Sledování změn v katastru nemovitostí: Hlídáte svůj majetek?

nemovitostNový katastrální zákon platí už od roku 2014 a mimo jiné ukládá katastrálnímu úřadu povinnost informovat vlastníka nemovitosti o zahájení nebo ukončení řízení o povolení vkladu. Díky novému občanskému zákoníku skutečný právní stav nemovitosti vychází právě ze zápisu v katastru a lhůty, ve kterých se můžete bránit proti případným podvodným změnám jsou relativně krátké (více informací najdete v našem starším článku). Ne každý je ochotný spoléhat pouze na to, že mu KÚ pošle dopis o zahájení řízení a ten se skutečně dostane včas až k jeho rukám. Pro tyto případy existuje několik dalších možností, jak svoji nemovitost účinně kontrolovat.

Nejrychlejší řešení je ověřit si čas od času stav nemovitosti online v aplikaci nahlížení do katastru. Služba je zdarma, ale obsahuje jen omezený rozsah informací. Přesto byste měli vidět všechny potřebné základní údaje i případné návrhy na vklad. Výpis z katastru aplikace neumožňuje, ale jejím prostřednictvím je možné si tento dokument zakoupit.

O ověřený výpis z katastru si můžete osobně nebo písemně zažádat také přímo na katastrálním úradě. Vydají vám jej také na kontaktních místech Czech POINTu. Ta najdete mimo jiné na některých poštách, městských, obecních či krajských úřadech, u notářů nebo na pobočkách Hospodářské komory. Seznam všech kontaktních míst ve svém kraji najdete zde.

Automatické sledování změn

Zažádat o výpis nebo sledovat konkrétní nemovitost pomocí online aplikace může kdokoliv, stačí znát adresu – parcelní, popisné nebo evidenční číslo nemovitosti. Pro vlastníky nemovitostí, kteří chtějí mít o svém majetku přehled, aniž by se museli sami starat a hledat potřebná data, nabízí KÚ službu Sledování změn v katastru. Do dvaceti sledovaných nemovitostí je služba zpoplatněna pouze jednorázovým poplatkem 200 Kč. Služba bude uživatele automaticky informovat o tom, že došlo u sledované nemovitosti k jakékoliv změně (vklad, záznam, poznámka…). Informace o změnách jsou zasílány dle žádosti uživatele do jeho datové schránky, na e-mail nebo SMS. O službu můžete zažádat osobně, písemně s ověřeným podpisem nebo prostřednictvím internetové aplikace s ověřením totožnosti prostřednictvím datové schránky.

Kromě samotného katastrálního úřadu se sledováním změn zabývá i několik dalších soukromých firem. Stačí zapátrat na internetu a určitě na ně narazíte. Za (většinou) roční poplatek vám ale nabídnou více méně to samé. Pokud jste ochotni ocenit vyšší zaplacenou částkou služby jako zasílání upozornění na více e-mailů nebo sledování cizích nemovitostí, pak jsou určeny právě pro vás.

Čas od času by měl svou nemovitost zkontrolovat každý. I když má podle zákona katastrální úřad oznamovací povinnost a na změny by měl vlastníky upozorňovat sám od sebe, možnosti bránit se jsou časově omezené i v případech, kdy k vám informace z KÚ vůbec nedorazí. Podvodníci jsou vynalézaví a nelze vyloučit ani možnost, že se jim podaří obejít systém tak, aby případné upozornění skončilo na úplně jiné adrese.

Kontrolujete své nemovitosti nebo se spoléháte na povinnost katastrálního úřadu informovat majitele o případných změnách? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích u článku.


Komentáře

  • Ladislav Swakoń

    říká:

    Dobrý den. Platit další peníze za povinnost úřadu je neetické. Pokud mám jako občan povinnost doložit doklady ,tak mne taky nikdo neplatí za mou povinnost. S pozdravem Swakoń

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *