Pro ověřené snímky z katastru už nemusíte na katastrální úřad. Dostanete je i na Czech POINTech

Zájemci o ověřené snímky z katastrální mapy už pro ně od 6. srpna 2015 nemusí chodit na katastrální úřady. Nově je získají také na kterémkoliv kontaktním místě veřejné správy Czech POINT. Při převodech nemovitostí, u kterých je potřeba doložit kromě výpisu z katastru i snímky z katastrální mapy a navíc třeba i ověřit podpisy na některých dokumentech, by to mohlo urychlit celý administrativní proces nebo jej minimálně učinit méně nepříjemným. Vše potřebné se dá totiž nyní vyřídit na jednom místě a nebude nutné jezdit ani nikam daleko. Stačí si najít nejbližší Czech POINT.

czechpoint

Grafické podklady jako součást kupních nebo darovacích smluv sice nejsou ze zákona povinné, nejedná se ale o nic neobvyklého. Spousta kupujících určitě bude chtít, zejména při prodeji pozemků, ověřený snímek z katastrální mapy před uskutečněním obchodu vidět. Tento dokument je navíc důležitý i pro oceňování nemovitostí, žádosti o stavební povolení nebo některé dotace.

O snímky si může zažádat prakticky kdokoliv. Dokument bude vystaven bez nutnosti doložit vlastnický vztah k dané nemovitosti ve formátu A4 za cenu 100 korun. Jedinou podmínkou pro jeho vydání je řádná identifikace nemovitosti, která má být na snímku zobrazena. To znamená parcelní číslo a příslušné katastrální území nebo přesná adresa daného objektu.

Czech Pointů je přes sedm tisíc a katastrálních úřadů jen necelá stovka. Zájemci o ověřené kopie map tak jistě ocení, že místo na nejbližší katastrální úřad, který může být dost daleko, bude stačit navštívit kontaktní místo Czech POINTu. Tato místa se nacházejí na některých poštách, městských, obecních či krajských úřadech, u notářů nebo na pobočkách Hospodářské komory. Seznam všech kontaktních míst ve svém kraji si můžete prohlédnout na této stránce.

Ověřený výpis z katastru nemovitostí je po výpisu z rejstříku trestů druhým nejvydávanějším výpisem, pro který si už na Czech POINTy přišlo, za dobu co tuto službu nabízejí, skoro tři miliony lidí. Dá se tedy předpokládat, že také o novou službu bude slušný zájem a spoustě lidí ušetří čas, který by jinak strávili cestou na katastrální úřad.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *