Prodáváte věci přes inzerát? Pozor na podvodné nabídky

Zveřejněný inzerát vždy obsahuje i kontaktní údaje, které jsou bohužel neodolatelným lákadlem pro rozesilatele nevyžádaných zpráv. Existuje spam, který je v podstatě neškodný a maximálně vás okrade o trochu času, přinejhorším vás rozčílí. Bohužel ale existují i zprávy, které se tváří jako výhodná nabídka a přitom se vás jejich pisatel snaží jen bezostyšně okrást.

Ve starším článku jsem se věnoval přímo podvodným inzerátům, u kterých se vás nabízející snaží nalákat k nákupu zboží inzerovaného za zajímavou cenu. Po odeslání platby ale nikdy žádné zboží nepřijde. U spamu v odpovědích na inzerát to funguje obráceně. Podvodník reaguje na vaši nabídku. Většinou je “ochoten” zaplatit více než jste požadovali. Poté se zboží odesílá dříve než jsou peníze na účtu nebo se z vás pokusí vytáhnout citlivé údaje (zejména údaje o vaší platební kartě).

Většinu emailů odchytí náš filtr a k uživatelům se vůbec nedostanou, některé přesto projdou až ke svému cíli. U kontaktních telefonů zase hrozí, že se spammer pokusí kontaktovat svou oběť pomocí mobilních aplikací jako je třeba WhatsApp. Bohužel existují i případy, kdy důvěřivější uživatelé dotáhnou celou transakci až do (pro ně) hořkého konce.

Takový spam má různé podoby. Ještě před pár lety byla většina těchto zpráv v angličtině, což samo o sobě spoustu lidí od další komunikace odradí. Anglicky psané odpovědi chodí stále, dnes se ale většinou o text postará překladač. Ten už je tak dobrý, že jsou zprávy skoro k nerozeznání od textu psaného živým člověkem. Mohou vypadat třeba takto:

1. Zprávy (email, whatsApp), které jsou psané anglicky

“Hi, how much is the price of this laptop in us$ value?please reply Cheers, Mrs Sandra”
“Dear Seller, I saw your advert of Camera placed on https://www.avizo.cz and i am interested in buying it, please kindly get back to me if is available Mr. Kohei“

2. Zprávy (email, whatsApp) s českým textem vytvořené pomocí překladače

“Dobrý večer, ráda bych se dozvěděla více o Vašem inzerátu. Dejte mi prosím číslo nebo email. ” “Dobrý den, viděla jsem váš inzerát. Stále na prodej?” nebo prostě jen jednoduchá věta “je tento produkt ještě dostupný?”

Ve všech případech se jedná o spam, jehož jedinou úlohou je vzbudit váš zájem a vtáhnout vás do následné komunikace. Jakmile zareagujete, následuje pohádka o tom, že syn zrovna potřebuje nabízený notebook ke studiu nebo třeba dcera telefon k narozeninám, které má už příští měsíc. Nabídnutá cena bude zajímavě navýšena, abyste získali pocit, že celý obchod bude opravdu výhodný a podvodník vás tím patřičně navnadil.

podvodná odpověď na inzerát
Adresa se tváří jako oficiální email platební služby paypal (paypal.com). Ve skutečnosti jde o účet na freemailové službě gmail.com – jasný podvod.

Pak následuje žádost o vaše bankovní údaje a nakonec žádost o zaslání zboží proti potvrzení o provedení platby. Může jít o potvrzení z banky nebo nějaké zavedené platební brány. Každopádně toto potvrzení bude pravděpodobně falešné. V jiných případech se z vás pokusí falešný zájemce vytáhnout přes odkaz na platební brány vaše osobní údaje. Tyto odkazy vedou na podvodné stránky. Dobrým vodítkem může být, že taková potvrzení jsou většinou pod odkazem, který se má tvářit jako oficiální adresa nějaké zavedené instituce. Při bližším pohledu však zjistíte, že to není pravda. Např. zasilkovna-cz.dealpay.site nebo zasilkovna-cz.legaltransfer.store opravdu nejsou weby Zásilkovny i když její jméno v adrese vidíte. Zásilkovna používá doménu zasilkovna.cz, která v adrese viditelně schází.

Podvodná platební brána

Stránka má vypadat jako oficiální platební brána Zásilkovny. V adrese je ale jasně vidět, že na stránkách zásilkovny nejste – jasný podvod.

Pokud narazíte na rafinovanějšího vykuka, může být potvrzení o platbě pravé, ale ani to neznamená, že peníze byly skutečně odeslány. Po získání potřebného potvrzení totiž dojde ke stornování platby a peníze ve skutečnosti na váš účet nedorazí.

O tom, že nejde o žádný hoax a můžete přijít opravdu o nemalé peníze, si můžete přečíst i v týdeníku Policie České republiky – Žena na internetu prodávala kočárek, přišla o více než 700 tisíc korun.

Téma podvodů na inzertních serverech už zaujalo i české Youtubery:

Pokud se rozhodnete prodávat své zboží přes inzertní server, můžete si u nás samozřejmě podat inzerát zdarma. K výše popsaným odpovědím na vaše nabídky ale přistupujte velmi obezřetně a hlavně nikdy nezasílejte zboží dříve, než budete mít skutečně peníze na svém účtu. Nikdy také nezadávejte své osobní údaje do pochybných aplikací, na které vás zavede poslaný odkaz. V ideálním případě na takové emaily vůbec nereagujte, je to jen ztráta vašeho času.


Komentáře 728

Navigace komentářů

  • Leoš

    říká:

    Prodej auta na Sauto:
    první email.. . maxim.bodilsen@gmail.com
    Nazdar!, Chtěl bych si koupit tento vůz, jaký je stav motoru a nemá žádné vady? jaká je konečná cena ?, můžu mít více fotografie.

    Jsem Kupuji od Riga, Lotyšsko (EU). Omlouvám se za špatnou českým překladem, jsem přeložil on-line, Mluvím Norský jazyk a angličtina (Jsem norský).

    Zařídím sbírat vozidla na vaše místě po dohodě a inspekce na místě.
    druhy email:
    V ceně je přímo s můj rozpočet. Chci si koupit co nejdříve, jak je to možné, jsem mohl přijít a podívat se na vozidla, ale nemohu udělat výlet do zahraničí teď, protože pracovní nasazení, ale jsem si jistý, můžeme naši dohodu prostřednictvím e-mailu a poté, co jsem poslat mou plnou zálohu na vás na vozidla, mohu poslat dopravce, který bude shromažďovat na vozidla ze svého umístění a doručit ji na mě.

    Navrhl jsem, aby dopravci, aby peníze pro mě a zaplatit na místě, ale nosiče mají politiku, která není zasahování do nákupu a zaplacení zboží, jejich jedinou služba je vyzvednout položky poté, co bylo zaplaceno, a tak jsme muset opravit vydání platebních sami.

    Mohu provést platbu za vozidla na váš bankovní účet prostřednictvím EU přeshraniční bankovním převodem, protože umožňuje stejný den platbu do zemí v rámci Evropy unie.v jiných odeslat mezinárodního převod,budu potřebovat jméno majitele účtu,číslo účtu, IBAN, SWIFT kód. A poté, co jste obdrželi mou platbu,budeme diskutovat s přepravní společností na nejlepší čas, aby přišli a přijímat vozidla ve vašem místě. Bude také přijít s všechny potřebné identifikaci a dokument dokončit Odhlásit vozidla a také s plnou mocí.

    Pokud souhlasíte s mými podmínkami, Prosím, poskytnout informace poslat Platbu.
    Je vidět že jsou vychcan….

    Další kupec.: erichartford67@gmail.com

    Dobrý den,
    rád/a bych získal/a bližší informace.

    Dobrý den,

    Děkujeme vám za vaši reakci, zájem o koupi, jak dlouho jste jej vlastnil ?? a jaká je vaše skutečná cena za to ??

    čeká číst od vás brzy,
    s pozdravem.

    Zajímám v autě, jsem prošel na obrázcích, ale já bych chtěl vědět, jestli je to možné, abych koupit, protože nejsem v České republice, jsem v Blackheath, ale pokud se shodneme na ceně i zaplatí jste před vyzvednutí.

    s pozdravem

    PODVODNÍCI

  • Tomáš Kouba

    říká:

    Děkuji Vám za komentáře. Ozval se mi maxim.bodilsen@gmail.com že má zájem o koupi mého osobního automobilu, který jsem zveřejnil na stránkách http://www.sauto.cz

    Díky nedůvěřivosti jsem si vyhledal toto jméno a našel jsem vaše příspěvky.

    POZOR NA NĚJ i když slíbil že na účet pošle 75% z uvedené částky jako zálohu.

  • Ondřej Myška

    říká:

    Další !!

    Předmět: Sbazar.cz – Dotaz na váš inzerát „Prodám děstské h. kolo Specialized Hotrock…“

    Dobrý den,

    b.e.s.on.jennica20201@gmail.com se zajímá o váš inzerát „Prodám děstské h. kolo Specialized Hotrock…“ a píše:

    Stále k dispozici pro prodej?

    Vzkaz předal a pozdrav posílá
    Váš Sbazar.cz tým

    Zpráva byla zaslána vyplněním kontaktního formuláře na Sbazar.cz z IP: 92.62.225.162

  • Petr

    říká:

    Další podvodný e-mail: maxim.bodilsen@gmail.com chce koupit auto, peníze bankovním převodem, prý pošle pro kurýra.
    Taktéž poslal ofocený doklad totožnosti. Zde jsem si ověřil jak má takový norský doklad vypadat: http://www.consilium.europa.eu/prado/CS/search-by-document-country.html
    Pobavilo mě, že Norové mají fotky na všech dokladech vlevo, ofocený má foto vpravo. Nesedí ani název dokladu.
    Fotku z dokladu jsem našel např. zde: http://photopin.com/free-photos/passport-photo/11651 …je to ten fešák úplně dole.
    Důvěřuj, ale prověřuj !!!! ;-)

  • scam

    říká:

    Další podvodný e-mail: katesvobod@gmail.com; chce koupit auto, peníze bankovním převodem, prý pošle kurýra.. Nekomunikovat

  • jef

    říká:

    Též děkuji za dobré informace na těchto stránkách.
    Včera mě chvíli tahal za nos podvodník steveervin101@gmail.com který chtěl koupit zvukovou techniku kterou jsem prodával na hudebním bazaru. Hned první věc co mě zarazila, že ho téměř nezajímaly technické podrobnosti o zařízení a při nabídce příslušenství na dotaz ani neodpověděl a rovnou „poslal platbu“ tvářící se jako z Paypalu. Emaily ale mají v hlavičce wireassistantfund@mail2world.com , tato adresa nemá nic společného s Paypalem… Podvodný email potvrzující platbu je graficky mírně odlišný od emailů z Paypalu, jsou tam odlišné velikosti písem, jiné formátování textu atd… Jinak velmi zdařilé, kdo není zvyklý běžně používat paypal a nevládne dostatečně angličtinou tak by mohl naletět. Email z „přepravní společnosti“ má v hlavičce adresu keystonecouriers@mail2world.com
    A ještě jeden postřeh – prodejce nikdy neplatí dopravu, pokud si tu dopravu zařídil kupující sám. To znamená že žádné peníze navíc nikdy nečekejte a pokud je někdo pošle, je buď hlupák nebo mnohem pravděpodobněji podvodník…
    Internetovým bazarům zdar!
    JeF

  • Mirek

    říká:

    Taky mi psal stefan hansson, poslal někomu z Vás taky občanku ? Jen pro porovnání s tou mojí jestli jsou stejné nebo odlišné. A podle IP adresy odkud Vám posílal maily ? Naštěstí jsem nenaletěl.

  • Gabi

    říká:

    Moc díky za tyto stránky.

    Stefan.hansson@gmail.com očividně potřebuje hodně aut…
    Naštěstí se mi zdálo hodně podezřelé, že by někdo koupil auto bez toho, že by ho osobně viděl a tak jsem pátrala dřív, než jsem poslala jakékoliv údaje

  • Milda

    říká:

    Potvrzuju stefano.hansson@gmail.com
    Email jsem odhalil hned, pak jsem trochu googlil a narazil tady na to.

    Teď už si z něj dělám jen srandu, tak uvidíme, dám mu ochutnat jeho vlastní medicíny :D

  • Miro

    říká:

    pridajte si dalsieho:
    dasilvaricardorafael@gmail.com
    komunikacia

    Sorry I can accept only cash in Slovakia or bank transfer where I can see money on my bank accoount I can send pro forma invoice
    Have a nice day

    2016-09-26 20:03 GMT+02:00 Ricardo Rafael Da Silva :
    Okay,I will like to buy it and also transport it away from your country to my home in Portugal and i will also be paying through PayPal as it is the fastest & easiest way to pay. and do not worry about paypal charges, i will take care of that directly from my account so you can have the full funds in your account . So if you accept my proposal, you should send me your info requested below if you have an account already:-

    Name :
    PayPal Email :
    Mobile Number:
    Total amount :
    so that i can proceed with the transfer and then we can arrange for my transport agent to come for the pick up after you received your money. I will need your home address too for the pick up to be arranged.

    Regards
    Ricardo

    On Mon, Sep 26, 2016 at 5:58 PM, Miroslav Kaclík wrote:
    All pictures u can find on web link is https://www.autobazar.eu/card.php?id=8834193
    Best offer is 7100 €.
    I gen new one so i am selling this old one.
    Nice day

    Dňa 26.9.2016 18:46 používateľ „Ricardo Rafael Da Silva“ napísal:

    Thanks for your reply,why are you selling if you don’t mind my asking and I will really appreciate if you can email more info and if you wish you can send some pictures too.what’s your best price?
    Regards
    Ricardo

    On Mon, Sep 26, 2016 at 1:01 PM, miroslav.kaclik@gmail.com wrote:

    Hi,
    Car is still avaiable. Today two gay shoul take a look. So i do not know how it is tomorrow.

    Have a nice day.
    Odoslané z mobilu Huawei

  • Petr

    říká:

    Stafan Hansoon taky psal – určitě podvodník!!

  • Martina

    říká:

    Dobrý den z této adresy Rosalinda Hinton (Hinton.5638@chcgroup.co.nz)
    Delivery #D-3687935 mi včera přišlo toto , a já vím že jsme nic neobjednávala. Máte někdo s tímto zkušenost?

    Dear makar68, thank you very much for your order!

    Total amount of $897.59 was charged for your order #D-3687935.

    All the details are in the attachment. Delivery will arrive at 15:00 coming Monday.

    a z této adresy že nemůžou doručit balíček kvůli špatné adrese.
    DHL Express (Marshall.8882@infoscoregolf.com)
    Package #DH3395847. Kdž odpovím že jsem nic neobjednala, vrátí se mi to jako nedoručitelná zpráva.

  • Eliška

    říká:

    Přidávám dnešní zkušenost:) prodávám kočárek přes sbazar a ozvala se mi paní, o které jsem nejdřív myslela, že je cizinka žijící tady, ale poté chtěla poslat platbu přes PayPal, což by mi nevadilo, ale háček byl v tom, že doprava měla být do Bulharska a chtěla, ať pošlu nejdříve 6000 na dopravu přes MoneyGram a mě poslala zatím přes PayPal 10000,- za kočárek a 6000,- na dopravu. Když jsem napsala, že o takový způsob obchodu nemám zájem, tak přišel nátlak a vyhrožování, že mě nahlásí, že poslala peníze a já neposílám zboží atd.. Jednalo se o mail karolinaevalona2020@gmail.com a zboží měl dostat nějaký Anthony Kedy, Sofia, Bulharsko

  • Radka Řezanková

    říká:

    Mám, řekla bych, navlas stejnou zkušenost jako paní Adriana z příspěvku č. 38. Ozvala se mi jakási paní Natalia Misrolava s e-mailem natalia.misrolava10000@gmail.com na můj inzerát na sbazaru , kde jsem prodávala kočárek. Nejprve se pomocí překladače ptala jaký je stav věci a proč chci prodat atd. V dalším mailu již striktně sdělila, že bude platit pouze přes PayPal. Když jsem namítla, že beru pouze platbu převodem, začala skuhrat, že nemá internet. bankovnictví a k povaze své práce…. bla bla … stejně jako v případě p.Adriany. Neměla jsem s PayPal zkušenost, vlastně ani nikdo z mých blízkých. Nicméně jsem se na Paypal zaregistrovala, stačilo to jen přes e-mail, jelikož paní( nebo pán? vlastně nevím, toto individuum psalo vždy v mužském rodě) mě nalákala tím, že“ jediné, co vy udělat je založit účet a pak vy mít peníze hned“. Tož jsem založila. Přišlo potvrzení od PayPal, že od paní Natalie přišlo 5000, které jsem požadovala za kočárek a dalších 5000, které poslala na dopravu ! 5000 za dopravu? trochu jsem znejistěla. Prý, že je mám převést přes MoneyGram na přepravní společnost a pak se uvolní peníze pro mne. Od této chvíle mě tento kdosi bombardoval jedním e-mailem za druhým, že“ cítí podveden a že důvěru měl a peníze svěřit“ atd. No přesně jako u p.Adriany. Moje zoufalství neznalo mezí, nevěděla jsem, co je MoneyGram, jak a kam mám vlastně co převést, až jsem zjistila, že k převedení peněz musí člověk dojít na pobočku MoneyGram a tam pak dostane potvrzení, které naskenuje atd atd. Nejbližší pobočku máme 75km, takže to padlo. Nastaly výhrůžné dopisy, jako ať vezmu na vědomí, že půjdu do MoneyGram a peníze převedu…Tak jsem jí sdělila, že nepůjdu a nepřevedu, ať si platbu vyžádá zpět.Nejdřív zkoušela, že peníze nemůže dostat nazpět a že podvedena…..Už jsou to asi 4 hodiny, co se ozvala naposledy, tak snad už dá pokoj. dejte si pozor a já už taky vím, že PayPal ne-e

  • PavelM

    říká:

    Ahoj, dobrý den. Přišel mi mail na můj inzerát s přesně stejným textem, jako má Jiří z Prahy (35) v bodě 2. Jen od steveervin101@gmail.com. Díky za všechny příspěvky, taky jsem se už radoval, než mne prozřetelnost přivedla k nápadu vygooglit si email poptávajícího a dostat se sem

  • Luboš

    říká:

    Děkuji za tyto stránky už bych uvažoval o poslání 18 k po western unionu. email stejný jako tu píšete stefano.hansson@gmail.com . měl jsem zaplatit dopředu za přepravu inzerát mám na sauto.

  • Václav

    říká:

    Tak jsem taky málem naletěl. Děkuji za rady, ještě že jsem nedůvěřivý

  • Zdeněk Besmák

    říká:

    Toto mi přišlo také ale teď z něj tahám elektronicky podepsanou smlouvu tak jsem zvědavej jake digi podpis vytasí :-D

    Zkoušel jsem prodávat vůz přes Sauto a také jsem dostal nabídku od stefano.hansson@gmail.com text zasílám níže.

    Dobrý den, Chtěl bych si koupit tento vůz, jaký je stav motoru a nemá žádné vady? jaká je konečná cena ?, můžu mít více fotografie.

    Jsem Kupuji od Riga, Lotyšsko (EU). Omlouvám se za špatnou českým překladem, jsem přeložil on-line, Mluvím Norský jazyk a angličtina (Jsem norský).

    Zařídím sbírat vozidla na vaše místě po dohodě a inspekce na místě.

    Hi, I am interested buying this car, does it have any visible defects and what is the condition of the engine? what is the final price?, can i have more Photos.

    I am buying from Riga, Latvia(EU). sorry for the bad Czech translation, I translated online, I speak Norwegian and english(I am Norwegian).

    I will arrange to collect the vehicle at your location after agreement and on site inspection.

  • Žaneta

    říká:

    Téměř totožný případ jako Aleš píše. Snažím se prodat auto přes Sauto a dostala jsem nabídku od stefano.hansson@gmail.com. Díky všem, málem jsem naletěla!!!

    Dobrý den, Chtěl bych si koupit tento vůz, jaký je stav motoru a nemá žádné vady? jaká je konečná cena ?, můžu mít více fotografie.

    Jsem Kupuji od Riga, Lotyšsko (EU). Omlouvám se za špatnou českým překladem, jsem přeložil on-line, Mluvím Norský jazyk a angličtina (Jsem norský).

    Zařídím sbírat vozidla na vaše místě po dohodě a inspekce na místě.

    Hi, I am interested buying this car, does it have any visible defects and what is the condition of the engine? what is the final price?, can i have more Photos.

    I am buying from Riga, Latvia(EU). sorry for the bad Czech translation, I translated online, I speak Norwegian and english(I am Norwegian).

    I will arrange to collect the vehicle at your location after agreement and on site inspection.

  • Martina

    říká:

    Bohužel se mi stalo totéž co v horních komentářích z této adresy : Anemarie christrup (anemariechristrup@gmail.com)
    Re: !!! PAYMENT MADE !!! Dnes 11. 8. 2016, 10:43:57 . Zájem o koupi řeznického špalku, vše vypadá jako opravdové, chodí mi emaily z Paypalu a vyhrožují žalobou za porušení pravidel. Odmítla jsem zaplatit 9000 kč za přepravu do Dánska, když mi přišla z Paypalu zpráva že platba připsána 6000 kč za špalek, 1000kč polatek a 9000kč doprava kterou mám zaplatit jako první a pak mi na základě stvrzenky z moneygramu pošlou peníze 15000kč na můj učet u Paypalu.. Nevím co mám dělat , ale asi radši nic. Zajímavé je , že jsem tu paní našla na Facebooku, stejná fotka, adresa tak jsem ji kontaktovala jestli vůbec na nějaký inzerát odpovídala, zatím nic, ale může to být taky smyšlené, že? Můžete napsat co jste dělali?

  • Aleš

    říká:

    Zkoušel jsem prodávat vůz přes Sauto a také jsem dostal nabídku od stefano.hansson@gmail.com text zasílám níže.

    Dobrý den, Chtěl bych si koupit tento vůz, jaký je stav motoru a nemá žádné vady? jaká je konečná cena ?, můžu mít více fotografie.

    Jsem Kupuji od Riga, Lotyšsko (EU). Omlouvám se za špatnou českým překladem, jsem přeložil on-line, Mluvím Norský jazyk a angličtina (Jsem norský).

    Zařídím sbírat vozidla na vaše místě po dohodě a inspekce na místě.

    Hi, I am interested buying this car, does it have any visible defects and what is the condition of the engine? what is the final price?, can i have more Photos.

    I am buying from Riga, Latvia(EU). sorry for the bad Czech translation, I translated online, I speak Norwegian and english(I am Norwegian).

    I will arrange to collect the vehicle at your location after agreement and on site inspection.

  • Nikolay

    říká:

    Snažím se prodat auto přes bazos.cz a ozval se mi výkupčí Gustav Fredholm z Rigy (je to Nor, který v Rize jenom žije). Už jsem měl přepraveny požadované údaje jako majitel účtu, číslo účtu, IBAN, SWIFT code, ale protože vše šlo velmi hladce před odesláním emailu jsem si zkotroloval jeho adresu fredholmgustaf@gmail.com. A viděl jsem tagy, které pouze potvrdily moje předchozí pochybnosti.
    Tímto děkuji všem, kteří věnovali pár minut svého času varovat ostatní před šikovnými podvodničky.

  • Michal

    říká:

    Na mě to zkoušeli jako na Václava, jen šlo o prodej motorky. Potvrzení od Nordea Bank, peníze pošlou po zaplacení 750 EUR přes Western Union na jméno Olha Malei, Adresa: 23 Liuteranska Street, Město: Kiev. Podvodník vystupuje jako Niklas Durand, email niklas.durand@gmail.com, dokonce zaslal scan obč. průkazu.

  • Václav

    říká:

    našel jsem tady na blogu stejný pokus o podvod, což mě stoprocentně potvrdilo moji domněnku, tímto děkuji za sdílení zkušeností a upozornění. Scénář stejný i email shodný – Nor žijící v Litvě nemá čas a ozval se na náš firemní inzerát ohledně prodeje auta. Cislo uctu pro platbu predem jsme mu poskytli. Poté poslal potvrzení z Nordea Bank, ze platba za auto je vcetne dopravy v depozitu u banky a po zaslani hotovosti za prepravu pres Western Union (15 tis. CZK) a zpětné poslání potvrzení o zaslání hotovosti do banky bude prevod dokoncen a prepravní agent si auto vyzvedne.
    Podvodnik se predstavuje jako Gustaf Fredholm – mail: fredholmgustaf@gmail.com

  • Iveta

    říká:

    rollysanova12@gmail.com

    Name : Carol Briggs
    Address: 1516 S race St. Allentown, PA
    Zipcode : 18103
    State : Pennsylvania
    Country : United State of America

  • Verca

    říká:

    Tak… také už mne měli nachystanou do pece. Slušná nabídka i komunikace v angličtině, vše velmi výhodně koupí, osobně vyzvednou nebo se zašle poštou. Platba přes paypal, (pozor na link co zasílají!!!) ať si založím účet.
    email: leilasofia019@gmail.com, zaslání do Belgie. Když paypal nešel, vyžadovali všechny mé údaje k bance, včetně mého tel.čísla. Mail od nich nikde na google k dohledání nebyl, jen falešný facebook.

  • lendulaz

    říká:

    Prodáváme auto pres ruzne bazary a uz druhy vecer manzela uhani jakýsi Moldávec z emailu andreas kirk na gmailu, nemate s ním nekdo primou zkusenost… Presne jak tu bylo popsano…. Maily psane pres prekladac, ale zadny pay pal… Manzel mu napsal,ze dokud nam nezacinkaji penize na uctu,tak ze auto nikam nepojede…. ALe stejne z toho mam obavy….co myslite?

  • Pozor na ni !!

    říká:

    V izerátu jasně stálo: osobní předání, platba při převzetí a
    odpovědi od: marova rova
    > Jak dlouho jste ji vlastnil a co je konecna kupni cena? =>kontrola spojení
    > Děkuji vám za vaši rychlou reakci, Přál bych si vidět novější fotografie, souhlasím s cenou a jsem připraven koupit teď, já vám zaplatí bankovním převodem, takže prosím pošlete mi vaše bankovní údaje, takže mohu provést platbu za něj , Děkuji
    > Nejsem asi teď jsem na Slovensku, ale teď chci ho poslal do mého ženy v Americe, přidám náklady na poštovné, tak prosím, jen mi poslat své bankovní údaje => žádný mobil v Americe už není !!! :-!
    >You have received a PayPal Instant Payment of 4,300.00 Kc from Merova into your Bank Account.
    TRANSACTION STATUS : TEMPORARILY ON HOLD
    Please, find below the Name and Address details of the receiver where the item must be sent to now.
    Shipping Address:
    Name : Carol Briggs
    Address: 1516 S race St. Allentown, PA
    Zipcode : 18103
    State : Pennsylvania
    Country : United State of America
    > Právě jsem dokončil platbu nyní, zkontrolujte e-mailovou adresu e-mailové schránky či spam pro oznámení pošty platby z PayPal, platba byla přidržen PayPal, protože budete muset přistoupit k poště první a poslat položku na adresa a pak se vrátit k PayPal s sledovací číslo zásilky jako důkaz, takže mohou aktivovat peníze na váš bankovní účet, takže pokračovat s přepravou nyní uvedenou adresu.
    => No co byste řekli, … že to vypadá věrohodně? – celkem standartní postup :-O
    => Jestli vám to bude stát za to, pošlete jim tam hoodně velkou (prázdnou) lepenkovou krabici :-/

  • Honza

    říká:

    Tady mate dalšího ptáčka: marek.kupan1980@gmail.com snažil se s moji ženy dostat 5000 Kč pres western union, že prý dopravné do spojených států. A už začal vyhrožovat. Moji teda vyděsil:-/. Naštěstí jsem to stopl včas. Moje totiž nepochopila dopravní firmu Western Union:)

    Sice jsem to psal už na avizo.cz, ale pro jistotu.

  • Lucia

    říká:

    Aj mne sa to stalo….teraz sa mi vyhráža FBI……ze mam uhradiť dovoz atď….milan matak………usa. chcel spálnovu zostavu!!! Už nereagujem………. chcem sa opýtať, nebudem mat žiadne problémy? Ďakujem!

  • Adriana

    říká:

    Ahoj tak vam musim rict svuj pribeh a prosim o radu ci alespon nazor. Dala jsem na inzerat kocarek na ktery se ozvala marcela.pokorna@gmail.com ze jak tolik chce ode me koupit. Znelo to jak anglictina prelozena google prekladac. Psala ze zila v ceske a ted v jine zeme pracuje. A bude platit pres Paypal. Ze nema online bankovnictvi a k povaze prace nemuze do banky. A ze je dostanu hned ty penize. A jestli nemam Paypal mam si ho zalozit ze to je hned.Po uzasne cestine se to po 2 dnech mailovani pohlo. Ja krava si ho fakt zalozila. Napsala jsem ji snad ho mam a sve jmeno adresu myslim i telefon a Paypal Email. No v prdeli bych se videla fakt! Neozvala se cely vikend. To jsem si rekla ze to prdim a uz jsem mela chmury ze to smrdi. Tak jsem v pondeli uzavrela ucet kolem poledne na Paypal. Vecer se pani ozvala ze omlovat se ja jet na sluzebni ceste. Jiz jdu napred s platbami. Sotva jsem odeslala mail ze to vzdavam a neznam Paypal a zrusila ucet prisly mi dva maily s Paypal o potvrzeni ze mi prislo 20000czk na ucet paypal.od marcela.pokorna bla bla… ja ze ucet je uzavren a nejde jej obnovit. Zacla vyhrozovat paypal security atd ze se citi podveny a ja nevim co jeste. Ja neznalec vydéšena se omlouvala ze nevim co delaj at mi pomuze. At zavola na Paypal protoze neumim anglicky a nejsem podvodnik. Prece jen jde i o mou povest. Tak ze mi rozumi a muzu verit atd. Porad at zajistim prepravu lodni a 5000 mam na western union. Pak poslu naskenovanou uctenku o preprave adt. A mych 15000se pusti a pripisou na ucet. Porat pokracuj v transakci asi 4 krat jsem rikala nejde to nepusti me to do uctu uz ho nemam. Porad na me tlacila az ze le nastvana a prichazi o penize. Pak ze o ne prisla a ze me chape tak muzu otevrit zadni ucet a dokoncit transakci. Pak jsem uz brecela zoufalstvim co mam delat to je pruser a ze jsem nevedomky a nechtene okradla cloveka? A to jsem chtela i psala at si je necha poslat zpet. Pry to je blaznive slyset vzit zpatky penize a nejde to. Zavola jsem tedy do Prahy Western union a nechala rozhovor nahravat. S Paypalem nespolupracuji a ze max uvolni Paypal penize ktere ve vetsine pripadu je fikce. Napsano ale neni dano. Podvod takze at si dam pozor. Tak jsem sla do me banky a i do konkurencni. Neexistuje aby prísly penize na ucet ktery je zrusen. Dale Paypal nelze obnovit musi se vytvorit jiny. Psala jsem i paypal primo cele tohle vse. Odpoved? Nemuzou mluvit s osobou ktera nema email paypal ucet. Takze ho nemam a mam si ho vytvorit pak ptat. Seru na to! Pani jsem sdelila co jsem zjistila a ze uz nemam v duveru v ni. A ze budu cekat na odpoved Paypal do te doby nehnu prstem. Zacla ze jsem podvodnice a je nastvany a prisla o penize. Posledni co napsala. Co jste chtela ja udelala. Doufam ze budu o tom FBI o tom. Ja na zaver ji ze mam ciste svedomi a dukazy o sve nevinne.A jeji reakci beru jako vyhrozovani. Nyni se budu bavit pouze s Paypalem ci svym advokatem.At to nahlasi klidne. Ja se spojim s klukama od policie CR. Zatim se uz neozvala… cekam uprimne co bude dal…

  • Tobi

    říká:

    Ahoj,
    další v řadě podvodníků Steve Ervin (steveervin101@gmail.com)
    :
    hi,how long have you had it and how much are you willing to sell it for me in euro or dollars?

    a mistr z nich je Derick Harrison (derickrichard5050@gmail.com) :
    Thanks so much for your honest. ..I’m so happy to hear from you about
    the shipment to my brother ,..and i hope you have sent the shipment
    details to the bank , if yes all is good ..the bank will get back to
    you as soon as possible once the final activation has been
    done..okay…Hope to hear back from you once
    it done okay..

    Thanks for your honest
    Regard
    Derick

    a potom následuje zpráva z banky:

    TRANSFER ORDER
    The Online Transfer Order From Dundee Bank® Has Been Approved.

    Dear Customer Tobi King ,

    Thanks for getting back to us with the shipment details for the shipment verification to complete the activation of the funds to your bank account.

    We don’t have problem verifying the shipment details but it takes 12 to 24 hours to complete the shipment verification so your account will be credited automatically as soon as the shipment verification is completed. You will receive a notification from us immediately your account has been credited. Bear with us, We are here to serve you the best. Regards

    THANKS FOR USING DUNDEE BANK® ONLINE TRANSFER.

    Managing Director
    Email: DundeeBmanager@accountant.com
    Thank you for using Dundee Bank.®
    The Dundee Team.

    A DALŠÍ ZPRÁVA, COŽ JE FINÁLNÍ ÚDER PODVODNÍKA:

    TRANSFER ORDER
    The Online Transfer Order From Dundee Bank® Has Been Approved.

    Dear Customer Tobi King ,

    This is Dundee Bank Of Canada Transfer Department…We hereby want you to know that we had received the shipment Receipt from you and we want you to understand that our bank is ready to complete the transfer of 530Euro into your account this moring , but you are required to pay 750.00Euro as the INTERNATIONAL INSURANCE TRANSFER TAX FEE.

    However , We have contact your Buyer concerning this and we have deduct an extra payment of 220.00Euro from the Buyer Account so that the transfer can be quickly done into your account today and now the Total Sum of 750.00Euro is now ready to be activated and completed into your account today but before the transfer can be finally credited into your account , you will need to send the 220Euro as required from the Tax Office Canada.

    All you need to do now is to go ahead and send the 220.00Euro and once you send it to this address below.

    Name:- Richard Owen
    Address:- 15 rue Antoine de st exupery
    City:- Rouen ,
    Zip code: 76000
    Country:- France

    , contact us with the Payment Receipt so that we can verify the payment details and also for us to quickly complete the transfer of the 750.00Euro into your account now before the business time runs out of the day.

    Thanks for your sincere cooperation with us and we are very sorry for any inconvenience this may cause.

    Thanks for Using Dundee Bank as your Online Transfer of Fund.

    TAKŽE NEJDE O TO ZBOŽÍ, ALE O TYTO DODATEČNĚ POSLANÉ MONEY. Stránky banky jsou pro málo zn alé velice věrohodně poskládané, že i lépe zn alý tomu skoro i uvěří. MIMOCHODEM, IP adresy těchto podvodníků jsou rozsety po Africe.

    Zdraví Tobi King-Král

  • iveta

    říká:

    Stejný podvod, jako již mnohokráte zmíněný. Kupující z Ameriky, „platí“ přes Paypal, od kterého přijde „potvrzující“ e-mail o doručení platby s podmínkou o zaplacení dopravy předem přes WU. Používá adresu craigelton089@gmail.com.

  • Jiří - Praha

    říká:

    Jones Lawson – joneslawson6@gmail.com
    je další podvodníček co to zkouší, budu si s nim dál povídat, protože mě to baví.

    1)
    I just check your items now and I’m really interested in it and also what’s your price in euro or dollars?

    2)
    I’m okay with the price and kindly get back to me your paypal email i will paying you directly into your PayPal account without any delay.Get back to me with the details below :

    Name:
    PayPal Email address
    Total Cost of the item.

    Or you can send me a paypal money request, so once i receive the details I will go ahead with the payment through PayPal and then i will contact my shipping company after you get the payment. I will need your home address for the item to be Picked Up by the Shipping Company..

    Awaiting your response

    3)
    I’m from USA and I want you to know that my shipping company will be coming from your address for the pickup..All I need is your paypal name and email so that I can proceed with the payment without any delay and also your address for the pickup. Awaiting your response.

  • Siska

    říká:

    Dakujem za nazbierane skusenosti a objasnenie situacie. Nechapala som, ako sa da spachat podvod ked auto predavam a kupujuci chce poslat peniaze vopred. Prisli mi nasledujuce reakcie z Bazar.sk:
    Prvy mail akoze v anglictine od martinlom7@gmail.com: Hello,Thanks for your reply, I am having a serious interest in the car and i am okay with the price , so i hope its in a good condition I stay currently in the US, i will pay the amount to your account first , and once you have confirmed your payment , i will contact my shipping courier agent to pick up at your location ,
    P : S I need your to send me your home address so i can confirm first with the shipping agency if they will be able to pick up at your location.
    Dalsi mail o dva dni neskor od uplne niekoho ineho a s pokusom o slovencinu: merova3@gmail.com: aký je súčasný stav a konečná cena
    moja odpoved: auto uz je predane
    odpoved: Ďakujem vám za vašu rýchlu reakciu, záujem ale nemôžem prísť pozrieť sám. Ale môžem dohodnúť s mojím dopravného podniku prísť na vyzdvihnutie, tak som vám zaplatí bankovým prevodom, pošlite mi vaše úplné bankové údaje pre platbu.
    Stale som nerozumela v com je podvod. No vdaka tomuto clanku uz chapem. Dakujem za info
    Raz uz som sa stala obetou podvodu ale na stastie sa jednalo o ovela mensiu sumu 80€ pri kupe mobilu a pani z Ciech (karlove vary) mail coop1@centrum.sk chcela zalohu 50% posalat vopred. Asi po hodinovej vymene mailov som bohuzial suhlasila. Samozrejme mobil nikdy neprisiel a na policii mi povedali ze som mala byt opatrnejsia. Vylustrovali si ju a dokonca sa jej aj dovolali ale to bolo vsetko. Udajne je to socialne slabsia osoba a nech si ja do buducnosti davam pozor pri kupe. Peniaze som nakoniec spat dostala ale nie vdaka nasej policii ale mojej negativnej reklame a hodnoteni predavajuceho na bazosi a na internete (porada.sk). Az na zaklade hodnotenia mi odpisala na mail a peniaze mi prisli z uctu nejakej organicacie z prievidze. I vdaka tejto skusenosti je pre mna kazda ponuku na internete uz teraz podozriva.
    Kde su podstivi ludia na Slovensku? Je vobec mozne nakupovat a predavat na Slovensku bez toho aby sa ho niekto hned neznazil okradnut?

  • Zdeněk

    říká:

    Tak já se přidám o peníze jsem nepřišel ale dcera o starší Iphone 4 bohužel jsem ho poslal a jak čtu úplně stejná klasika email podvodníka “ merova3@gmail.com “ adresa kam šel telefon je Renata Billerova Sikenica 240, Zeliezovce 93701 Slovakia. Za telefon prý posíla přes paypal 3300,- kč a po pár dnech po mě chtěly 2200,- za poplatky za převod peněz a že mi na účet příjde 5500,- kč . Docela sranda jooo člověk se na netu pořád učí ;) .

  • Zbynek

    říká:

    yuto_sota101@outlook.com chtěl moje kolo prej pres banku to bude ok a pak ze si pro neho posle. Skoro jsem mu na to skocil. Skoda bude muset chodit pesky..

    mail2>>

    Od: yuto sota
    Komu: xx
    Datum: 30. 4. 2016 7:57:52
    Předmět: RE: Nabídka: Parádní silnicka Guerciotti Cartesio vel. 50; dámské sedlo; cena k jednání
    Hi friend,
    Nice to read from you , i have a shipper who will be coming for the pickup as soon as the payment is done first do u have a i would like to proceed with the payment via Bank to Bank transfer which is very fast and secure. whats your payment method?

    mail1>>
    Od: yuto sota
    Komu: xxx
    Datum: 27. 4. 2016 15:05:48
    Předmět: Nabídka: Parádní silnicka Guerciotti Cartesio vel. 50; dámské sedlo; cena k jednání

    Do you still have your item for sale? How much is the final price?

  • Jiřina

    říká:

    Zdravim a chci se taky podelit o svuj zazitek s Nigerii:).
    Njedriv psala mrs.Lauren Cindy (laurencindy101@gmail.com) na muj inzerat na Bazosi kolik by vec stala v repoctu na Eura. Poslala jsem kolik a psala, ze to je ok a jestli bude stacit 80EUR postovne. Prislo mi to dost, ale napsala jsem, ze bohate:). Uz to mne prekvapilo. Slo o inzerat na telefon a psala, ze ona je z Kanady a telefon potrebuje pro sveho klienta, ktery se ji stara o otcovu firmu v USA. Cely tyden jsme si menili maily az jsme se dostali k placeni. Poslala jsem cislo uctu a „ona“ napsala, ze klient uz neni v USA, ale v Nigerii a ze telefon mam poslat do Nigerie na adresu, kterou posila. Pak poslala nejake potvrzeni z banky, ze platba byla zadana, ale ze ceka na podaci cislo z posty. Pak mi to zacalo docvakavat a nasla jsem tuto stranku. Rela jsem si, ze si s ni (ma) trosku pohraju a napsala jsem, ze v pondeli odeslu pokud mi posle kopii sveho prukazu ci ridicaku nebo neceho kde uvidim jeji jmeno a adresu. Psala, ze svoje doklady ma u sefa v praci a ze posle manzelovi. Napsala jsem, ze cekam a od te doby ticho po pesine:). A to uz byly vyhruzky, ze platba je v bance zadana a ze pokud do 24 hodin neposlu siclo zasilky, tak ji penize propadnou a nevim co jeste:). Takze asi tak. Dejte si fakt POZOR!!! vsechno jsou to podvody. Bylo mi uz divne, proc si Kanadanka objednava telefon, ktery ve sve zemi (Kanada ci USA) bude o tretinu levnejsi nez to co by ji vyslo i s postovnym:). Kam ten svet fakt uz speje:), to je sileny:(

  • Libor

    říká:

    taky pridam svoji zkusenos, prodavam auto a chce ho clovek udajně Nor ktery pracuje v Litvě a nema cas přijet. Tak že zaplatí předem a pošle kuryra auto vyzvednout….
    Jeho adresa je: fredholmgustaf@gmail.com

  • libor

    říká:

    Zdravím Vás – právě mi přišel email od yuto_sota101@outlook.com – chce ode mne kytarové kombo, cena mu vyhovuje a jediné co chce je paypal, a veškeré moje údaje :-D Ihned jsem mu odepsal že bohužel – jen osobní převzetí, včetně vyzkoušení zboží. Vše je psáno anglicky, po vygooglování jeho adresy jsem našel i fb stránku. Někde dokonce varování že jde o člověka z Nigérie – díky za tento diskuzní článek.

    Jinak ten systém vodění lumpů za nos – teda smekám klobouk a koukám že se u toho člověk i dost pobaví – jen chudák člověk kterej se nechá od nich nachytat.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *