Nezaměstnanost je nejnižší od roku 2009. Stoupá počet volných pracovních míst

logo úřadu práceMíra nezaměstnanosti od začátku roku neustále klesá a přibývá i počet neobsazených pracovních míst. Podle statistických údajů Úřadu práce červen trhal dlouhodobé rekordy. Míra nezaměstnanosti byla nejnižší od dubna 2009 a počet volných pracovních míst naopak nejvyšší od prosince 2008.

Aktuálně je v České republice bez práce cca 451 tisíc uchazečů o zaměstnání, což činí 6,2% podíl nezaměstnanosti. Zaměstnavatelé pak nabízejí prostřednictvím Úřadů práce téměř 97 tisíc volných míst. Od roku 2012 už ale nemají povinnost hlásit úřadům vznik nových pracovních pozic a řadu dalších nabídek volných míst najdete pouze na pracovních serverech. Do výše zmiňované statistiky se tak nedostanou a dá se předpokládat, že ve skutečnosti je počet volných míst o něco vyšší.

Nejnižší nezaměstnaností se můžou pochlubit hlavně okresy středočeského kraje a Rychnovsko s Prachatickem, kde se podíl lidí bez práce pohybuje okolo tří procent. Největší míra nezaměstnanosti (přes deset procent) naopak již tradičně trápí Mostecko, Ústecko, Karvinsko a Ostravu.

V letních měsících čísla o nezaměstnanosti každoročně snižuje vysoká nabídka sezónních prací a fakt, že se na Úřadech práce ještě nezačali registrovat absolventi škol. Studenti středních a základních škol jsou pojištěnci státu až do 31.8. a za absolventy vysokých škol platí stát zdravotní pojištění ještě měsíc následující po závěrečné zkoušce. Většina z nich si užívá poslední prázdniny a na úřadech práce se začnou registrovat až po nich.

Pozitivní zprávou určitě je, že míra nezaměstnanosti výrazně klesla i meziročně – o 1,2 % oproti červnu 2014. Za jejím snižováním tak nestojí pouze sezónní výkyv a s největší pravděpodobností se jedná o důsledek celkového oživení ekonomiky a většího hospodářského růstu země.

V evidenci se nejčastěji vyskytují lidé s nižší kvalifikací a již tradičně také nezaměstnaní starší padesáti let. Podle zprávy ÚP firmy nejvíce poptávají zaměstnance technických profesí, zejména zručné řemeslníky, a čím dál tím více se potýkají s problémy najít vhodné a kvalifikované lidi. Pokračující trend snižování nezaměstnanosti a nedostatek kvalifikované pracovní síly by se měl nakonec projevit také v postupném zvyšování mezd. Uvidíme nakolik budou zaměstnavatelé ochotni svým zaměstnancům přidat.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *