Kolej nebo privát? S hledáním studentských bytů začněte už o prázdninách

Na koleje mívají přednostně právo studenti ze vzdálenějších měst a na každého se tak vždycky nedostane. Navíc tento typ bydlení nevyhovuje úplně všem. Někteří studenti dávají přednost většímu soukromí a svobodě v pronajatém bytě, jiní zase levnějšímu ubytování a bohatějšímu společenskému životu na koleji.

Ať už jste se rozhodli pro bydlení na privátě z jakéhokoliv důvodu, je nejvyšší čas začít hledat. Spoustu studentských bytů se majitelé snaží pronajmout už od července nebo srpna, kdy se uvolní po čerstvých absolventech vysokých škol. Nejvíce inzerátů se tedy logicky objevuje právě v tomto období. Výběr toho pravého bydlení taky zabere trochu více času a prázdniny utečou rychleji, než se může zdát.

Pronájem x podnájem

spolubydleni1V každém univerzitním městě existuje široká nabídka bytů k pronájmu, které majitelé nabízejí přímo jako studentské. Jsou zařízené a připravené na to, že každý pokoj je používán zvlášť. Dokonce se objevují nabídky, u kterých je možné sepsat nájemní smlouvu s majitelem jednotlivě na jednoho studenta. To si pak ani nemusíte lámat hlavu s hledáním dalších (pod)nájemníků nebo spolubydlících.

Taková situace je ideální, protože případné problémy s placením a penězi si řeší každý s majitelem sám. Pokud bude nájemní smlouva napsána pouze na vás je nejlepší sepsat s ostatními spolubydlícími podnájemní smlouvy, ve kterých upřesníte jejich povinnosti především co se týče plateb nájemného a služeb. Poslední variantou je situace, ve které se sami dostanete do pozice spolubydlícího/podnájemníka. Nabídek na spolubydlení je taky spousta a pokud jste sami, odpadne starost s hledáním dalších lidí.

Můžete se porozhlédnout i po nabídce na pronájem bytů, u kterých majitelé předem nepočítají se studentským osazenstvem. Díky tomu mohou být nabízeny za výhodnější nájem. Pronajímatelé mají totiž občas tendence ceny trochu nadsazovat, když počítají s vyšším počtem obyvatel bytu, na které se nájem rozloží. Důležité bude se s majitelem předem rozumně dohodnout a vysvětlit mu, k jakému účelu byt potřebujete a jaké s ním máte další plány.

Ani v případě, že se pronajímateli váš plánovaný způsob využití bytu nepozdává, není nic ztraceno. Díky novému občanskému zákoníku si totiž do bytu můžete za určitých okolností přibrat podnájemníky nebo spolubydlící i bez jeho souhlasu. U spolubydlících máte pouze oznamovací povinnost. Majitele musíte informovat do dvou měsíců. Nepodepsat s nimi podnájemní smlouvu by se vám ale nemuselo vyplatit. U podnájmu platí stejná podmínka, navíc je další podnájem bez souhlasu majitele možný pouze pokud v bytě trvale žijete a není výslovně zakázán ujednáním v nájemní smlouvě. Takové chování by se ale majiteli bytu určitě moc nelíbilo. Nájem bude na dobu určitou a s prodloužením smlouvy by v takovém případě moc počítat nešlo. Před obcházením vůle majitele bytu tak raději vždy vsaďte na rozumnou domluvu.

Inzerce bytů

Před procházením inzerce bytů si sepište nebo alespoň ujasněte své základní požadavky. Například vzdálenost od školy, dopravní obslužnost, cena, počet osob v bytě nebo jeho vybavenost… to vše mohou být pro spoustu studentů důležité parametry výběru. Nespoléhejte na to, že první nalezený byt bude hned trefa do černého a z vyhovujících nabídek rozhodně oslovte více pronajímatelů. Text inzerce i fotografie toho totiž hodně snesou a skutečnost pak může být trochu jíná. Byt si proto vyberte až na základě osobní prohlídky. Ty si naplánujte předem ideálně na jeden den. Jezdit opakovaně přes půl republiky na prohlídky bytů je přinejmenším nepohodlné.

Jakému typu bydlení dáváte přednost vy? Kolej nebo privát? Podělte se se svým názorem s ostatními čtenáři.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *