Prodáváte věci přes inzerát? Pozor na podvodné nabídky

Zveřejněný inzerát vždy obsahuje i kontaktní údaje, které jsou bohužel neodolatelným lákadlem pro rozesilatele nevyžádaných zpráv. Existuje spam, který je v podstatě neškodný a maximálně vás okrade o trochu času, přinejhorším vás rozčílí. Bohužel ale existují i zprávy, které se tváří jako výhodná nabídka a přitom se vás jejich pisatel snaží jen bezostyšně okrást.

Ve starším článku jsem se věnoval přímo podvodným inzerátům, u kterých se vás nabízející snaží nalákat k nákupu zboží inzerovaného za zajímavou cenu. Po odeslání platby ale nikdy žádné zboží nepřijde. U spamu v odpovědích na inzerát to funguje obráceně. Podvodník reaguje na vaši nabídku. Většinou je “ochoten” zaplatit více než jste požadovali. Poté se zboží odesílá dříve než jsou peníze na účtu nebo se z vás pokusí vytáhnout citlivé údaje (zejména údaje o vaší platební kartě).

Většinu emailů odchytí náš filtr a k uživatelům se vůbec nedostanou, některé přesto projdou až ke svému cíli. U kontaktních telefonů zase hrozí, že se spammer pokusí kontaktovat svou oběť pomocí mobilních aplikací jako je třeba WhatsApp. Bohužel existují i případy, kdy důvěřivější uživatelé dotáhnou celou transakci až do (pro ně) hořkého konce.

Takový spam má různé podoby. Ještě před pár lety byla většina těchto zpráv v angličtině, což samo o sobě spoustu lidí od další komunikace odradí. Anglicky psané odpovědi chodí stále, dnes se ale většinou o text postará překladač. Ten už je tak dobrý, že jsou zprávy skoro k nerozeznání od textu psaného živým člověkem. Mohou vypadat třeba takto:

1. Zprávy (email, whatsApp), které jsou psané anglicky

“Hi, how much is the price of this laptop in us$ value?please reply Cheers, Mrs Sandra”
“Dear Seller, I saw your advert of Camera placed on https://www.avizo.cz and i am interested in buying it, please kindly get back to me if is available Mr. Kohei“

2. Zprávy (email, whatsApp) s českým textem vytvořené pomocí překladače

“Dobrý večer, ráda bych se dozvěděla více o Vašem inzerátu. Dejte mi prosím číslo nebo email. ” “Dobrý den, viděla jsem váš inzerát. Stále na prodej?” nebo prostě jen jednoduchá věta “je tento produkt ještě dostupný?”

Ve všech případech se jedná o spam, jehož jedinou úlohou je vzbudit váš zájem a vtáhnout vás do následné komunikace. Jakmile zareagujete, následuje pohádka o tom, že syn zrovna potřebuje nabízený notebook ke studiu nebo třeba dcera telefon k narozeninám, které má už příští měsíc. Nabídnutá cena bude zajímavě navýšena, abyste získali pocit, že celý obchod bude opravdu výhodný a podvodník vás tím patřičně navnadil.

podvodná odpověď na inzerát
Adresa se tváří jako oficiální email platební služby paypal (paypal.com). Ve skutečnosti jde o účet na freemailové službě gmail.com – jasný podvod.

Pak následuje žádost o vaše bankovní údaje a nakonec žádost o zaslání zboží proti potvrzení o provedení platby. Může jít o potvrzení z banky nebo nějaké zavedené platební brány. Každopádně toto potvrzení bude pravděpodobně falešné. V jiných případech se z vás pokusí falešný zájemce vytáhnout přes odkaz na platební brány vaše osobní údaje. Tyto odkazy vedou na podvodné stránky. Dobrým vodítkem může být, že taková potvrzení jsou většinou pod odkazem, který se má tvářit jako oficiální adresa nějaké zavedené instituce. Při bližším pohledu však zjistíte, že to není pravda. Např. zasilkovna-cz.dealpay.site nebo zasilkovna-cz.legaltransfer.store opravdu nejsou weby Zásilkovny i když její jméno v adrese vidíte. Zásilkovna používá doménu zasilkovna.cz, která v adrese viditelně schází.

Podvodná platební brána

Stránka má vypadat jako oficiální platební brána Zásilkovny. V adrese je ale jasně vidět, že na stránkách zásilkovny nejste – jasný podvod.

Pokud narazíte na rafinovanějšího vykuka, může být potvrzení o platbě pravé, ale ani to neznamená, že peníze byly skutečně odeslány. Po získání potřebného potvrzení totiž dojde ke stornování platby a peníze ve skutečnosti na váš účet nedorazí.

O tom, že nejde o žádný hoax a můžete přijít opravdu o nemalé peníze, si můžete přečíst i v týdeníku Policie České republiky – Žena na internetu prodávala kočárek, přišla o více než 700 tisíc korun.

Téma podvodů na inzertních serverech už zaujalo i české Youtubery:

Pokud se rozhodnete prodávat své zboží přes inzertní server, můžete si u nás samozřejmě podat inzerát zdarma. K výše popsaným odpovědím na vaše nabídky ale přistupujte velmi obezřetně a hlavně nikdy nezasílejte zboží dříve, než budete mít skutečně peníze na svém účtu. Nikdy také nezadávejte své osobní údaje do pochybných aplikací, na které vás zavede poslaný odkaz. V ideálním případě na takové emaily vůbec nereagujte, je to jen ztráta vašeho času.


Komentáře 727

Navigace komentářů

  • Vítek

    říká:

    Dobrý den,

    taky jsem málem naletěl na dva podvodníky. Měl jsem takovou radost, že jsi někdo kupuje věci, které se snažím prodat dost dlouho. Pak mi přišel od jednoho podvodníka falešný email z americké Citibank, že peníze jsou na cestě, a že mám bance poslat do 72 hodin potvrzení o podání zásilky. Už se mi to zdálo divné, tak jsem hledal na internet, až jsem našel tento článek a komentáře.

    Děkuji moc za rady, podvodníkům jsem napsal, že balíky nebudu bez platby předem posílat.

    Jinak tady posílám emaily podvodníků:
    susanmancino@outlook.com
    pedrogoncalo876@gmail.com

  • Jalda

    říká:

    David.L taky jeden z novějších z ledna 2016

  • Hanule

    říká:

    Moooc díky za tyto informace! Taky jsem měla radost, že se mi ozval pan, který měl zájem o mé inzerované zboží. Jeho agresivita v pořízení paypal byla tak nátlaková, že jsem znejistěla. Navíc jsme si vyměnili spoustu mailů, ve kterýchsi stále trval na tom, že si mám zřídit účet PayPalu. Když jsem se s ním loučila, že nic do USA posílat nebudu, paypal zřizovat nebudu, tak mi hned přišel další podobný mail od jiného člověka se stejným začátkem mailu. Mám zájem…… Platím přes PayPal …… Po zagooglování jsem našla tyto komentáře a bylo to jasné :-)

    Ještě jednou moc díky za tyto info.

  • Monika

    říká:

    Super článok a aj vaše skúsenosti, ja som skoro tiež naletela.

    Predávam obrazy a pán si chcel kúpiť odo mňa dva. Tak som sa s ním dohodla na cene. Povedal, že bude platiť cez paypal a ak nemám tak si mám založiť. Ja naivná a šťastná, že má záujem niekto o moje obrazy, som si zriadila účet na paypal. Poslal mi hneď potvrdzujúce maily tváriace sa z paypal, že mi pán z mailu andrew.luci1@gmail.com posiela peniaze na účet. Maily boli automaticky prekladané z angličtiny do češtiny (lebo inzerát mám na českej stránke)
    Písal aj že posiela navyše lodné poplatky 7000 CZK a že to mám v najbližšej pobočke uhradiť cez Western Union. Bolo to tak zle preložené, že ja som najprv nepochopila, že to mám ja zaplatiť. Tak som sa spojila s kamarátom, ktorý dosť často využíva Paypal, povedal hneď, že to je odrb, keď mám ja niečo platiť dopredu.

    Tak som pánovi odpísala (ktorý má meno v emaily ako uznávaný americký umelec, čo som si meno hneď na začiatku preverila v googly,) odpísala, že ja platiť nič nebudem dopredu.
    Začal ma naháňať s tým, že on už zaplatil a ak do piatich hodín neuhradím ten poplatok, že on príde o peniaze.
    Tak som mu odpísala, že som už zaplatila. Teraz mi prišiel mail, vraj volal do paypal a že nikde žiadne peniaze nie sú.

    No trošku som pátrala na internete a čo som zistila.
    Ten doklad o prevode peňazí čo sa tváril, že je z paypal – bol vytvorený z domény, ktorá vznikla 7.10.2015.

    Takže som mu to celé dala do kopy a poslala som mu obrázok s mojimi zisteniami a v maily som mu napísala „GAME OVER“

    Som rada, že som nenaletela a dúfam, že aj ostatným to pomôže aby si dávali veľký pozor.

  • Petr Kopřiva

    říká:

    Zdravím Vás, také se mi ozval emailem pan Kelvin Cole a chtěl po mě odkoupit mixpult. Jakmile žádal platbu paypal účtem hned jsem poznal, že jde o podvodníka. Pozor pozor změnil si email adresu teď je kelvincole671@gmail.com Zde dokládám naši konverzaci :-)
    ————————————————————————————————————————————————————————————————-
    Hi,I saw you ad on site and i will like to know how much you are willing to sell it for me in euro
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    Hello, I’m willing to go to 9,500 crowns it is about 350.62 Euro + postage and packing if you are from abroad. I prefer payment by bank transfer to my bank. Mixer is used only as a new home in the guarantee document and packed in a box, including manual and source cable. Purchased in March 2015.
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    Thanks for your response.kindly get back to me your paypal email i will paying you directly into your PayPal account without any delay.Get back to me with the details below :

    Name:
    PayPal Email address
    Total Cost of the item.

    Or you can send me a paypal money request, so once I receive the details I will go ahead with the payment through PayPal and then I will contact my shipping company after you get the payment. I will need your home address for the item to be Picked Up by the Shipping Company..Awaiting your response
    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
    Send money to my account, I have no paypal account if you have a serious interest and send the amount requested € 350.62 and once you arrive the payment to my account, you immediately send the goods.
    Account number: ????????????????
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    Takže pozor na tohoto lumpa !!!
    Pěkný den všem poctivým lidem

  • Zuzana

    říká:

    Dobrý den,

    na moji nabídku prodeje zboží jsem obdržela divný email anglicky psaný, tak jsem zkusila hned vygooglit email. adresu odesílatele a hle našla jsem tento velmi zajímavý příspěvek. Jedná se o stejnou em. adresu (kelvincole775) jako v předcházející zprávě.
    Děkuji za tuto konverzaci, již vím, na co si dát bacha a při odpovídání na emaily budu obezřetnější.

  • Klára

    říká:

    Po mě chce koupit ložnicovou sestavu kluk-chlap : kelvincole775@gmail.cz , vyptávala jsem se, ale s žádnou výmluvou nepřišel…. Prý je z USA a když jsem řekla, že mu to poštou zasílat nebudu, tak prý mu mám dát adresu a on přijede with pick up… :D no adresu jsem mu stále nedala.. teď začal vymýšlet s paypalem.. nemám, nezaložím.. :D tak jsem zapátrala a hele tenhle článek :)

  • Petr

    říká:

    Ten můj podvodník chtěl pračku,co jsem inzeroval do US a že bude platit přes PayPal.Když jsem se ho ptal co s ní bude dělat,když tam nemají v síti 220/50hz ale 110/60Hz,tudíž nebude fungovat,odpověděl ať se nestarám a pošlu údaje k platbě předem.Poslal jsem údaje pro platbu a klasika,na účtu ani euro a že prý mi poslal o 1200eur víc proto,abych zařídil a zaplatil přepravu a přišly i oznámení o provedené transakci rádoby od PayPal.V této fázi jsem ukončil korespondenci a byl rychlejší,oznámil jim odhalení podvodu.Vše v angličtině pochopitelně.Ten můj je kastaltomas11@gmail.com

  • Tomáš

    říká:

    Fiktivní dopravní společnost má smysl jen pro svého autora, protože je potřeba mít přístup ke svému balíku, mít správcovský přístup ke stránkám a mít možnost ty stránky balíků modifikovat podle toho, jak balíky putují. Kdo umí Javu nebo PHP a pohraje si se zadáváním čísla balíku, má body navíc. Já jim ale posílal rovnou odkaz na stránku s trackováním toho jejich balíku a oni byli spokojení.
    Moje stránka vznikla na koleně během hodiny a při nedostatku jiných prostředků jsem pro vytvoření použíl MS Word. Měl jsem sice myšlenku, že bych spáchal komplet stránky s ceníkem, popisem služeb, fotkama kamionů atd. Jenom to je už nebezpečné, protože by to šlo ověřit i když na druhou stranu tyhle klucí nigerijský tohle asi neřeší.
    Veškerá komunikace od samého začátku samozřejmě musí probíhat z mailové adresy neexistujícího člověka. Náhodou jsem přišel na to, že když je jméno přeložitelné translatorem, dává do příležitost k dalším kouskům. Když si s nima budete psát česky a oni to překládají přes translator, tak přeloží i jméno a peníze pak posílají někomu jinému (Dr. Emanuel Motýl se změní na Dr. Emanuel Butterfly) a vy pak můžete kupujícího upomínat, že se spletl a že musí platbu zastavit a on musí tvořit storno platby. A mezitím bombardujete i „banku“ a chudák černoušek musí ručně tvořit odpovědi a nestačí mu používat jenom ty, na které má hotový mustr. A přitom dělá další chyby. Jenomže je tak lačnej vašich peněz, že udělá cokoliv. Zdržet, otravovat, tahat za nos.

  • Karlos

    říká:

    Přidávám další dva kousky podvodníčků:
    gibsonhut00@gmail.com
    marry.kelly1000@googlemail.com

    V rychlosti, poslední komentář Tomáše mě vážně rozsekal neb jsem se takhle dlouho už nenasmál. Představa, jak ty „trumpety“ dostávají také sodu, netrpělivě očekávají balíček. Zrovna teď také jednoho masíruju, ale na Tomášův systém zdaleka nemám.
    Skoro bych Vás Tomáši poprosil o zpřístupnění uvedené fiktivní dopravní společnosti, která vydává potvrzení o přijetí balíku k dopravě……………………. že bych to také prubnul.

    Je to sranda, ovšem těm kdož na podobný obchod už narazili asi do smíchu moc není. Každá byť špatná zkušenost je k něčemu dobrá, takže poučení pro příště.

    Držím všem palce ať nenaletíte.

  • Tomáš

    říká:

    Poslední dva uvedené mám rozpracované, jejich balík je právě na cestě do Nigérie. :-D

    Bavím se tím, že odpovídám na tyto maily a navazuju s podvodníky „obchodní vztahy“. Samozřejmě jsem jim nikdy neposlal ani nudli, ale oplácet jim stejnými špeky, které zkoušejí na své oběti je docela zábava. Podmínkou je fiktivní e-mailová schránka a žádné skutečné kontaktní údaje.

    Nejdřív se smlouvá o ceně. Jsou ochotní zaplatit i dvojnásobek toho, co by dali za nové zboží a argumentují tím, že shánějí přesně tento model, v Nigérii není k sehnání a že to spěchá a je to dar pro syna, dceru, bratrance, neteř (nehodící se škrtněte).

    Pak po vás budou chtít platební údaje, banku, číslo účtu, případně adresu a telefon. Vymyslíte banku např. VYJEB Bank, a. s., náhodné číslo účtu, adresu na kriminál v Ilavě, telefon na nigerijské velvyslanectví v Budapešti.

    Peníze „posílají“ tak, že vám přijde mail, který se tváří jako poslaný z nějaké existující banky (Lloyds, Royal Bank of Scotland) a že peníze jsou na cestě na „Váš účet“. Další oblíbený platební kanál je přes PayPal, ale opět z nějaké adresy, která s PayPal nemá nic společného.

    Dostanete tedy potvrzení, že peníze jsou na cestě a máte poslat potvrzení o zaslání balíku. Pro tyto účely jsem si jsem si založil na internetu fiktivní dopravní společnost, která vydává potvrzení o přijetí balíku k dopravě (scan fiktivního formuláře vytvořeného Malováním ve Windows), dovoluje trackování balíku podle podacího čísla (HTML stránka) a pak dotyčného podvodníka vodí po Africe, kde putuje jeho zásilka (stačí z času na čas aktualizovat onu HTML stránku). Přepravuje se velbloudí karavanou přes Saharu, čeká na přívoz na Nigeru, vrací se z důvodu pouštní bouře atd. Když už konečně doputuje do Nigérie, skončí v celním skladě nebo se ji nedaří doručit a adresát je nucen jet pro balík na druhý konec města na adresu, kde místo dopravního depa najde místní policejní stanici, soud nebo hřbitov. Telefonní číslo dopravní společnosti na notifikačním mailu vede na místní ministerstvo spravedlnosti nebo je to číslo jiného podvodníka.

    Občas chtějí, abych zaplatil dodatečné přepravní náklady prostřednictvím Western Union, to pak stačí napsat, že nejbližší pobočka WU je 100 km daleko a „vrátit“ jim peníze stejným obrázkovým mailem, jako je poslali oni vám. Chvíli dělají blbé a nerozumí, pak chvíli vyhrožují FBI a Scotland Yardem, někdy vám přijde i mail ze „Scotland Yardu“ , aby vás vyděsili. Záleží na vaší kreativitě a chuti je tahat za nos. Když se dobře daří a narazíte na ultra-lopatu, tak třeba trvá i měsíc, než mu dojde, že ho taháte za fusekli.

    Když už se do toho pustíte, víte předem, že nic nezískáváte, ale podvodníkům kradete čas, který musejí do komunikace s vámi investovat a který pak nemohou věnovat potenciálním obětem.
    —————————
    Na internetu jsou mraky nářků lidí, kteří na podobný podvod skočili a podle toho by Nigérie musela být zaplavená bazarovým zbožím z celého světa (kočárky, motorky, rádia, foťáky, lednice, dokonce lyže…) Trochu mi v této souvislosti uniká princip onoho podvodu. Kdo jsou ti lidé, kteří jsou adresáty zásilek. Bílí koně? Jednu zásilku jsme měl poslat dokonce na policejní ubytovnu, další do hotelu. O praní špinavých peněz by šlo, kdyby chtěli přes WU opravdu posílat peníze zpátky, ale ani to není vždycky pravda.

  • HonzaO

    říká:

    Ahoj lidi (Domi a Miloši),
    také prodávám motorku a tento típek (dwildop@gmail.com) mne kontaktoval.
    Děkuji Vám za info.

    Je vidět, že používá stále stejné postupy.
    Hlavně ať mu nikdo nenaletí.

  • Miloš

    říká:

    Ahoj Domi,
    také prodávám motorku a také mi tento dwildop@gmail.com napsal a přesně jak píšeš, chce zaplatit předem na Paypal. Čuju v tom něco divnýho protože do klasickýho bankovního převodu se mu moc nechce. Je prej z Litvy, takže v rámci EU převod nemůže být zas tak drahej… Přes Paypal do toho nejdu. Bojim se nějakýho storna a mezitím dopravce bude nakládat mašinu… Navíc když to osobně neviděl ani neslyšel nastartovaný a neví jestli to vůbec jezdí to chce koupit???! To tak… :)

  • Domi

    říká:

    Dobrý den,
    prodávám na inzerátech motorku, ozval se mi zájemce, který mi píše anglicky i česky (český text z překladače). Chce platbu provézt paypal. Napsal mi že pošle částku na motorku a také částku, kterou mám dat přepravci, který přijede motorku převzít. Poslal mi dokonce mailem kopii svého pasu. Jeho email dwildop@gmail.com. Mám z toho strach abych nezůstala potom jak bez motorky tak bez peněz. Co si o tom myslíte ?

  • Katerina

    říká:

    Tak nize vypisuji e-mailove adresy podvodniku, kteri kontaktovali mne na inzeraty z ruznych servru (bazos, sbazar, modry konik) prodavam nepouzite svatebni saty (ze ja hloupa tehdy si koupila 3 na vlastni svatbu) a schema jak ctu vyse v komentarich, je docela podobne… Prvni v seznamu mne kontaktovala s zaslanim do Nemecka a platbu chtela jen pres paypal, coz e-maily od falesneho paypalu se tvarili velice skutecne dokonce se zasilali i z jejich adresy, jsem je take kontaktovala at to prosetri… Posledni dva uz jsem radej vyfa..ovala na zacatku konverzace a neodbyla je ani veta, ze zbozi zasilam vyhradne po pripsani penez na ucet…
    Veronika Thomas (veronikatomas.t@gmail.com)
    Marvin Mckelvey (marvin.mc895@gmail.com)
    Luci meberg (lucimeberg758@gmail.com)
    Verim, ze i jinym lidem, co nemaji zkusenosti s temito podvodniky pomuze tento seznam e-mailu (myslym cely seznam co tu vypisuji lide v komentarich) nejhorsi je, ze si zakladaji i falesne fcb profily…

  • Martin

    říká:

    jenniferandy5@gmail.com také podvod, chtějí platbu přes paypal, pokud nemáte, navádějí Vás k jeho založení.Shrnuto veškeré odpovědi na inzeráty v angličtině s platbou paypal se rovnají s největší pravděpodobností o podvod. Snad to někomu pomůže a ušetří trable :)

  • Cedrik Haskovec

    říká:

    Dobrý den,
    mám bohaté zkušenosti při prodeji fotoaparátů. většinou je nezajímá ani moc cena (často jsou ochotni dát víc, než by stál nový), ale kontaktní údaje, včetně čísla konta. Často je to pro syna nebo dceru z Nigerie.
    Standartně odpovídám: Only cash in Prague!
    C.H.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *