Koupě bytu

Koupit byt znamená velkou investici a je důležité takový krok pečlivě zvážit. Ujasněte si své představy o podobě Vašeho budoucího bydlení a pozorně se porozhlédněte kde a za kolik se takové byty nabízí. Nabídka bytů je poměrně široká. Abyste nemuseli přeskakovat z nabídek jedné realitní kanceláře na druhou, je lepší využít služeb dobrého inzertního serveru, kde jsou tyto nabídky realit na jednom místě. Navíc inzerce realit je umožněna i soukromým osobám. Může jít o výhodné nabídky někdy i s výrazně nižší cenou bez provizí placených realitní kanceláři.

Pokud Vám nějaká nabídka bytu padla do oka, je dobré vždy získat co nejvíce informací. Pokud máte pocit, že vám v nabídce nějaká informace chybí, vždy kontaktujte prodávajícího a na vše se doptejte. Bez maxima možných informací by mohly být osobní návštěvy všech potenciálně vyhovujících nemovitostí časově velmi náročné. Na výhodné nabídky bydlení reagujte co nejrychleji, neobjevují se často a velmi rychle mizí.

Máte vybráno a je na čase ověřit si osobně stav bytu. Fyzický stav bytu zjistíte při osobní návštěvě. Je dobré věnovat pozornost i stavu domu, ve kterém se byt nachází a jeho okolí. Před koupí ověřte i právní stav bytu. Ve výpisu z katastru nemovitostí musí být zaneseny i informace, které by Vás mohly nemile překvapit, např. jestli není nemovitost zatížena věcným břemenem apod.

Pokud je vše v naprostém pořádku, je čas sepsat s prodávajícím kupní smlouvu o prodeji bytu. V případě, že nejste zběhlí v právních předpisech, je lepší smlouvu konzultovat s právníkem nebo někým, kdo se v této problematice dobře orientuje. Byt rozhodně neplaťte předem a vždy peníze nechávejte v notářské úschově případně u realitní kanceláře. S prodávajícím sepíšete smlouvu o úschově peněz, ve které bude popsáno, za jakých podmínek budou peníze uschovány a následně vyplaceny.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *