Prodáváte věci přes inzerát? Pozor na podvodné nabídky

Zveřejněný inzerát vždy obsahuje i kontaktní údaje, které jsou bohužel neodolatelným lákadlem pro rozesilatele nevyžádaných zpráv. Existuje spam, který je v podstatě neškodný a maximálně vás okrade o trochu času, přinejhorším vás rozčílí. Bohužel ale existují i zprávy, které se tváří jako výhodná nabídka a přitom se vás jejich pisatel snaží jen bezostyšně okrást.

Ve starším článku jsem se věnoval přímo podvodným inzerátům, u kterých se vás nabízející snaží nalákat k nákupu zboží inzerovaného za zajímavou cenu. Po odeslání platby ale nikdy žádné zboží nepřijde. U spamu v odpovědích na inzerát to funguje obráceně. Podvodník reaguje na vaši nabídku. Většinou je “ochoten” zaplatit více než jste požadovali. Poté se zboží odesílá dříve než jsou peníze na účtu nebo se z vás pokusí vytáhnout citlivé údaje (zejména údaje o vaší platební kartě).

Většinu emailů odchytí náš filtr a k uživatelům se vůbec nedostanou, některé přesto projdou až ke svému cíli. U kontaktních telefonů zase hrozí, že se spammer pokusí kontaktovat svou oběť pomocí mobilních aplikací jako je třeba WhatsApp. Bohužel existují i případy, kdy důvěřivější uživatelé dotáhnou celou transakci až do (pro ně) hořkého konce.

Takový spam má různé podoby. Ještě před pár lety byla většina těchto zpráv v angličtině, což samo o sobě spoustu lidí od další komunikace odradí. Anglicky psané odpovědi chodí stále, dnes se ale většinou o text postará překladač. Ten už je tak dobrý, že jsou zprávy skoro k nerozeznání od textu psaného živým člověkem. Mohou vypadat třeba takto:

1. Zprávy (email, whatsApp), které jsou psané anglicky

“Hi, how much is the price of this laptop in us$ value?please reply Cheers, Mrs Sandra”
“Dear Seller, I saw your advert of Camera placed on https://www.avizo.cz and i am interested in buying it, please kindly get back to me if is available Mr. Kohei“

2. Zprávy (email, whatsApp) s českým textem vytvořené pomocí překladače

“Dobrý večer, ráda bych se dozvěděla více o Vašem inzerátu. Dejte mi prosím číslo nebo email. ” “Dobrý den, viděla jsem váš inzerát. Stále na prodej?” nebo prostě jen jednoduchá věta “je tento produkt ještě dostupný?”

Ve všech případech se jedná o spam, jehož jedinou úlohou je vzbudit váš zájem a vtáhnout vás do následné komunikace. Jakmile zareagujete, následuje pohádka o tom, že syn zrovna potřebuje nabízený notebook ke studiu nebo třeba dcera telefon k narozeninám, které má už příští měsíc. Nabídnutá cena bude zajímavě navýšena, abyste získali pocit, že celý obchod bude opravdu výhodný a podvodník vás tím patřičně navnadil.

podvodná odpověď na inzerát
Adresa se tváří jako oficiální email platební služby paypal (paypal.com). Ve skutečnosti jde o účet na freemailové službě gmail.com – jasný podvod.

Pak následuje žádost o vaše bankovní údaje a nakonec žádost o zaslání zboží proti potvrzení o provedení platby. Může jít o potvrzení z banky nebo nějaké zavedené platební brány. Každopádně toto potvrzení bude pravděpodobně falešné. V jiných případech se z vás pokusí falešný zájemce vytáhnout přes odkaz na platební brány vaše osobní údaje. Tyto odkazy vedou na podvodné stránky. Dobrým vodítkem může být, že taková potvrzení jsou většinou pod odkazem, který se má tvářit jako oficiální adresa nějaké zavedené instituce. Při bližším pohledu však zjistíte, že to není pravda. Např. zasilkovna-cz.dealpay.site nebo zasilkovna-cz.legaltransfer.store opravdu nejsou weby Zásilkovny i když její jméno v adrese vidíte. Zásilkovna používá doménu zasilkovna.cz, která v adrese viditelně schází.

Podvodná platební brána

Stránka má vypadat jako oficiální platební brána Zásilkovny. V adrese je ale jasně vidět, že na stránkách zásilkovny nejste – jasný podvod.

Pokud narazíte na rafinovanějšího vykuka, může být potvrzení o platbě pravé, ale ani to neznamená, že peníze byly skutečně odeslány. Po získání potřebného potvrzení totiž dojde ke stornování platby a peníze ve skutečnosti na váš účet nedorazí.

O tom, že nejde o žádný hoax a můžete přijít opravdu o nemalé peníze, si můžete přečíst i v týdeníku Policie České republiky – Žena na internetu prodávala kočárek, přišla o více než 700 tisíc korun.

Téma podvodů na inzertních serverech už zaujalo i české Youtubery:

Pokud se rozhodnete prodávat své zboží přes inzertní server, můžete si u nás samozřejmě podat inzerát zdarma. K výše popsaným odpovědím na vaše nabídky ale přistupujte velmi obezřetně a hlavně nikdy nezasílejte zboží dříve, než budete mít skutečně peníze na svém účtu. Nikdy také nezadávejte své osobní údaje do pochybných aplikací, na které vás zavede poslaný odkaz. V ideálním případě na takové emaily vůbec nereagujte, je to jen ztráta vašeho času.


Komentáře 727

Navigace komentářů

  • Tomáš

    říká:

    Pozor na tento e-mail mon.koppel@email.cz je to stejné jako většina výše uvedeného. Tak doufám, že mu ten jeho Bůh pořádně požehná. Jak se říká: „Na každou svini se vaří voda.“

    Napsal mi…
    Dobré ráno, rád bych od vás koupil zboží a nabídnu vám 12100 Kč za zboží a náklady na dopravu na adresu mého bratrance, tak mi prosím co nejdříve pošlete svůj bankovní účet k platbě.
    Zde jsou informace potřebné k platbě:
    Vaše celé jméno
    Váš bankovní účet.
    Budu čekat na vaši zprávu a modlím se, ať nám Bůh žehná ještě dnes.
    Amen.

  • Lukáš

    říká:

    Tady je taky jeden šmoula se dvěma e-mailovkama: mikelarson650@gmail.com , xasog63426@advew.com

    Bleskově zareagoval na můj nový inzerát na sbazaru:

    Děkuji, že jste se ke mně vrátili, jsem z Dánska a mám skutečný zájem o nákup od vás. Jsem spokojen s cenou a stavem. Vzhledem k povaze mé práce nebudu moci osobně kontrolovat ani vyzvedávat. Můj soukromý kurýr přijde vyzvednout, což je společnost Parcel 2go Shipping Company. Žádám o tuto transakci prostřednictvím PayPal nebo E-Bank Transfer, budu zodpovědný za všechny poplatky PayPal za tuto transakci a pokud nemáte účet PayPal, je docela snadné se zaregistrovat, také bezpečně a bezpečně přijímat platby. Navštivte stránku http://www.paypal.com a získejte snadno svůj účet pomocí své e-mailové adresy.

    Adresa: Egholmparken 142
    Město. : Odder
    Poštovní směrovací číslo: 8300
    Země: Dánsko

    Níže jsou potřebné informace:

    Název:
    E-mailová adresa PayPal:
    Telefonní číslo:
    Adresa vyzvednutí:
    Množství:
    NEBO
    Jméno banky:
    Jméno účtu:
    IBAN:
    BIČ:
    Telefonní číslo:
    Adresa vyzvednutí:
    Množství:

    Jakmile od vás tyto informace obdržím, pokračuji v platbě a moje přepravní společnost přijde vyzvednout k vám domů, ke dveřím a postarat se o vyzvednutí dokumentů. Doufám, že si od vás brzy přečtu.

    dík

  • Miriam

    říká:

    Tiez chcem nahlasit uzivatela, ktory uz bol spominany: lindasankova02@gmail.com.

    Len nechapem.uplne, akym sposbom tento podvod funguje, viz dole jej spravu:

    dík
    Pro rychlou odpověď a
    Souhlasím s vaší konečnou prodejní cenou
    laskavě mi prosím pošlete platební instrukci níže
    Majitel účtu:
    Číslo účtu:
    Celková částka:
    Místo vyzvednutí:
    Telefonní číslo:
    A můj agent přijde a vyzvedne si to po dokončení platby na váš bankovní účet a doručí mi to domů díky
    pro podnikání

  • Vašek

    říká:

    Zdravím,
    taky přispěji troškou do mlýna. Bazoš nebo sbazar už je zřejmě profláknutý tak to zkouší přes Aukro. Jak popisujete, prvně Vás osloví, zeptá se na částku, číslo účtu nebo Paypal. Potom přijde e-mail kde je uveden převod s částkou, která neodpovídá, je větší + přidán poplatek za dopravu a komentář k Paypalu a převodu částky dopravci. Tak jsem mu odepsal: Zboží do zahraničí nezasílám a jestli tomu dobře rozumím, pokud transakce nebude provedena, částka nebude uvolněna a převedena a bude mu vrácena zpět.
    A ukončil jsem komunikaci na tuto adresu: terrykate094@gmail.com

  • Pavla

    říká:

    prodávám kočárek na sbazaru, bazoši a inzeruji ještě jinde, tak nevím na co konkrétně reagují následující, ale dnes mi přišel e-mail také s lindasankova02@gmail.com a sms abych se obrátila na e-mail petraevanthia16@gmail.com – ta sms mi přišla z nějakého automatického zasílače nebo nevím, ale číslo odesílatele tam není, takže nereaguji a přidávám mezi podezřelé nebo podvodné kontakty

  • Nilf

    říká:

    další podvodník do party:

    danielfratia677@gmail.com

    Dobrý den, jsem v pořádku s vaší cenou za to, takže moje přepravní společnost přijde na vaši domovskou adresu pro vyzvednutí, jakmile budu hotovi s platbou na váš bankovní účet, takže prosím, laskavě se obraťte na mě s vašimi bankovními údaji, jako je tento níže, abych mohl pokračovat s platbou na váš bankovní účet nyní:

    Jméno: Fratia Daniel
    Adresa bydliště: Strada. Nicoae Coculescu NR.
    Země: Romania

    Tady jsou podrobnosti potřebné k provedení platby:

    Celé jméno:
    IBAN číslo:
    Telefonní číslo:
    Cena položky:
    Domovská adresa pro vyzvednutí:

    Díky …………. čekám.

    A pak ještě mám v inboxu další podobné – agelagrizzny@gmail.com a hartfordgeorge1@gmail.com , opět scam a podvod

  • Helena Brabcová

    říká:

    Další vykuk do sbírky
    LisonnN telefon +48518706686

  • Markéta

    říká:

    Myslím, že přidávám dalšího do party – jen zpráva na WhatsAppu, bez podpisu.

    Nazdar. Jsem o Dětská vysouvací postel – autíčka.

    aktuálně?

    číslo: +420721638095

  • Kacka

    říká:

    Nám přišel podvodný e-mail z adresy andreasneumann5@gmail.com (sbazar)

    Hezký den.
    Ahoj, mám zájem o nákup, jsem z Austria, ale mám dopravce, který vás přijde vyzvednout, jakmile bude platba dokončena a chci ji získat co nejdříve. Ocenil bych, kdybyste mohli odpovědět na následující otázky:
    Jak dlouho jste to vlastnili?
    Nebudu moci přijít a vidět, ale můžete zaručit, že je v dobrém stavu?
    A pokud je to možné, pošlete mi poslední obrázek. aká je naše konečná cena? Dik

  • Radka

    říká:

    Na můj inzerát na horské kolo přišlo z emailu good@cx.com “ Ahoj, obraťte se na mě na můj e-mail ivanchrenko212@gmail.com , pokud stále máte svůj inzerát k prodeji
    Dobrý den, “ a to v rozmezí 10 minut třikrát. To mi přišlo podezřelé a tak jsem se dostala sem.

  • Radek

    říká:

    Také hlásím podovodný email (sbazar):

    Dobry den, obraťte se na mě prostřednictvím mého e-mailu lindasankova02@gmail.com
    pokud stále máte tento inzerát k prodeji
    dík

  • Aleš

    říká:

    Díky moc za tuto stránku a především pak příspěvku pana Romana a upozornění na podvodnou emailovou adresu:

    dorismorgan1876@gmail.com

    Taktéž jsem prodával nějaké zboží na bazoši a tento email mne kontaktoval a následně po mě vyžadoval předem uhrazení přepravních nákladů (350 + 50 eur), z důvodu, že jinak mě paypal nepustí k penězům, které mi údajný podvodník poslal za zboží + přepravu (610 Eur).

  • T

    říká:

    Oprava k 655 :helenakovac77@gmail.com

  • T

    říká:

    Dobrý den,
    taky jsem naletěl helenakovac777@gmail.cz , na bazos.cz já jsem se nechal vystrašit a zaplatil jsem v BTC cena 3000,-Kč je nějaká možnost dostat peníze zpět. Bylo to přes buy.moonpay.io děkuji

  • Jakub

    říká:

    Další pokus od lindasankova02@gmail.com , díky této stránce jsem ani neodpovídal, děkuji ;-) Zpráva přišla z adresy snsne@suene.suehe a byla to reakce na můj inzerát na Sbazaru, kde nabízím kolo.
    Celý text oné zprávy:
    “ Dobry den, obraťte se na mě prostřednictvím mého e-mailu lindasankova02@gmail.com
    pokud stále máte tento inzerát k prodeji
    díky „

  • Veronika

    říká:

    Přidávám lindasankova02@gmail.com zrovna teď řeším údajně z Chorvatska měl mi na účet přes PayPal poslat 53000 za auto ale já mám dopravci poslat 8500 jinak mi peníze od něj na účet nepřijdou řekla jsem že nic platit nebudu teď vyhrožuje policii a soudama

  • Katka

    říká:

    Taky podvod:
    Marie Kovac – mariekovac162@gmail.com
    Jana Kovac – janakovac149@gmail.com

    Reaguje e-mailem na inzerát a pak přes Viber píše, ze poslala částku za inzerované zboží + dalších 3.500 za dopravné. Žádné peníze nedorazily, ukončena komunikace.

  • Martin

    říká:

    maxlouvrejen@gmail.com taky podvod!!!!

    Ahoj Martin,
    Mám zájem o koupi motocykl, jaká je vaše konečná požadovaná cena?, máš ještě nějaké fotky z motocykl nebo jakékoliv jiné informace o motocykl není na inzerát? Jak motor v současné době funguje?

    Kupuji z Dánsko, motocykl bude nakonec použit v České republice,Použiju jej dočasně zde v Dánsko na několik měsíců a poté léta vrátit motocykl do České republiky, když začnu svou novou práci v České republice,proto nakupuji z České republiky,po dohodě a kontrole na místě zajistím vyzvednutí motocykl ve vašem místě.

    ——————–

    Salut Martin,

    I saw your advert and I am interested in buying your motorcycle, what’s your last asking price? Do you have any more photos of the bike or any other information about the motorcycle not on the advert? How is the engine currently working?

    I am buying from denmark, this motorbike will be used eventually in Czech Republic, I will use it temporary here in denmark for few months then return the bike to Czech Republic in summer when I start my new job in Czech Republic, that is why I am buying from Czech Republic, I will arrange to pick up the motorcycle at your location after agreement and on-site inspection

  • Vrata

    říká:

    To to číslo už je zde vícekrát a stále zkouší na WhatsApp
    +1 (912) 539-4048.

  • Markéta

    říká:

    Myslím, že mám další tip na podvodníky. Lámaná čeština na začátku, pak přechod na angličtinu (tvrdil, že je z Polska, nabídla jsem, že může psát polsky i anglicky, vybral si angličtinu). Vyžadování kontaktů. Pak jsem si přečetla tuhle stránku, napsala jsem mu, ať mi jeho spolehlivý kurýr (jeho vyjádření) zaplatí při převzetí hotově, jinak že sorry – zatím se neozval (předtím okamžitě reagoval – neboj, není problém, vše bude ok…). Ale když jsem mu napsala, že mi vadí, že se ani nepodepsal, stejně to v dalším mailu neudělal.

    barboratucka01@gmail.com

    A ano, hovoří jako muž, má ženský e-mail, ale to je už jen detail…

  • Roman

    říká:

    Přidávám další mail:

    dorismorgan1876@gmail.com

    Prodávám jednu věc na bazošu a přišel mi nejprve email, kolik je to v eurech a následovalo:

    „I’m okay with the price and kindly get back to me your paypal email i will paying you directly into your PayPal account without any delay. Get back to me with the details below :

    Name:
    PayPal Email address
    Total Cost of the item.

    Or you can send me a paypal money request, so once i receive the details i will go ahead with the payment through PayPal and then i will contact my shipping company after you get the payment. I will need your home address for the item to be Picked Up by the Shipping Company..“

    .
    .
    .

    „Hello friend,I have just received an alert from Paypal Customer Care with the confirmation email that the payment has been made,a total of 665euro was sent 265euro for the (ITEM) Purchased and the extra 350euro for the shipping charges and 50euro for western union charges and am sure you notice that which you will be sending 350euro to the address below via western union.

    Agent Name: Margarita Angelina Ochoa

    City: Coachella

    State: California

    Zip code: 92236

    Country:USA

    With the issue of my details,transferring the name of ownership and signing of all paperwork will be done by the pick up agent so you don’t have to worry about that my shipper would be coming around to your area to have the (ITEM) picked up once you have sent the shipping charges fee to them,as i need you to let me know what time you want them to come for the pick up . I advise you to check your Inbox or your Junk/Spam mail in case you didn’t get the confirmation email from PayPal yet.“

    Opravdu přišel podvodný email o zaplacení do spamu (google už je tak chytrý, že Vás na to upozorní, že se jedná o podvod a že nemám klikat na žádné odkazy.

    No a to už mi bylo hodně divné, tak jsem začal hledat a našel jsem toto téma.

    Takže jsem ji poslal sprostou odpověď :)

    Buďte opatrní.

  • Markéta Tkáčová

    říká:

    Dobrý den,
    Na stránkách „bazoše“ inzeruji eliptický trenažér. Včera se mi ozval pan Jaroslav Bureš, e-mail: jaroslavburesj@gmail.cz, že tento trenažér ode mě koupí za inzerovanou cenu, kterou mi zašle na bankovní účet a po připsání požadované částky si pro trenažér pošle přepravní společnost. Připadalo mi sice divné, že si trenažér nechce osobně prohlédnout a vyzkoušet, ale budiž, proti gustu žádný dišputát, a tak jsem s tímto postupem souhlasila a poslala mu číslo svého účtu. Po krátké době (do cca 15 minut od mé odpovědi) mi napsal, že již částku poukázal přes paypal a odtamtud mě budou kontaktovat ohledně dalšího postupu. Za okamžik jsem byla kontaktována z e-mailu paypal@tranfertermfunds.com s oznámením, že mi na můj bankovní účet byla poukázána částka, tedy nikoli smluvená, ale o 7 500 Kč vyšší. Dále jsem byla tímto e-mailem vyzvána, abych zadala číslo svého účtu a platební karty k provedení jakési bankovní operace, přičemž částka 7 500 Kč měla být služba za přepravu zboží ke kupujícímu, domnělému panu Burešovi. Panu Burešovi jsem obratem odpověděla, že mě ani nenapadne tuto částku posílat někam do světa, a tak pokud má o trenažér zájem, tak ať mi nejdříve poukáže na můj účet smluvenou částku a pak ať si pro něj pošle koho chce. Na tento e-mail mi dotyčný odpověděl, že k dokončení transakce by mi popsal postup, dokonce se mě někdo pokusil telefonicky kontaktovat přes Whatsup (nevím, jak k němu přišel), telefonní hovor jsem nepřijala. Poté jsem domnělému panu Burešovi ještě napsala na jeho e-mail, že mě zřejmě nepochopil, že žádnou transakci nebudu provádět, načež se už neozval. Z této komunikace usuzuji, že se jedná o podvodné jednání, a tak prosím o sdělení, pokud má někdo podobnou zkušenost, zda to nějak dál řešil, např. přes policii a s jakým výsledkem. Děkuji. Považuji to za nebetyčnou drzost a nehoráznost!

  • Renata

    říká:

    A jeste jeden podvodník z WhatsAppu je to číslo 704476215

  • Břeťa

    říká:

    Další podvodníci: terezakovac289@gmail.com a agatakovac10@gmail.com. Asi pěkná famílie :-)
    Prodával jsem mobil a klasický scénář – Viber, požadavek na všechny údaje k bankovnímu účtu a že si to jeho kurýr převezme. Nechali toho, když jsem jim napsal, že připravíme smlouvu a k tomu potřebuji jeho jméno a adresu včetně čísla pasu, stejné údaje od kurýra, kurýr bude mít jeho plnou moc a podepíše předávací protokol při platbě cash na místě. A od té chvíle je klid.

  • Tereza

    říká:

    Dobry den,

    take se pridavam. Kdyby se mi takhle prapodivne neozvali dva v jednom tydnu, mozna bych i naletela…

    Krtecek Srami
    Začínají už hezky – „je tato položka stále k dispozici?“
    A potom další komunikace:
    v pořádku, jsem v pořádku s cenou a stavem, prosím, obraťte se na mě s vaším PayPal nebo bankovními údaji, abych mohl provést platbu, poté, co dostanete peníze na svůj účet, moje přepravní společnost pošle agenta k vám, aby si vybral nahoru položku

    Jméno Majitele Účtu:
    Číslo účtu:
    Jméno banky:
    Iban:
    Celková částka:
    Adresa vyzvednutí:

    Celé jméno PayPal:
    Celková částka:
    Paypal email:
    Adresa vyzvednutí:

    ———

    A potom další jedinec:

    Hezký den.

    zxrzftx237@majorsww.com zaujala vaše nabídka:

    Dobrý den, je k dispozici na prodej ? Laskavě odpovězte zpět na e-mail Alicevikander24@gmail.com

    Dík

    Díky za mail , jak dlouho jste vlastnil a co je konečná požadovaná cena, a pokud je to možné, můžete poslat nějaké nedávné obrázek

    Dík

    Nemusíte se starat o dopravu, můj soukromý dopravce přijde pro vyzvednutí u vašich dveří

    Jakmile jsem se vyptavala, jakou presne spolecnosti to chce poslat, tak uz neodpovedel.

    Tak pozor, pozor :)

  • An

    říká:

    Dobrý den, děkuji za tuto stránku a také se chci podělit o svůj zážitek..nikdy jsem nic přes inzerát. Neprodávala, tak jsem neměla předchozí zkušenost. Na stránku SBazar jsem vystavila nabídku nového iPhonu 8. Cena byla stanovena na 6500Kč. Ozval se mi Jeden zájemce že má zájem a jaká by byla konečná cena. Psal normálně, až později jsem si všimla že si to překládá na překladači. napsal mi že souhlasí, ale že potřebuje tento telefon poslat do Francie, že ho má pro svého bratrance. Dále chtěl vědět kolik by stály náklady na přepravu společnosti DHL. Už mi to bylo trochu divné, ale pořád jsem s ním jednala dále a koukala jsem se na cenu dopravy a poslala jsem mu částku s dopravou. On mi napsal že souhlasí A ať mu napíšu číslo účtu a další údaje. Já blbá a naivní jsem to udělala. On mi dále poslal potvrzení z nějaké zahraniční banky že se mu peníze odepsali z účtu a mě budou připsán i až balík odešlu a na mail zašlu číslo transakce. To už mě bylo velice podezřelé ale stále jsem doufala že mi peníze každým dnem dojdou a objednala jsem dopravu. Za dopravu jsem zaplatila 600 Kč a byla objednaná na druhý den. Ještě ten stejný den jsem vystavila na bazar jiný předmět a ozvala se mi Nějaká paní že má zájem a jestli bych to mohla poslat pro její dceru do Ameriky. V tom se mi rozsvítilo a pochopila jsem že se jedná o profláklý podvod. Tak jsem narazila na tuto stránku a chci vám moc poděkovat protože jste mi ušetřily pár tisíc. Už předtím mi to bylo divné u toho Francouze, Ale snažila jsem se najít informace o té jeho bance a nic divného jsem na internetu nenašla. Hned jak jsem to zjistila tak jsem oboum napsala email a zrušila jsem dopravu a peníze mi vrátili za tu dopravu. Ten druhý předmět jsem vystavila úplně náhodou protože jsem našla svůj starý iPhone v krabičce od toho nového jak jsem ho take vystavila a tak to byla takova stastna náhoda, jinak bych balík nejspis odeslala.

    E-mail toho typka: Saa romainsaa38@gmail.com
    Adresa
    Shipping Agent Name and Address

    Name: James marcel
    Address: 6bis boulevard friedberg
    Zip Code: 94350
    City: villiers sur marne
    Country: france

    A ta druha: patricialewis1@seznam.cz

    Je to fakt mazec ..2 inzeráty ze 2 co jsem dala k oboum mi jako první napsali podvodníci

  • Sylva

    říká:

    Mail jsem samozřejmě přeposlala na spoof@paypal.com jako nahlášení phishingu.

    Jo a pozor, dokonce tam šlo u platby o nakupování bitcoinů, takže už i v Nigerii jsou pro moderní měnu! :):)
    Cituji pro pobavení:

    Note: Chceme, abyste pochopili, že tuto transakci nelze zrušit ani připomenout odesílatel (Darren Paul) jako bezpečnostní opatření na ochranu vás prodávajícího i kupujícího, abyste měli 100% záruku, že vám bude vrácena náhrada, jakmile to Bitcoin informuje a..

    Níže je krok za krokem způsob, jak posílat peníze na doručitele::

    1. Můžete provést nákup bitcoinu online pomocí karty z telefonu nebo počítače

    2. Chystáte se ( buy.moonpay.io ) pak klikněte na Vyberte měnu ( BTC Bitcoin ), po kterém budete vybírat částku, kterou chcete zakoupit v Eur nebo CZK

    3. Vyplňte všechny potřebné podrobnosti požadované na další stránce a poté klikněte na další, abyste vložili údaje o vaší kartě a potvrdili platbu.

    4. Jakmile se k nám vrátíte s potvrzením vaší platby, okamžitě ověříme a připíšeme váš účet..

    Přepravní agent Bitcoin Wallet, kde bude platba provedena znovu, je následující
    Kliknutím sem dokončíte převod na bitcoinový web

    Dopravní agent: Parcel2go Courier Shipping: BITCOIN CORE (BTC) Wallet Address;

    Bitcoin Address :( 11bJSgs5b4buVzQEbZkd9jSzUYahKFj3w )
    Address Status: Confirmed ✓.
    Máte-li jakékoli dotazy týkající se této transakce, můžete nás kdykoli kontaktovat přímou odpovědí na tento e-mail s potvrzením platby.

    Sincerely,
    The PayPal E-Bank Team.
    To get in touch with us, click „Help Center“ Help center | Copyright © 2020 PayPal Inc. All rights reserved. Consumer advisory: PayPal Pte Ltd, the Holder of the PayPal™ payment service stored value facility, does not require the approval of the Monetary Authority of Singapore.
    PayPal Email ID PP1204 – 902c02cbe8a93

  • Sylva

    říká:

    Už trošku pokročili, už se dokonce zaměřují i na starožitnosti, což je docela děs. Protože lze snadno pochybovat o kupci co chce s dopravou zaplatit za použitou elektroniku tolik co za novou, ale když se ozve někdo z Irska, že je sběratel, nebo se mu starožitnost líbí, cenu s ničím nesrovnáte. Pak dále stejná písnička, Paypal dopravné atd. Pak vyhrožování právníky a FBI a můj výsměch, že jsem sama právník a ať to zkusí, a že ještě jeden email a vše posílám na odd. kybernetické šikany Policie ČR. Od tohoho mailu ticho po pěšině. Na sbazaru se ozve z jedné adresy bayab10287@aomrock.com, abych mu odepsala na Pauldarren96@gmail.com. Komunikace česky přes translator. Ale pozor, nejdříve se ptá, jak dlouho věc máte, v jakém je teď stavu a jestli nemůžete poslat nejnovější fotky. To působí docela solidně a u starožitností jsou tyto otázky běžné. Pak se ale znovu ptá na cenu, ta je přitom na inzerátu uvedena. Ještě je divné, že posílá vždy odpovědi, které jsou okopírované a vždy bez podpisu, nikdy nevidíte historii mailu.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *