Ústavní soud “povinnou” veřejnou službu zrušil. Vrátí se jako možnost přivýdělku

Bezpečnost práceNa konci roku 2012 byla díky nálezu Ústavního soudu ze zákona vyškrtnuta možnost vyřadit z evidence Úřadu práce uchazeče, který odmítne veřejnou službu. Samotný institut veřejné služby, jako pomoci zejména v oblastech zlepšování životního prostředí, udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, v zákoně ale zůstal. Vzhledem k tomu, že zmizela motivace dlouhodobě nezaměstnaných v podobě vyřazení z evidence a za výkon veřejné služby nenáleží žádná odměna, hledají se pro její výkon dobrovolníci hodně těžko.

Připravovaná novela zákona o pomoci v hmotné nouzi počítá s tím, že bude opět nezaměstnané lidi k veřejné službě motivovat. Protože trest vyřazení z evidence ÚP díky Ústavnímu soudu nepřipadá v úvahu, měla by zájem o veřejnou službu u nezaměstnaných zvýšit možnost dosáhnout na vyšší příjem než člověk, který službu odmítne.

Částka, o kterou si půjde při službě veřejnosti přilepšit, by měla činit 40 % z rozdílu mezi životním a existenčním minimem. V současnosti je to docela úsměvných cca 500 korun měsíčně navíc k životnímu minimu (3410 Kč). To samo o sobě mnoho lidí asi nepřesvědčí. Výkon veřejné služby v rozsahu alespoň 20 hodin měsíčně ale bude brán jako projevená snaha o zvýšení příjmu vlastní prací. To je kritérium, které bude rozhodovat o tom, jestli člověk na dávkách pobírá existenční minimum nebo dosáhne až na životní minimum. Jinými slovy, kdo se nebude snažit, bude brát méně.

Při odmítnutí veřejné služby se tak může lehce stát, že se pobíraná dávka sníží až někam k hranici existenčního minima a místo pětistovky navíc to může být rázem až o zhruba dvanáct set korun méně. Jestli má člověk měsíčně 2200 korun existenčního minima nebo necelé čtyři tisíce už je rozdíl, který by mohl nezaměstnané motivovat více.

Veřejně prospěšné práce

Veřejně prospěšné práce jsou časově omezené pracovní příležitosti, vykonávané ve stejných oblastech jako veřejná služba. Na rozdíl od ní jde ale o normální pracovní vztah, za který vám náleží odměna. Na tu zaměstnavateli přispívá ÚP. Výkon veřejně prospěšných prací (ale i jiných krátkodobých prací na které vás ÚP pošle) bude také brán jako projevená snaha o zvýšení příjmu vlastní prací.

Třetí možností jak aktivně projevovat snahu o zvýšení příjmu vlastní prací bude prokázaná vlastní snaha při hledání nového zaměstnání. Tu novela definuje mimo jiné jako aktivní součinnost s Úřadem práce, využití služeb agentur, korespondence se zaměstnavateli a v neposlední řadě také procházení nabídek práce v inzerci. S hledáním vhodného zaměstnání tak můžete začít na stránkách našeho inzertního serveru.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *