Údaj o energetické náročnosti budovy bude brzy povinný i v nabídkách na pronájem bytů

Průkaz energetické náročnosti budovyPomalu končí tříleté období, kdy povinnost uvádět v inzerátech ukazatel energetické náročnosti platila pouze při prodeji nemovitosti nebo pronájmu celé budovy. Od ledna roku 2016 musí ukazatel obsahovat také inzeráty s nabídkami na pronájem ucelených částí domu. To znamená nejčastěji bytů v osobním vlastnictví, ale také nebytových prostor. Inzerenti tak mají ještě zhruba měsíc na to, aby své nabídky dali do pořádku a vyhnuli se případným pokutám.

Tato povinnost platí pro majitele nemovitostí i realitní makléře. Soukromým vlastníkům hrozí za chybějící údaj pokuta až do výše padesáti tisíc korun. Pokud jim majitel budovy (většinou SVJ) na písemné vyžádání průkaz nevydá, v inzerci nic uvádět nemusí. Povinnost předat průkaz nájemci mohou nahradit vyúčtováním dodávek energií za uplynulé tři roky.

Zprostředkovatelé prodeje či pronájmu nemovitosti za tento nedostatek můžou zaplatit až sto tisíc korun. Pokud jim majitel nemovitosti nepředá potřebné informace, měli by od ledna začít uvádět v inzerátech na pronájem bytů nebo nebytových prostor nejhorší možnou třídu G.

Poslední novela zákona o hospodaření energií platná od letošních prázdnin ukládá státní energetické inspekci provádět kontroly minimálně v počtu, který se rovná jedné dvacetině průkazů vydaných v předcházejícím kalendářním roce. Díky tomu se měl počet provedených kontrol výrazně zvýšit. Do novely navíc přibyly i konkrétní sankce za neplnění povinností pro zprostředkovatele.

Realitní kanceláře totiž povinnost uloženou zákonem do té doby příliš svědomitě neplnily. Ještě v černu 2015 obsahovala údaj o energetické náročnosti jen necelá polovina jejich nabídek v naší rubrice rodinné domy, zatímco soukromí majitelé byli opatrnější a povinný údaj byl uveden v téměř všech jejich inzerátech. Jak je patrné z tabulky níže, situace se od prázdnin úplně obrátila.

penb tabulka

Zatímco u nabídek makléřů hrozba sankcí evidentně zabrala a inzeráty energetickou třídu většinou obsahují, u soukromých inzerentů zřejmě povědomí o této povinnosti výrazně ustoupilo. I když zatím není o kontrolách energetické inspekce moc slyšet, neznamená to, že kdykoliv nemůžou přijít.

Svou nemovitost můžete našim uživatelům nabídnout zdarma. V našem podávacím formuláři, lze údaj o energetické náročnosti jednoduše uvést. Bylo by zbytečné dostat pokutu jen kvůli jedné nevyplněné položce.


Komentáře 2

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *