Příspěvky na dojíždění nestačí. Nyní můžete od státu získat i příspěvek na stěhování za prací

příspěvek na stěhování za prací

Hledáte práci, ale ve vašem okolí není žádná volná pracovní pozice, která by vás zaujala? Už od dubna letošního roku se stát rozhodl prostřednictvím Úřadů práce poskytovat příspěvek až 3.500 korun měsíčně na dojíždění za prací. Doposud mohli o příspěvek žádat pouze uchazeči o zaměstnání v šesti krajích ČR. Od listopadu 2016 už bude příspěvek poskytován na dojíždění za prací v rámci celé republiky. A to není vše. Pokud se rozhodnete za prací přestěhovat dále než 50 kilometrů od vašeho bydliště, můžete získat jednorázový příspěvek 50.000 korun.

Žádost o příspěvek na přestěhování si může podat uchazeč, který byl vedený v evidenci ÚP déle než 5 měsíců nejpozději půl roku před podáním žádosti, a který nastoupil do práce mimo své trvalé bydliště nebo se už přestěhoval. Na příspěvek dosáhne v případě, že vzdálenost mezi novým a bývalým bydlištěm přesáhne 50 kilometrů vzdušnou čarou. Příspěvek se neposkytuje v případě stěhování do zahraničí.

O příspěvek můžou zájemci zažádat na krajské pobočce Úřadu práce v místě původní adresy žadatele a jeho evidence jako žadatele o práci na ÚP. Příslušný formulář najdete ke stažení na stránkách integrovaného portálu MPSV nebo si jej můžete vyzvednout na Úřadu práce. K žádosti je potřeba doložit i pracovní smlouvu, adresu původního bydliště a kupní nebo nájemní smlouvu k nemovitosti, do které se žadatel přestěhoval.

Podle slov generální ředitelky ÚP ČR se však nejedná o nárokovou dávku a při jejím poskytování bude vždy záležet na konkrétní situaci na lokálním trhu práce a na dohodě mezi žadatelem a Úřadem práce. To je jistě pro všechny, kteří možnost stěhování za prací zvažují a příspěvek by jejich rozhodování ulehčil, docela podstatná informace. Pokud tedy nebudete žádat o příspěvek zpětně, bude asi lepší se nejdříve na příslušném kontaktním pracovišti ÚP informovat o současné situaci na lokálním trhu práce a možnostech, jak se s patřičným úředníkem dohodnout.

Příspěvky na dojíždění už ve všech krajích

Na rozdíl od příspěvku na přestěhování, má příspěvek na dojíždění svá přesná pravidla. Kdo a za jakých podmínek si může o příspěvek zažádat si můžete přečíst v našem starším článku o příspěvcích na dojíždění za prací. Jedinou novinkou platnou od listopadu letošního roku je fakt, že na příspěvek ve výši 1.000 – 3.500 korun podle vzdálenosti dojezdu do práce mají nyní (při splnění všech podmínek) nárok obyvatelé celé ČR a ne jen původně vybraných šesti krajů.

Nabídku volných pracovních míst nejen mimo vaše bydliště si můžete prohlédnout i na našem serveru. Mnoho zaměstnavatelů, zejména z míst s nízkou nezaměstnaností, v nich nabízí příspěvek na stěhování nebo různé relokační balíčky i bez státní pomoci. V naší inzerci nemovitostí se můžete také poohlédnout po novém vyhovujícím bydlení v místě vašeho nového pracoviště.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *