Regulované nájmy definitivně končí. Zdražování snad nehrozí.

Tržní nájemné je výsledkem dohody dvou stran. Majitel nabízí svůj byt k pronájmu za určitou cenu a nájemník to buď akceptuje nebo se poohlédne jinde. To samozřejmě platí i pro případné navyšování nájmu, jenže v tomto případě je situace trochu složitější. Nájemník změnu ceny akceptovat nemusí, ale nemusí se ani poohlížet jinde. Má přece nájemní smlouvu.

K 31.12. 2012 končí regulace nájemného v Praze, ve větších městech středočeského kraje a většině dalších krajských měst. V praxi to znamená, že  od prvního ledna 2013 už nikde na území republiky nebude možné, aby majitel bytu jednostranně navýšil nájemné bez vašeho souhlasu.

Pokud se obě strany na nájemném nedohodnou, o jeho výši bude muset rozhodnout soud. Na stránkách ministerstva pro místní rozvoj najdete aktualizovanou cenovou mapu nájemného pro případ, že by vás zajímalo, jak vypadá obvyklá cena nájmu v místě vašeho bydliště. Je pravděpodobné, že bude velmi podobná ceně, kterou vám v případě sporu soudce vyměří.

V Ostravě, Ústí nad Labem a dalších městech ČR už regulované nájemné neexistuje od roku 2011. Podle zkušeností z těchto měst to vypadá, že se žádného drastického zdražování nájmu není nutné obávat. Ačkoliv panovaly obavy z tísíců žalob na určení nájemného, ve skutečnosti proběhlo jen zanedbatelné množství soudních sporů.

tržní nájem vývoj cen Ostrava    tržní nájem vývoj cen Ostrava
Byty 3+1                                                              Byty 2+1

Na příkladu Ostravy je vidět, že po uvolnění trhu s byty došlo – podle dat z naší inzerce s byty k pronájmu – k poklesu tržního nájemného. Z grafů nicméně vyplývá, že k postupnému snižování tržního nájemného dochází již od roku 2009. Je tedy otázkou jak moc se na tomto trendu podepsala právě deregulace.

V případě, že nejste s výší svého nájmu spokojeni, můžete si vždy vybrat nové bydlení. V naší inzerci bytů máme nabídek spoustu.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *