Novela vyhlášky obsahuje seznam závad, se kterými auto nesmí na silnici. Policie bude zabavovat techničáky

bourackaDíky letošní novele zákona o provozu na pozemních komunikacích dostali policisté po patnácti letech opět právo odebrat přímo při silniční kontrole malý technický průkaz v případě, že na autě najdou nebezpečné závady. K tomu, aby bylo jasné, za jaké závady přesně tento postih hrozí, bylo nutné upravit i vyhlášku o technických kontrolách. Ta je oficiálně platná od 25. dubna 2016.

Novela vyhlášky obsahuje vymezení nebezpečných závad, které významně zvyšují ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích nebo nepříznivé působení provozu vozidla na životní prostředí. Ve vyhlášce jsou uvedeny následující závady:

  • absence nebo odstranění podstatné části výfukového systému,
  • poškození brzdového systému vylučující jeho použití, zejména vyřazení jeho části z provozu, destrukce brzdových kotoučů a obložení,
  • absence čelního skla nebo jeho poškození na více než 50 % plochy,
  • zjevné nadměrné úniky provozních kapalin,
  • koroze nebo praskliny nosných částí zjevně narušující pevnost rámu nebo karoserie,
  • opotřebení nebo poškození pneumatik odhalující nosné vrstvy,
  • deformace rámu nebo karoserie dosahující sloupku A, u motocyklů značné deformace základních prvků rámu,
  • deformace nápravy včetně jejího uložení mající vliv na její pevnost,
  • zjevná deformace uložení motoru, například utržené úchyty, posunutí motoru,
  • deformace karoserie zasahující do vnitřního prostoru osádky vozidla,
  • deformace hlavních částí systému řízení, které zjevně ovlivňují bezpečné ovládání vozidla, například převodky, posilovače, spojovací tyče, hřídele volantu,
  • zjevné deformace nebo praskliny kol,
  • zjevný únik výfukových nebo jiných jedovatých plynů do prostoru řidiče nebo prostoru pro přepravu cestujících u vozidla kategorie M2 a M3.

Bude-li váš vůz trpět některým z výše uvedených nedostatků a přesto se s ním vydáte na silnici, přijdete rovnou při silniční kontrole o malý technický průkaz. A jezdit bez techničáku se rozhodně nevyplatí. Za tento přestupek hrozí pokuta 10 až 20 tisíc korun a odebrání řidičského oprávnění na 6 měsíců až 1 rok.

Technický průkaz můžete získat zpět na obecním úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému k zapisování údajů o vozidle do registru vozidel, kterému jej policie předá. Informaci, na který úřad se obrátit, najdete na dokladu o zadržení o osvědčení registrace vozidla, který vám policista po kontrole vydá. Při žádosti o vrácení techničáku musíte úřadu doložit i odstranění závad, kvůli kterým jste o něj přišli. K tomu slouží protokol o technické prohlídce, který zároveň po dobu pěti dní nahrazuje zadržené osvědčení o registraci vozidla.

Cílem nových pravomocí policie je dostat ze silnic technicky nezpůsobilá auta. Je otázka nakolik jsou k takovému posuzování stavu vozidel naši policisté odborně způsobilí. Ne všechny uvedené závady jsou na první pohled zjevné. Vyhláška taky dává dostatek prostoru pro rozhodování o únosné/neúnosné míře poškození, které zůstane čistě na konkrétním policistovi. Myslíte, že si policie takovou pravomoc zaslouží?


Komentáře 2

  • Josef Tuhacek

    říká:

    Je to naprosty nesmysl, policie k tomu v zadnem pripade neni skolena, od toho jsou STK. Jak se potom vse bude resit? kdo ma pravdu a kdo ne? Pokud se ji neco nezda, at vezme vozidlo na STK a tam at rozhodnou. Ale pokud bude vozidlo v poradku,
    at policista uhradi jak STK, tak i cas ridice. U nas vymysli pouze nejake „buzerace“, ale podstatou je, ze lidi nemaj penize, tak
    nemohou kupovat nova auta. dekuji

  • Emyl Vrána

    říká:

    každopádně budou zneužívat svoje pravomoce……opjet se vracíme do komunyzmu……

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *