Neplatné rozvázání pracovního poměru. Víte, jak se bránit výpovědi, se kterou nesouhlasíte?

zakonRozvázání pracovního poměru bohužel vždy neproběhne na základě rozumné a pro obě strany přijatelné dohody. Zaměstnanec, který má pocit, že při jeho propuštění postupoval zaměstnavatel v rozporu se zákonem, má možnost se bránit. Pokud se dostanete do podobné situace, je ale nutné jednat rychle.

Účelově vytvořené důvody pro výpověď (např. naoko zrušená pracovní pozice nebo „nadbytečnost“), okamžité zrušení pracovního poměru kvůli menším prohřeškům nebo dohody podepsané pod psychickým nátlakem. To je jen pár příkladů, při kterých je možné rozvázání pracovního poměru považovat za neplatné. Výpověď musí mít písemnou podobu a musí obsahovat řádně popsaný důvod k propuštění. V případě, že s důvody výpovědi nesouhlasíte nebo máte pocit, že vás zaměstnavatel v podstatě donutil k podepsání dohody, můžete se obrátit na soud.

Způsob jakým postupovat je závislý na tom, co od rozhodnutí soudu očekáváte. Neplatnost rozvázání pracovního poměru každopádně musíte u soudu uplatnit nejpozději ve lhůtě dvou měsíců ode dne, kdy mělo k rozvázání podle výpovědi nebo dohody dojít. Pak už jen záleží na tom, zda trváte na pokračování zaměstnávání nebo jen chcete pracovní poměr ukončit právoplatně.

Zaměstnanec trvá na pokračování zaměstnávání

Pokud považujete výpověď na neplatnou a trváte na dalším zaměstnávání, je třeba to zaměstnavateli bezodkladně a písemně oznámit. V takovém případě váš pracovní poměr pokračuje minimálně až do rozhodnutí soudu. Zaměstnavatel vám v tomto období může přidělit práci, ale pouze takovou, která odpovídá druhu práce sjednanému v pracovní smlouvě. V případě, že vám práci přidělit nechce nebo nemůže, budete mít nárok na náhradu mzdy ve výši vaší průměrné mzdy po dobu šesti měsíců. Po této době může soud na žádost zaměstnavatele náhradu mzdy přiměřeně snížit.

Zaměstnanec netrvá na pokračování zaměstnávání

I když na dalším zaměstnávání netrváte, existuje hned několik důvodů proč neplatné rozvázání pracovního poměru napadnout. V případě okamžité výpovědi nebo nekorektně uzavřené dohody totiž nemusíte dostat odstupné, případně to bude mít vliv na to zda a jakou dostanete od ÚP podporu v nezaměstnanosti. Pokud tedy u soudu uspějete, váš pracovní poměr sice skončí, ale můžete počítat třeba s náhradou mzdy za výpovědní dobu i s podporou v nezaměstnanosti.

Vynutit si soudní cestou setrvání v práci, ve které o vás není zájem, asi není úplně ideální řešení, i když je právo na vaší straně. Přesto jsou situace, kdy se rozhodně vyplatí se bránit. Pokud máte jakoukoliv zkušenost s podobnými praktikami zaměstnavatelů neváhejte se s nimi v komentáři podělit s ostatními čtenáři. Pokud jste si něčím podobným prošli a hledáte novou práci, můžete se podívat na naši nabídku volných míst.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *