Stáčení tachometrů je přestupek. Podvodníkům hrozí pokuty až půl milionu

Roky slibovaná úprava zákona, která by jasně určila, že manipulace s počítadly na tachometru je nelegální, je konečně na světě. Od 1. října 2018 je podle novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích stáčení tachometru považováno za přestupek, za který hrozí pokuta až do výše půl milionu korun.

Už několik let máme k dispozici rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého platí, že pokud se díky stočenému tachometru zvýší cena prodávaného vozu o více než pět tisíc korun, jedná se o trestný čin podvodu. Prodejcům za to sice hrozí až dva roky vězení, ale stočená auta se vesele prodávají dál.

Nový zákon se proto zaměřuje přímo na samotnou úpravu tachometrů. Přesněji řečeno jakoukoliv změnu ujeté vzdálenosti na počítadle až na výjimky zakazuje. Těmi výjimečnými okamžiky, kdy je podobný zásah přípustný, jsou oprava a výměna tachometru. V takovém případě ale musí být o provedení opravy/výměny vystaven protokol. Tento záznam musí majitel vozidla předat na STK při nejbližší kontrole. Za nedodržení všeho výše popsaného pochopitelně hrozí sankce.

Pokuty

půl milionu korun zaplatí firma nebo jednotlivec za samotné stočení tachometru. Pokutu až do výše padesát tisíc korun může dostat technik, který při opravě nebo výměně tachometru nevystaví protokol a nepředá jej vlastníkovi auta. Samotnému provozovateli vozidla pak hrozí pokuta až do výše deseti tisíc korun, pokud tento protokol nepředá na STK při nejbližší prohlídce.

Úprava zákona nemá být údajně namířena proti majitelům, kteří nevědomky koupí vozidlo se stočeným tachometrem. Přesto jim při zjištění nižšího stavu kilometrů na počítadle hrozí ztráta technické způsobilosti vozidla, pokud závadu neodstraní do třiceti dnů po jejím zjištění (ať už při kontrole na STK nebo při silniční kontrole policie). Toho by mohli dosáhnout předložením platného protokolu o opravě nebo výměně tachometru, který ale logicky mít nebudou.

Z tohoto důvodu se určitě vyplatí zvýšená opatrnost při koupi ojetého vozu. Pokud si zrovna nějaký vybíráte v auto inzerci určitě si ho proklepněte i ve veřejně přístupné databázi provozované ministerstvem Kontrolatachometru.cz. Stačí znát VIN kód vozidla a zjistíte stav tachometru při poslední technické kontrole a předchozích návštěvách STK.

Přestupky spojené se stáčením tachometrů projednávají krajské úřady a odvolacím orgánem je ministerstvo dopravy. Vztahují se na vozidla, která prošla kontrolou na STK po 1. lednu 2016, kdy byla zavedena povinná fotodokumentace. K samotnému stočení tachometru ale musí dojít po 1. říjnu 2018.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *