nejvýhodnější být určitě nemusí.

  • Ivan Doubek

    říká:

    Nejvýhodnější prodej je pomocí elektronické aukce, kdy o danou nemovitost může v jednom časovém okamžiku „hlasovat“ více zájemců. Příklad je např. firmy CLANROY http://www.clanroy.cz/elektronicke-aukce/ , která prodávala např.majetek LESŮ ČR, nebo několika ministerstev.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *