Stát začne znovu půjčovat mladým lidem na pořízení bydlení

rdZačátkem března vláda schválila návrh Ministerstva pro místní rozvoj na podporu pořízení bydlení pro mladé rodiče. Lidé do 36 let věku, kteří mají v péči dítě do 6 let si tak už od letošního roku budou moci půjčit od 50 do 600 tisíc korun na stavbu nebo koupi bytu či rodinného domu. Pro letošní rok MMR počítá s poskytováním úvěrů v úhrnné výši 100 milionů korun.

Nízkoúročené půjčky by měl poskytovat Státní fond rozvoje bydlení a příjemci je budou moci využít pouze za účelem pořízení bydlení. Tím se přesně rozumí výstavba novostavby, nástavba, vestavba, přístavba nebo změna stavby na stavbu pro bydlení. Dále také koupě bytu či rodinného domu nebo převod družstevního podílu v bytovém družstvu. Pořizované obydlí nesmí stát v záplavové oblasti a žadatel o úvěr nesmí být zároven vlastníkem nebo spoluvlastníkem jiného obydlí nebo nájemcem družstevního bytu.

Poskytnutý úvěr může dosahovat maximálně poloviny ceny pořizované nemovitosti nebo nákladů na výstavbu. V případě, že pořízení nemovitosti bude krýt ještě jiný úvěr, nesmí celkový součet půjčených peněz přesáhnout částku 90 % ceny kupované nebo stavěné nemovitosti. Doba splácení úvěru by neměla překročit 15 let od uzavření smlouvy, nicméně připravované nařízení vlády počítá i s životními situacemi, které delší splácení půjčky umožní.

Úrokovou sazbu bude možné zafixovat maximálně na dobu pěti let a její výše se bude pohybovat 1 – 2 procentní body nad základní referenční sazbou Evropské unie. Ta se momentálně pohybuje kolem půl procenta. Výsledné sazby by se tedy měly přiblížit současným úrokovým sazbám bank poskytujících normální komerční hypotéky.

A co si Ministerstvo pro místní rozvoj od poskytování těchto půjček slibuje? Zejména lepší dostupnost pořízení vlastního bydlení pro mladé rodiče, kterým umožní přístup k penězům za výhodnějších podmínek než by získali na volném trhu. V tomto okažiku čeká nařízení vlády na přepracování do finální verze a podpis premiéra. Všechny podmínky pro poskytnutí úvěru si můžete nastudovat zde.

Pokud se chystáte na pořízení nového bydlení, ať už s pomocí státu nebo bez ní, začít můžete prohlídkou vhodných nemovitostí k prodeji na našem serveru.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Komentáře 4

  • vladimir

    říká:

    Dobrý den,zajímá mě,na kterém úřadě bych se měl zajímat o státní úvěr.Děkuji za odpověď

  • Štepanka

    říká:

    zajimalo by me jestli se to vstahuje i na vlastni dite nebo jen ty lidi co maji dite v pestounske peci ci osvojene dekuji za odpoved :)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *