Nemůžete sehnat práci? Zkuste jiné město, na dojíždění vám přispěje ÚP

Pokud vás od hledání práce mimo vaše bydliště dosud odrazovala vidina drahého dojíždění, nabízí se vám od dubna 2016 možnost získat na něj příspěvek až 3 500 korun měsíčně od Úřadů práce. Jako je tomu u dotací téměř vždy, ani tentokrát se to neobejde bez výjimek a omezení. Podpora regionální mobility totiž rozhodně není pro každého.

O příspěvek si mohou zažádat pouze uchazeči o zaměstnání evidovaní na ÚP v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji, kteří jsou bez práce déle než rok nebo i kratší dobu, pokud o práci přišli v důsledku hromadného propouštění. Kromě Moravskoslezského kraje nebude příspěvek poskytován na dojíždění za prací do zahraničí.

Žádost je nutné podat ještě před nástupem do zaměstnání a doložit k ní pracovní smlouvu, ze které bude patrná adresa místa výkonu práce a jaký pracovní poměr byl uzavřen. Na příspěvek dosáhnou pouze žadatelé, kteří budou mít pracovní smlouvu na dobu neurčitou nebo na dobu delší než jeden rok s místem výkonu práce v obci mimo své bydliště. Příspěvek nebude poskytnut žadatelům, kteří u nového zaměstnavatele v posledních 24 měsících už pracovali.

Peníze se budou vyplácet pouze těm, kteří splnili všechny výše uvedené podmínky a jejich příjem navíc nepřesáhne výši průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. – 3. kvartál předchozího roku. V roce 2015 to bylo necelých 26 tisíc. Každý měsíc tak bude nutné doložit výši příjmu výplatním listem. Až na základě tohoto dokladu bude o nároku definitivně rozhodnuto a příspěvek proplacen.

Příspěvek na dojíždění

Výše příspěvku se pohybuje mezi 1 000 a 3 500 korunami měsíčně a je závislá na vzdálenosti, kterou bude žadatel za prací dojíždět (viz tabulka výše). U dojezdové vzdálenosti do 10 kilometrů vzniká nárok na příspěvek 1000 korun pouze v případech, kdy mezi místem bydliště a pracovištěm neexistuje spojení veřejnou dopravou. Schválený příspěvek budou ÚP vyplácet maximálně po dobu jednoho roku.

Nabídku volných pracovních míst nejen mimo vaše bydliště si můžete prohlédnout i na našem serveru. Pokud se vám podaří najít vhodné zaměstnání, žádost o příspěvek na dojíždění si můžete stáhnout zde a odevzdat ji na příslušném kontaktním pracovišti ÚP.


Komentáře

  • Dana

    říká:

    Proč toto jen pro uchazeče z UP.Clověk ktery děla nemá nárok na nic.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *