Města zavádějí bezdoplatkové zóny. Doplatek na bydlení už není samozřejmost

Novela zákona o hmotné nouzi z roku 2017 dává zastupitelům českých měst a obcí pravomoc vyhlásit na svém území oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. V těchto radnicemi vymezených sociálně vyloučených lokalitách pak úřady práce nebudou novým žadatelům vyplácet doplatky na bydlení.

Konkrétní domy, ulice nebo celé zóny bez doplatku na bydlení zavedlo už několik měst v ČR (např. Bohumín) a tento trend je teprve na samotném začátku. Dá se předpokádat, že další města se budou postupně přidávat a podobných sociálně vyloučených lokalit, ve kterých úřady nebudou poskytovat doplatek na bydlení, vznikne po republice celá řada.

V těchto lokalitách může být vyplácení doplatku úplně zastaveno pouze u nových nájemních smluv. Opatření by se také nemělo dotknout stávajících nájemníků se smlouvami na dobu určitou. To znamená, že při prodlužování těchto smluv nárok na doplatek nájemníci neztratí v případě, že už jej na daný byt pobírali.

Pokud zrovna hledáte byt k pronájmu, můžete začít prohlídkou nabídek na našem serveru. V případě, že spoléháte na pomoc státu s placením nájemného ale mějte při výběru bytu na paměti, že už existují lokality, ve kterých na doplatek nedosáhnete.

Majitelé, kteří své byty v těchto zónách budou nabízet k pronájmu, by měli ve vlastním zájmu raději už přímo v inzerci na tuto skutečnost případné zájemce upozornit. Zájemci o pronájem naopak ve vlastním zájmu potřebné informace zjišťovat buď přímo u majitele nebo na městském úřadě (případně na www stránkách města).

Návrh na zrušení míří k ústavnímu soudu

Toto opatření má i mnoho odpůrců, podle kterých nová pravidla vyplácení doplatku dopadají i na skutečně potřebné lidi jako jsou matky s dětmi nebo senioři. Není tak asi žádným překvapením, že nové ustanovení zákona se rozhodla koncem roku 2017 napadnout u Ústavního soudu skupina senátorů, která se na něj obrátila s požadavkem na vyškrtnutí patřičných paragrafů z novely zákona.

Tato iniciativa ale zatím nic nemění na tom, že zákon momentálně zůstává v platnosti a po celé republice vznikají další sociálně vyloučené lokality, ve kterých se doplatek na bydlení nově příchozím nevyplácí. V případě, že zrovna hledáte nové bydlení, je vhodné s touto skutečností počítat.


Komentáře 2

  • Monika Bartošová

    říká:

    Dobrý den.
    Jsem zástupce pacientské organizace a mohu jen souhlasit s panem Kapitalistou na sociálce. Nemůžete všechny nepřízpusobivé házet do jednoho pytle s nemocnými lidmi, kteří si pro svůj špatný zdravotní stav nemohou nic přivydělat a důchod necelých 11 tis.Kč opravdu na vše nestačí. To už zákonodárci se chtějí zbavit občanů tím, že bude více sebevražd? To například staré lidi nenecháte ani, aby si užili svůj důchod? Lidi na radnicích už tak si z majetkem měst dělají dost co chtějí.

  • Dvořák

    říká:

    Dobry den,

    Uvědomujete si že tato dávka na bydlení je sociálně podporující pro lidi, kteří
    jsou zdravotně nevýhodnění oproti lidem zdravým – přemýšlíte vůbec jak kapitalisticky
    ožebračujete tyto lidi, když nemají to základní to jest zdraví vůči Vám poslancům ?

    To že dávku někdo zneužívá je věc jiná.

    S pozdravem KAPITALISTA na sociálce

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *