Prodáváte věci přes inzerát? Pozor na podvodné nabídky

Zveřejněný inzerát vždy obsahuje i kontaktní údaje, které jsou bohužel neodolatelným lákadlem pro rozesilatele nevyžádaných zpráv. Existuje spam, který je v podstatě neškodný a maximálně vás okrade o trochu času, přinejhorším vás rozčílí. Bohužel ale existují i zprávy, které se tváří jako výhodná nabídka a přitom se vás jejich pisatel snaží jen bezostyšně okrást.

Ve starším článku jsem se věnoval přímo podvodným inzerátům, u kterých se vás nabízející snaží nalákat k nákupu zboží inzerovaného za zajímavou cenu. Po odeslání platby ale nikdy žádné zboží nepřijde. U spamu v odpovědích na inzerát to funguje obráceně. Podvodník reaguje na vaši nabídku. Většinou je “ochoten” zaplatit více než jste požadovali. Poté se zboží odesílá dříve než jsou peníze na účtu nebo se z vás pokusí vytáhnout citlivé údaje (zejména údaje o vaší platební kartě).

Většinu emailů odchytí náš filtr a k uživatelům se vůbec nedostanou, některé přesto projdou až ke svému cíli. U kontaktních telefonů zase hrozí, že se spammer pokusí kontaktovat svou oběť pomocí mobilních aplikací jako je třeba WhatsApp. Bohužel existují i případy, kdy důvěřivější uživatelé dotáhnou celou transakci až do (pro ně) hořkého konce.

Takový spam má různé podoby. Ještě před pár lety byla většina těchto zpráv v angličtině, což samo o sobě spoustu lidí od další komunikace odradí. Anglicky psané odpovědi chodí stále, dnes se ale většinou o text postará překladač. Ten už je tak dobrý, že jsou zprávy skoro k nerozeznání od textu psaného živým člověkem. Mohou vypadat třeba takto:

1. Zprávy (email, whatsApp), které jsou psané anglicky

“Hi, how much is the price of this laptop in us$ value?please reply Cheers, Mrs Sandra”
“Dear Seller, I saw your advert of Camera placed on https://www.avizo.cz and i am interested in buying it, please kindly get back to me if is available Mr. Kohei“

2. Zprávy (email, whatsApp) s českým textem vytvořené pomocí překladače

“Dobrý večer, ráda bych se dozvěděla více o Vašem inzerátu. Dejte mi prosím číslo nebo email. ” “Dobrý den, viděla jsem váš inzerát. Stále na prodej?” nebo prostě jen jednoduchá věta “je tento produkt ještě dostupný?”

Ve všech případech se jedná o spam, jehož jedinou úlohou je vzbudit váš zájem a vtáhnout vás do následné komunikace. Jakmile zareagujete, následuje pohádka o tom, že syn zrovna potřebuje nabízený notebook ke studiu nebo třeba dcera telefon k narozeninám, které má už příští měsíc. Nabídnutá cena bude zajímavě navýšena, abyste získali pocit, že celý obchod bude opravdu výhodný a podvodník vás tím patřičně navnadil.

podvodná odpověď na inzerát
Adresa se tváří jako oficiální email platební služby paypal (paypal.com). Ve skutečnosti jde o účet na freemailové službě gmail.com – jasný podvod.

Pak následuje žádost o vaše bankovní údaje a nakonec žádost o zaslání zboží proti potvrzení o provedení platby. Může jít o potvrzení z banky nebo nějaké zavedené platební brány. Každopádně toto potvrzení bude pravděpodobně falešné. V jiných případech se z vás pokusí falešný zájemce vytáhnout přes odkaz na platební brány vaše osobní údaje. Tyto odkazy vedou na podvodné stránky. Dobrým vodítkem může být, že taková potvrzení jsou většinou pod odkazem, který se má tvářit jako oficiální adresa nějaké zavedené instituce. Při bližším pohledu však zjistíte, že to není pravda. Např. zasilkovna-cz.dealpay.site nebo zasilkovna-cz.legaltransfer.store opravdu nejsou weby Zásilkovny i když její jméno v adrese vidíte. Zásilkovna používá doménu zasilkovna.cz, která v adrese viditelně schází.

Podvodná platební brána

Stránka má vypadat jako oficiální platební brána Zásilkovny. V adrese je ale jasně vidět, že na stránkách zásilkovny nejste – jasný podvod.

Pokud narazíte na rafinovanějšího vykuka, může být potvrzení o platbě pravé, ale ani to neznamená, že peníze byly skutečně odeslány. Po získání potřebného potvrzení totiž dojde ke stornování platby a peníze ve skutečnosti na váš účet nedorazí.

O tom, že nejde o žádný hoax a můžete přijít opravdu o nemalé peníze, si můžete přečíst i v týdeníku Policie České republiky – Žena na internetu prodávala kočárek, přišla o více než 700 tisíc korun.

Téma podvodů na inzertních serverech už zaujalo i české Youtubery:

Pokud se rozhodnete prodávat své zboží přes inzertní server, můžete si u nás samozřejmě podat inzerát zdarma. K výše popsaným odpovědím na vaše nabídky ale přistupujte velmi obezřetně a hlavně nikdy nezasílejte zboží dříve, než budete mít skutečně peníze na svém účtu. Nikdy také nezadávejte své osobní údaje do pochybných aplikací, na které vás zavede poslaný odkaz. V ideálním případě na takové emaily vůbec nereagujte, je to jen ztráta vašeho času.


Komentáře 728

Navigace komentářů

  • Gerardo

    říká:

    I got a „interesting offer too“ from Blackheath UK mfrank.4040@gmail.com

    Dekuji, ale rád bych vedel, jestli je možné koupit, protože nejsem v soucasné dobe v Ceské republice, jsem v tábore Blackheath ve Velké Británii. Pokud souhlasíte s tím, že me prodáte, zaplatím pred vyzvednutím.

    phone: +44-7537182690
    Whatsapp: +44-7537127734

  • Miroslav

    říká:

    Dobrý den, kontaktovala mě angelinapeter900@gmail.com na Aukru. Naštěstí mám už zkušenosti a tak jsem zapátral a hele, podvodník. Chce koupit, zaplatí prý předem a pošle přepravní společnost. Prvně chtěla účet Pay Pal, potom účet v EUR a nyní jí stačí i CZK. No tak si ještě chvilku zablbneme a uvidíme kdy jí to dojde.

  • Jiri

    říká:

    Odpověď na starý inzerát na Aukru a nabídnuta super cena, koho by to nenadchlo! Takže angelinapeter900@gmail.com stále aktivní. Potřebuje nutně vše rychleji než blesk a posílá dvojnásobek peněz, které mám dát přepravci.
    Díky

  • Žaneta Havlíčková

    říká:

    Také se mi ozval Jonas Aggerholm (jon.aggerholm101@gmail.com) a chtěl koupit auto za 160tis. korun Email totožný s Jindra. Dokonce mi poslal i svůj pas.

    Dobré den, Chci koupit vaše Vozidla co nejrychleji. případné vady a motor stále funguje správně?, konečná cena ?, máte další fotografie ?.

    Kupuji si vaše auto z Lotyšska.. Omlouvám se za překlad, překlad jsem provedl online, mluvím dánský a také anglicky (jsem Dánka).

    Zařídím, aby vyzvednout auto na vaše místo po dohodě a kontrole na místě.

    Hello, sorry for my late reply, I want to buy your car as soon as it’s ready for sale, any defects or problem with the Engine?, what’s your final price?, do you have additional pictures of the vehicle?.

    I am buying your car from Latvia. sorry for the bad translation, I did the translation online, I speak danish and also English(I am danish).

    I will arrange to pick up the vehicle at your location after agreement and on-site inspection.

  • Martin

    říká:

    neilg058@gmail.com – anglicky text, pan z anglicka. Suhlasil aj ked som dal o tretinu vyssiu cenu a prevod cez IBAN vopred. Ked som mu po vyzve IBAN udajov poslal dva posty kd e sa na scan fore spomina co mi k tomu moze napisat, akosi stratil rec a uz nekomunikuje…

  • Jindra

    říká:

    Další adresa podvodníčka

    Jonas Aggerholm email petrplvk@gmail.com

    Jsem v pořádku s cenou prodáváte. Chci koupit co nejdříve, Já bych chtěl přijít a vidět to motocykl, ale nemohu udělat výlet do zahraničí teď, protože pracovní nasazení(Jsem vyvrtání Inženýr na baltského pobřeží), ale jsem si jistý, můžeme naši dohodu prostřednictvím e-mailu a poté, co jsem poslat mou plnou zálohu na vás na motocykl, mohu poslat dopravce, který bude shromažďovat na motocykl ze svého umístění a doručit ji na mě.

    Navrhl jsem, aby dopravci, aby peníze pro mě a zaplatit na místě, ale nosiče mají politiku, která není zasahování do nákupu a zaplacení zboží, jejich jedinou služba je vyzvednout položky poté, co bylo zaplaceno, a tak jsme muset opravit vydání platebních sami.

    Mohu provést platbu za motocykl na váš bankovní účet prostřednictvím EU přeshraniční bankovním převodem, protože umožňuje stejný den platbu do zemí v rámci Evropy unie.V jiných odeslat mezinárodního převod,budu potřebovat jméno majitele účtu,číslo účtu, IBAN, SWIFT kód. A poté, co jste obdrželi mou platbu,budeme diskutovat s přepravní společností na nejlepší čas, aby přišli a přijímat motocykl ve vašem místě. Bude také přijít s všechny potřebné identifikaci a dokument dokončit odhlásit motocykl.

    Pokud souhlasíte s mými podmínkami, Prosím, poskytnout informace poslat Platbu.

  • Jurij

    říká:

    Tak další podvodník z Blackheath s emailem oliveralex926@gmail.com.

    První email
    jste první majitel vozu a jak dlouho jej používáte?
    Druhý:
    kdy jsi naposledy opravoval auto?
    Třetí:
    Prošel jsem obrázky a popisem v inzerátu, mám zájem o koupi, ale ráda bych věděla, jestli je pro mě možné koupit, protože nejsem v češtině, jsem v blackheath, ale pokud souhlasíme, zaplatím vám dříve vyzvednout.

    Tady to začalo být podezřelé a jsem vygooglil tuto stránku na Avizo. Pokračujeme, v angličtině:
    Čtvrtý:
    I have gone through the pictures and description on the advert, am interested in buying, but i will like to know if it’s possible for me to buy because, am not in Poland, am at blackheath, but if we agree i will pay you before pick up.
    Pátý:
    how about the tires ?
    Šestý:
    Díky za vaši poštu .. Platbu dokončím okamžitě po dnešní práci. Inzerát laskavě ukončte okamžitě poté, co jste se rozhodli prodat mě, a také se ke mně vraťte s vyzvedávací adresou, abych ji mohl předat svému přepravci pro vyzvednutí.

    Tak nenaleťte.

  • Eugene Burdeinyi

    říká:

    I’m Ukrainian who has received a SMS from +380965722975 with text

    „I’m Christoph, i will to buy your MacBook on OLX, Kindly email me the final price so we can arrange the purchase (christophbachl84@outlook.com)“

    the first thing i did was googling this email. obviously, don’t trust this email

  • Isto Von Isbisters

    říká:

    Tento druh kretén, který se mi pokouší koupit MacBook pro pc … Asi je moudré neodpovídat na celou zprávu. Napsal zprávu, že;
    „Jsem Christoph, ráda si koupím váš MacBook na TORI, laskavě mi pošlete konečnou cenu e-mailem, abychom mohli zařídit nákup (christophbachl84@outlook.com)

    English:
    „I’m Christoph, i will like to buy your MacBook on TORI, Kindly email me the final price so we can arrange the purchase (christophbachl84@outlook.com)

    Děkuji za dobré informace, takže se nebudu zmást. Jste v popředí údržby takové služby!

    Sorry for errors in text i use google translate
    Isto

  • Lucia Rogovská

    říká:

    Aj ja prispejem, ivalezovic@gmail.com si chcela odo mňa kúpiť kočík inzerovaný na bazos.sk , maily v angličtine, potom si pýtala viber,aby to bolo rýchlejšie. Pýtala si číslo účtu, banku a meno majiteľa účtu. Mailom prišlo akože potvrdenie o platbe z Paypal,ale na sumu o 150,- EUR vyššiu, ako bola cena za kočík, údajne to mám uhradiť a oni mi pošlú platbu. Keď som odmietla,začala sa vyhrážať policajtmi a súdom.
    Pozn. Paypal nemá nič také ako je Merchandise payment,takze scam ako vyšitý ☝️

  • Alena

    říká:

    Kámošku z Polska takhle kdysi podvedli.Ona tu zrcadlovku fakt poslala buhvikam. A peníze nikdy neviděla. Omlouvá ji věk, mladá důvěřivá..

  • Rey

    říká:

    Kdyby někoho kontaktoval Mejsnar Jan nebo podobný email tak pozor je to podvodník, pošle vám i foto občanky samozřejmě neplatné, kdykoliv vám pošlou foto občanského průkazu tak zadejte jeho číslo na stránkách Ministerstva vnitra.

  • D. O.

    říká:

    denisalezovic100@gmail.com

    Také podvod, naštěstí mě to hned napadlo – paní měla zájem o dětskou autosedačku, komunikuje v angličtině, vyžádala si veškeré údaje, což mi bylo podezřelé a ze bude kontaktovat nějakou shipping společnost, aby balík vyzvedla…

  • Zuzana

    říká:

    Včera jsem zadala na prodej kočárek na dvojčata a dnes mě kontaktovala denisalezovic200@gmail.com, platbu chtěla ihned předem (chtěla můj účet), přijede přepravce, odveze do Lotyšska. Také mi to přišlo podezřelé.

  • Petra

    říká:

    Tímto chci varovat před podvodným mailem terrykate094@gmail.com.
    Na inzertním portále se mi ozval, že chce koupit vestu Replay,cenu uvádět nebudu.Chtěl to převést na eura,napsala jsem mu tedy a on at mu napíši údaje ,že pošle platbu a pro balík pošle kurýra a že pokud mám ještě něco tak že koupí.No poslala jsem mu odkaz na mých 160 inzerátů.Odepsal, že chce koupit všechno.Nedalo mi to a začala jsem pátrat až jsem podle mailu narazila na tento článek.

  • Adela

    říká:

    Ano, stejný případ se stal i mě právě dnes. Denisalezovic01@gmail.com bez váhání chtěla ihned mé kontaktní údaje, bankovní udaje a hlavně adresu pro přepravní firmu, což už mi bylo opravdu podezřele. Těmito příspěvky jsem si své tušení potvrdila.
    Dekuji!

  • Andrea

    říká:

    Podvodný kupující z Bazos.cz se mi ozvala paní Denisa Lezovic denisalezovic10@gmail.com, že chce koupit autosedačku, chtěla po mě ucet jméno a banku, pak zaslán e-mail jako z Paypal a chtěla po mě potvrdit platbu, že mi poslala více místo 4000 to bylo 7500 a že jí 3 500 mám poslat na zpět že to je za dopravu, jelikož jsem to neudělala pak vyhrožovala, že to nahlásí a že na místě mého bydliště zazvoní policie :) Je fakt vtipné, že jsem inzerát dala dnes dopoledne a hned podvod.

  • Janicek

    říká:

    Přidávám adresu: terrykate094@gmail.com Údajně se jmenuje Terry Morrel.

    Cenu za běžky si nechal klidně navyšovat a prý pošle z Německa kurýra. Nedůvěru jsem cítila od začátku:
    1. Proč Morrel a ne Morrell
    2. S platbou pospíchal, jako by mu teď, v srpnu, utekla běžkařská sezóna.
    3. Z principu nedůvěřuji.

    Vyplatilo se!

  • David

    říká:

    Ahojte,
    tak mě kontaktovala paní juanitaloops1@gmail.com ohledně objektivu a chce jej poslat do Ameriky pro bratrance. Dost se to shoduje, s tím co tady píšete, ale paltbu ne přes paypall, ale bank of america. Dokonce mi přišlo potvrzení že čekají na číslo zásilky a pak to připíšou na účet. JE mi to divné, ale o paypallu se nezmínila ani jednou

  • Maya

    říká:

    Na môj inzerát na Letgo…že „predavam“ reagovala nejaká crystleb8 takto:
    Napíšte mi späť na tento email- karrenjane900@gmail.com sumu pre túto položku v eurách. Čakám na vašu naliehavú odpoveď ďakujem.

    Nebudem ani reagovať keďže cena je tam uvedena, tak nech sa nepýta, a prečo by som mala odpovedať pracne na mail, keď sa dá komunikovať cez appku?predpokladám že ide o podvodný email, blokujem!

  • Eva Čapková

    říká:

    Tak já dnes stejná zkušenost s Ivou Lezovic Iva Lezovic .

  • Michal

    říká:

    Tak dnes přesně taky přes Let Go, chtěla koupit můj nabízený fotoaparát, chtěla hned poslat bankovní údaje od banky a pod. Email: ninalezovic@gmail.com.

  • Kristýna

    říká:

    Tak se to stalo i mě, kontaktní údaje jsem poslala, ale když po mě chtěli zaplatit fee, začala jsem se v tom hrabat a nakonec jsem našla tuhle stránku – email: ninalezovic@gmail.com.
    Říkala ty samé věci – na začátku psala na letgo (bohužel prodávám věc přes letgo kamarádky, ta už jméno uživatele zablokovala u sebe), chtěla nutně číslo či email.. po viberu mi psala, že potřebuje zaplatit 3000kč fee, pak 3500kč fee a že si hned další ráno agent danou věc vyzvedne. Jakmile jsem jí napsala, že peníze nepošlu a že vím, že to je scam, psala jen wtf a zablokovala si mě. Takže tak. Nechápu, proč mají lidi takovou potřebu toto dělat..

  • KostaRosta

    říká:

    Vypadá to že všichni lidi s údajným přijímením Lezovic jsou jenom podvody stejného typu, už dávám na letgo podruhé inzerát s věcí s vysokou hodnotou a znova mě někdo kontaktoval stejným způsobem tentokrát to byl nějaký Nina Lezovic zase Riga Lotyšsko a poněvadž vím že se tady hýbou větší peníze v tisících (tentokrát dokonce 50000Kč) tak jsem chvíli komunikoval a snažil se dostat o daném člověku co nejvíce informací ale nikam to moc nevedlo tak jsem napsal že účet nemám i když ho mám a jestli by kurýr co si pro věci přijede nemohl platit hotově a poté už nic. Tohle se mi stalo podruhé ale první případ byl trochu jiný ale také zde řečený, kontaktoval mě někdo s kostrbatou češtinou a také to chtěl stejně a jakmile jsem se ho zeptal: Vy komunikujete přes překladač ? A k tomu jsem ještě dodal že mi to jako nevadí tak mi už neodpověděl. Tyto případy bývají nejčastěji na Letgo a řekl bych to takhle, používám pět bazarových portálů a podle bezpečnosti bych je seřadil asi takhle (avízo vynechávám) je to seřazeno od 1 nejbezpečnější po 4 nebezpečné: 4.Letgo 3.Sbazar 2.Bazoš 1.Aukro na Aukru se mi nikdy nestalo že bych potkal podvodníka protože se tam všechny spory řeší přes jejich stránku a prodávající musí být ověřen občanským průkazem nebo přes účet a jeho data jsou na Aukru uložena ale na Letgo se mi nikdy nepodařilo něco nakoupit v pořádku, nakoupil jsem mobilní telefony Xiaomi a přijel zde někdo v černé mikině a s kapucí a slunečními brýlemi dál mi je já mi dal peníze a on odjel, vše bylo jak říkal ale najednou byl jeden zablokován a mě bylo hned jasné že byli kradené, podruhé jsem si chtěl pořídit dva opravdu hodně staré notebooky pro svoje účely a prodejce se vším souhlasil a já mu poslal peníze naštěstí to nebyla moc velká částka a on už měsíc a půl pořád notebooky neodeslal ale stále komunikuje. Je to všechno o tom kdo si dá pozor a půjde si raději něco vyhledat na internetu a úplně každému nedůvěřovat.

  • Karel

    říká:

    Ivana Rosnerová: Neblázněte, jak by vám asi tak mohli zablokovat bankovní účet? Jakože by Paypal napsal vaší bance zablokujte jí účet, nechce zaplatit nějakou zálohu :)? Je to nesmysl. Představte si, že byste tady nezaplatila nějakému eshopu objednávku, myslíte si, že vám někdo zablokuje účet? Paypal by vám mohl zablokovat maximálně tak paypal účet, ale ani to se nestane, protože ten výhrůžný email nebude od paypalu a bude to podvod.

  • Ivana Rosnerova

    říká:

    Dobrý večer, jsem uz v koncich, mam strach co bude dal.Prodavame s pritelem auto pres letgo, a ozval se mi nejaky Sebastiankuhner@hotmail.com s tim že mam komunikvat pres email, že by me zajem o auto, klasika jak tu ctu, chtel platit pres paypal, ktery nemam a zkladat si veci kterym nerozumim nehodlam. Nez sem nasla tady ten blog,tak jsem mu poslava veskere udaje ktere pozadoval, a najednou prislo že mame zaplatit pres monexgram 10200 jako dorpavu a pak nam bude pripsana na ucet catka na ktere jsme se domluvili.. Kdyz jsem mu napsal že nic neposlu atd tak mi zacaly chodit vyhruzne meily z paypal. že pokud nezaplatim tam mi zablokuji ucet ¨( bankovni ucet). Mam se bat nebo ne?Mate s partnerem spolecny ucet a prisly bychom o veskere prijmy. Poradte

    Ahoj Ivana Rosnerová

    Je nám známo, že nemáte v úmyslu převést prostředky potřebné k ověření transakce mezi vámi a panem sebastianem Kuhnerem.

    PayPal vám vřele doporučuje dokončit transakci během následujících 24 hodin, protože pokud tak neučiníte, bude to mít za následek omezení přístupu k vašemu účtu a proti vám budou učiněna nezbytná právní opatření, protože jsme již načetli všechny vaše osobní údaje jsme připraveni podniknout příslušné právní kroky proti vám. Porušujete instrukce PayPal a souhlas uživatelů v zákoně z roku 1999 ve spolupráci se Světovou agenturou pro vymáhání práva.

    Váš bankovní účet bude pozastaven a kupující Paypal účet také
    v rozporu s pokyny a smlouvou uživatelů PayPal v zákoně z roku 1999 ve spolupráci se Světovou agenturou pro vymáhání práva.

    Očekává se, že na tento spor odpovíte před následujícími 24hodinami s Proof of Shipment pro řádné ověření.

    Správa účtů Jak je uvedeno v uživatelské smlouvě, PayPal vám bude pravidelně zasílat informace o změnách a vylepšeních stránek.

    Děkujeme, že používáte PayPal E-Bankovní převod.
    PayPal usnadňuje odesílání / přijímání peněz na aukce.

    jiz v prekladu

  • Síma

    říká:

    Mě se to stalo již 2x, a pokaždé na letgo, napřed se ptají zda je to dostupné v českém jazyce. A pokud je nabídka aktuální žádájí o zaslání odpovědi na gmail.com , já blbá jim samozřejmě odepsala a následovali rychlé reakce už v angličtině. První mě vyloženě přemlouval do založení účtu na Paypal. A pak se už oba dva zájemci shodli na stejném a to že pošlou platbu předem a pošlou svého agenta, který vyzvedne zboží přímo u nás doma a lodní společností jej přepraví k nim. To tak.. nikoho z nich nezajímal stav věci většinou to bylo u cennějších inzerátu. Knížka za 39,- je zřejmě nebere.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *