Nárok na starobní důchod budeme mít až po 35 odpracovaných letech

Dosažením důchodového věku automatický nárok na výplatu starobní penze nevzniká. K tomu, aby vám stát začal vyplácet důchod, musíte ještě získat potřebnou dobu pojištění. Ta se v roce 2019 vyšplhala k hranici pětatřiceti let, na které zůstane. V některých případech vám ale pro přiznání důchodu stačí odpracovat méně. Do doby pojištění se navíc dají započítat i roky, ve kterých jste nepracovali. Jaké podmínky je tedy nutné splnit, aby vám vznikl nárok na výplatu starobního důchodu?

Důchodový věk

První podmínkou pro získání starobního důchodu je dosažení důchodového věku. Tato hranice se zatím neustále zvyšuje. V roce 2024 by měli získat nárok na důchod muži narození do konce listopadu roku 1960 a ženy (podle počtu vychovaných dětí) narozené od roku 1960 (žádné dítě) až po prosinec 1963 (pět a více dětí). Pro ročníky narozené v roce 1971 se hranice věku pro odchod do důchodu bez rozdílu pohlaví a počtu vychovaných dětí ustálí na 65 letech. Díky novele zákona o důchodovém pojištění platné od 1. 1. 2018 dále neporoste. Novela zrušila automatické navyšování věku odchodu do důchodu pro mladší ročníky a o případné úpravě důchodového věku bude co pět let (v každém roce končícím číslicí 4 a 9) rozhodovat vláda.  Celou tabulku s věkem odchodu do důchodu pro jednotlivé ročníky si můžete prohlédnout níže.

Tabulka odchod do důchodu

Důchodové pojištění

Druhou podmínkou je dosažení minimální doby pojištění. Ta se do roku 2019 postupně zvyšovala až na současně platných povinných 35 let. Do tohoto období se započítávají všechny roky, ve kterých ze svého výdělku odvádíte státu peníze na pojištění a také roky, ve kterých sice žádné pojištění neplatíte, ale započítávají se jako tzv. náhradní doba pojištění. Do této náhradní doby patří zejména:

  • Studium: Příprava na výkon budoucího povolání se pro důchodové účely započítává po dobu šesti let od dovršení 18 let věku. To platí pouze pro studium do roku 2010. Studium po tomto roce už mezi náhradní dobu pojištění nepatří.
  • Evidence na ÚP: Započítává se období, po které uchazeč bral podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci + období bez této podpory, maximálně však tři roky.
  • Péče o dítě mladší 4 let: Mateřská a rodičovská dovolená jsou samozřejmě brány jako náhradní doba pojištění.
  • Vojenská/civilní služba: V ČR byla zrušena povinná vojenská služba v roce 2004. Všem mužům, kteří si vojnou nebo civilkou prošli se tato doba započítává.
  • Invalidní důchod: Náhradní dobou pojištění je doba, po kterou jste pobírali invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně. Započítává se i období, kdy jste sice důchod nepobírali, ale splňovali jste podmínky nároku na něj.

Zákon počítá i s možností, že jste sice důchodového věku dosáhli, ale podmínku povinné doby pojištění nesplňujete. V takovém případě získáte nárok na starobní důchod pokud:

  • máte dobu pojištění alespoň 20 let a váš věk je o pět let vyšší než stanovený důchodový věk pro muže stejného data narození,
  • je vám minimálně 65 let a splňujete podmínky nároku na invalidní důchod,
  • jste získali alespoň 30 let doby pojištění bez náhradní doby (platí od roku 2015).

Pokud nesplníte žádnou z výše uvedených podmínek, na důchod nárok nemáte. V takovém případě nezbývá než odpracovat chybějící dobu pro uznání nároku nebo si chybějící část důchodového pojištění doplatit. Nabídky práce vhodné pro lidi vyššího věku si můžete prohlédnout i na našem serveru.


Komentáře 55

Navigace komentářů

  • Dana

    říká:

    Takto prodloužit odchod do důchodu mohli jen lidé,kteří celý život nic nedělali a na zadku seděli v teplých kancelářích.Proč se neberou ohledy na to,jakou práci lidé dělají?Nepřetržité provozy,kde se pracuje pořád,z toho o víkendech noční a denní 12tky?Lidé tam,neznají svátky,chodí domů vyřízení,ta zátěž je na úkor jejich soukromého života.Znají jen práci,na ostatní věci nemají chut,ani sílu.Zeny,které mají ke všemu ještě domácnost.Ani vnoučata si neužijou,protože,když mají jednou za 14dní volný víkend,leží doma jako lazaři.Není se na co těšit,lidé jsou otrávení jen tím,když si uvědomí,kolik let jim do důchodu zbývá.Takže člověk bude makat,makat až padne, a to oni potřebují.Je mi z toho na zvracení.

  • zdenek

    říká:

    je to normální bordel.je mi 57 let 30 let mám odpracovaných ve zdravotnictví,jsem i když to zní sméšně,ale jsem atestovaná zdravotní sestra a to jen,proto že v tomto absurdistánu,není povoleno být zdravotním bratrem,jsem veden všude,jako všeobecná zdr.sestra.nyní kdy mi klekly záda,skřípla plotna,mi hrozí vyhazov,jsem na tom stejně,jako každý poctivě pracujíci občan,jak ve státnim,tak v soukromém sektoru.jsme trestáni za poctivou celoživotní práci,česko je už pouze jen název,kdysi názvu země,kterou jsme milovali a byl to náš domov.země která měla ve světě své renomé,nyní jsme odkázani na ty naše papaláše,kteří nás prodali a živí se z našeho potu,jak oijavice.

  • zdena Bílková

    říká:

    Tam je napsaný rok 1952 až 1956 pro ženy jak by šli do duchodu ale co ročník1957 to jsem zrovna já .Také jsem ted prodělala operaci prsu vzali mi ho celý není to žádný med .4 měsíce po operaci ozáření atd léky na 5 let každý den ,práci mám kde je kyselina a jiné chemie nevím jak to semnou bude dál.A v dnešní době nejde být bez práce mám i jiné zdravotní potíže tak že mohu dělat jen na vrátnici.Ale zdraví nemocnému nevěří,je to tak.

  • iveta janková

    říká:

    Svatá pravda !!!! Je to na zblití! Taky bych mohla někde do 70-ti let hnípat v parlamentu a sem tam-pokud mi to vyjde, pokud tedy neusnu, nezačtu se do novin, nedebatuji s kolegou vedle … atd … zmáčknu tlačítko k hlasování -a pokud to vyjde tak naštěstí správně !!! Vláda se vysmívá lidem přímo do očí… co mají říkat ti, co dělají v těžkém průmyslu, ať si to jdou zkusit, kašpaři jedni počmáraní !!! To je hnus, velebnosti !!!!

  • Franta Nebojsa

    říká:

    Platí pravidlo 1+1+1 tj = jeden zemře důchod nebere,druhý se dožije ale žije krátce a třetí se dožije věku vysokého.Otázka je kam stát zašantroči výnos prvních dvou?Takže důchody NEJSOU spravedlivé.
    – Každý dobře ví že žena po 40 letech věku práci nesežene a muž v 50 letech taky ne.To ovšem není vina zaměstnance to je vina státu vedeného mladými dětmi bc.Dis,mgr….asociacemi na všechno nahrazujícími odbory.Lidé postiženi věkem – nemají šanci na práci,podporu….Sehnat práci v tomhle věku do roku je nesmysl!Vláda se nestará- tak na co tam je?
    Pojišťovny kradou.Druhý a jiný pilíř je k ničemu.Důchodový fond je rozkraden…Jak to dělá ta EU???Taky dostanou za 42 let práce 300€!?

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *