Prohlídka nestačí. Než koupíte byt, zjistěte si další informace

bytový dům
Při prohlídce bytu zjistíte spoustu zajímavých informací. Uvidíte, v jakém je zhruba stavu a jestli ke kupní ceně nebude nutné připočíst i další náklady na jeho rekonstrukci. Také uvidíte, jestli vám vyhovují dispozice a orientace bytu. Dobré je podívat se i do společných prostor domu. Existuje ale pár věcí, na které při prohlídce nenarazíte. Přesto mohou mít rozhodující vliv na vaše rozhodnutí, zda nemovitost koupit.

 

Právní stav nemovitosti
Je člověk se kterým jednáte opravdu majitelem (případně jediným majitelem) nemovitosti? Nevázne na vybraném bytě zástavní právo nebo nějaké věcné břemeno? Tyto pro koupi zcela zásadní informace o nemovitosti zjistíte ve výpisu z katastru nemovitostí. Pokud máte o byt opravdu vážný zájem, vyplatí se do výpisu pár korun investovat.

Územní plán
Na oficiálních internetových stránkách obcí by měl být veřejně přístupný územní plán. Pokud ho nenajdete tam, pak bude přímo na obecním úřadě. Než se rozhodnete investovat své peníze do nového bytu, prohlédněte si mapu územního plánu v jeho okolí. Plánovaná přípojka na městský okruh nebo dálnici, která povede za dva roky pod okny vyhlédnutého bytu, může mít na rozhodnutí o koupi podstatný vliv. Je možné, že vám prodávající sám od sebe tuto informaci “zapomene” říct nebo o plánovaných změnách ani sám neví.

Okolí a úroveň služeb
Nejbližší zastávka MHD je kilometr daleko. V okolí domu se nedá zaparkovat. Blízko není žádná škola, školka, prodejna potravin, park… takto by se jistě dalo pokračovat ještě dlouho. Pro každého bude rozhodující něco jiného. V každém případě je dobré dopředu přesně vědět co od budoucího bydlení očekáváte i v souvislosti s nabídkou služeb, které chcete mít v dosahu.

Stav domu
Zjistěte si předem v jakém je dům stavu, zejména s ohledem na budoucí investice do jeho oprav. Nutné opravy se totiž určitě dotknou i vaší peněženky ve formě navýšení příspěvků do fondu oprav nebo na společný účet společenství vlastníků. Zejména budete-li financovat byt hypotečním úvěrem, může být každé další navýšení pravidelných výdajů citelně znát.

Sousedé
Není nic horšího než špatné sousedské vztahy. Konkrétní spory způsobené přímo nevhodným chováním sousedů (nepořádek, hluk, zápach, nevhodné chování) mohou mít negativní vliv i na celý chod společenstva vlastníků nebo družstva. S problémovými sousedy se nikomu dobře nebydlí. Navíc bude těžké se na čemkoliv dohodnout.

Při rozhodování o budoucím bydlení bude hrát svou roli mnoho okolností. Než se vydáte na první prohlídky nemovitostí, v klidu si sepište seznam věcí, které jsou pro vás důležité. Vše na co se chcete zeptat a co chcete vidět. Pomůže vám to utřídit myšlenky. Širokou nabídku na prodej bytů najdete na našich stránkách.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *