Za nepojištěná auta se opět platí. Pohlídejte si, zda skutečně došlo k přepisu prodaného vozu

Od ledna letošního roku musejí majitelé nepojištěných vozidel opět přispívat do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP). A nejedná se vůbec o malé částky. Za automobil bez povinného ručení může jeho majitel zaplatit podle objemu motoru až 93,- korun za jeden den (výši denního příspěvku pro jednotlivá vozidla si můžete prohlédnout zde). První výzvy k zaplacení příspěvku by měla ČKP začít rozesílat v březnu 2018.

Povinnost sjednat si povinné ručení mají všichni majitelé registrovaných vozidel. Výzvu tak mohou obdržet i vlastníci, kteří se svým autem vůbec nevyjíždějí na silnici. Výjimku totiž dostanou pouze v případě, kdy je vozidlo zapsáno jako vyřazené z provozu, zaniklé nebo vyvezené do jiného státu. Poplatek nemusí platit ani v případě jeho odcizení. Ve všech ostatních případech vozidla pojištěná být musí.

Příspěvek za nepojištěná auta se bude vybírat až pro období po 1. lednu 2018. Období před tímto datem se nový poplatek týkat nebude. Podle odhadů ČKP by takových vozidel mělo být kolem 120 tisíc. Informaci o tom, zda je váš automobil pojištěný si můžete zkontrolovat přímo v aplikaci na jejich stránkách. Pro vyplnění formuláře stačí zadat jen SPZ vozu a období, které vás zajímá, tedy jakékoliv datum po 1. lednu 2018.

Zavedení poplatku pro vlastníky nepojištěných vozidel není jediným novým zdrojem pro placení škod, které svým provozem způsobí. Každý vlastník bude nově za takovou nehodu spoluzodpovědný a bude po něm vyžadována náhrada až do výše třetiny celkového nároku. Maximálně však 300 000,- korun.

Pozor při prodeji automobilu

Ačkoliv jsou doby “polopřevodů” za námi a odhlášení i přihlášení vozidla se nyní vyřizuje najednou, stále se mohou vyskytnout případy, kdy kupující automobil sice zaplatí a převezme, ale při jeho přepisu už moc nespolupracuje. I díky tomuto nově zavedenému příspěvku je vhodné si podobné situace pohlídat.

Od roku 2017 je možné požádat kterýkoliv úřad o zápis změny v registru na žádost pouze jedné strany. Tato možnost platí právě pro případy, kdy kupující nebo prodávající neposkytne při přepisu dostatečnou součinnost. Na případy, kdy nedošlo k řádnému přepisu vozidla při jeho prodeji, myslí i ČKP. Pokud původní majitel obdrží výzvu k zaplacení příspěvku přestože svůj automobil prodal, mělo by stačit doložit kupní smlouvu a poplatek hradit nebude.

Pokud se chystáte k prodeji svého automobilu, můžete ke zveřejnění své nabídky použít i náš server. Inzerát si u nás můžete podat zdarma. I vzhledem k výše napsanému buďte při přepisu vozidla obezřetní. V ideálním případě nesvěřujte plnou moc k zápisu kupujícímu a raději na celý proces dohlédněte sami.

Na povinném ručení se dají ušetřit tisíce korun ročně. Zajímá vás, jakou nejlepší cenu jsou vám pojišťovny v tuto chvíli schopny nabídnout? Přesvědčte se nezávazně sami – Nechte si spočítat nejvýhodnější variantu povinného ručení.


Komentáře 2

  • alu kola

    říká:

    Slyšel jsem o případech, kdy to majitel při prodeji trochu podcenil, kupec nyní nespolupracuje a celé se to táhne už roky..

  • lederpiel

    říká:

    Moc pěkný článek děkuji a doporučuji.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *