Chystáte se koupit ojeté auto? Pozor na stočené kilometry

Podle informací společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu ojetých vozidel, můžeme v nabídce ojetých vozů najít přes 40% aut s přetočeným tachometrem. Lze tedy předpokládat, že na takové případy narazíte i v naší auto inzerci. I přes rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2014, které potvrdilo fakt, že stáčení tachometrů je trestným činem, je dobré si dávat na stočené kilometry pozor. Jak na to?

Jak poznat stočený tachometr

V první řadě si zjistěte o nabízeném vozidle co nejvíce informací. Řadu tipů a doporučení najdete například v našich článcích o koupi ojetin. Pokud ze zjištěných informací získáte dojem, že jakýkoliv údaj uváděný prodejcem neodpovídá skutečnému stavu vozidla, otočte se a běžte jinam. Nic dobrého to nevěstí.

Pokud chcete sami rychle odhadnout, jestli nemáte co do činění s autem s přetočenými kilometry, zaměřte se na interiér. Stav opotřebení volantu, řadící páky, pedálů nebo čalounění vám k vytvoření obrázku o skutečné historii vozidla mohou pomoci. Sami také můžete na našich stránkách prověřit původ vozidla podle VIN kódu.

Jestli chcete mít vyšší míru jistoty, svěřte se do rukou odborníků. Požadujte po prodejci certifikát o původu vozidla vydaný nezávislou společností. Pokud prodejce takový certifikát nemá a není ani ochoten nechat původ vozidla ověřit, nenapovídá to nic dobrého. Je také dobré vyžádat si možnost prověření vozidla v nezávislém servisu. Diagnostika vozu totiž často může mnohé napovědět. Pomůže také konzultace se zkušeným znalcem nebo odhadcem z oboru.

Koupil jsem si vůz se stočenými kilometry – co teď?

Přijedete se svým nedávno zakoupeným vozem do servisu nebo na STK a zjistíte, že máte zřejmě stočené kilometry. Co si počít?

Pokud jste schopni dokázat, že na zakoupeném vozidle došlo k přetočení tachometru, měl by vám vzniknout nárok na odstoupení od smlouvy. Reálně totiž byla předána jiná věc, než byla popsána v kupní smlouvě. Pokud o této skutečnosti prodejce prokazatelně věděl, může jít dokonce o trestný čin (například podvod nebo poškozování spotřebitele).

Každopádně se obraťte na prodejce vozidla a o situaci jej informujte. Nejschůdnějším řešením je pokusit se dohodnout. Pokud dohoda nebude možná, nezbude vám, než se obrátit na soud. V případě podezření na spáchání trestného činu také na policii ČR.

Ideální je samozřejmě takovéto situaci předejít. Pokud tedy plánujete nákup ojetého auta, což je obvykle relativně nákladná záležitost, věnujte dostatečnou pozornost stavu a původu vozidla ještě před jeho nákupem. Následné spory mohou být dlouhé, nákladné a nepříjemné.


Komentáře 5

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *