Kočku nebo psa? Jaké zvíře pořídit dítěti

Pořídit si zvířecího mazlíčka může být výborný způsob jak vést dítě k zodpovědnosti a zároveň v něm pěstovat už od útlého věku dobré vlastnosti jako laskavost, trpělivost nebo starost o druhé. Obecně se doporučuje počkat s pořízením zvířátka minimálně do třetího roku věku dítěte. Vždy ale záleží na individuálním posouzení situace rodiči. Nejčastějšími zástupci fauny v našich domácnostech jsou psi a kočky.

Psi

inzerce psů a štěňatŠtěňata bývají obvykle dost divoká a právě z tohoto důvodu nejsou k nejmenším dětem vhodná. Budou zběsile lítat kolem, po všem chňapat a do všeho kousat. Bohužel to, co štěně považuje za hru, může vyvolat v dítěti strach a odmítavé reakce.

Pokud uvažujete o pejskovi, bude lepší pořídit si k dětem odrostlejší a klidnější zvíře. Starší už vychované pejsky nabízejí útulky i lidé, kteří se o ně z nějakého důvodu již nemohou starat. Nabídky těchto pejsků si můžete prohlédnout v naší inzerci psů.

Správně pochopit temperament pořizovaného psa je důležité. Ne každé plemeno nebo konkrétní pes bude k dětem vhodný. Už první kontakt s dítětem hodně napoví. Ještě před koupí psa by se tedy ti dva měli rozhodně vidět.

Kočky

Inzerce koček a koťatO kočkách se říká, že mají svou hlavu. Aportovat hozený klacík vám rozhodně nebudou. Pokud na dítě nebudou mít náladu, prostě si s ním odmítnou hrát. To ale neznamená, že to nejsou společenští tvorové. I kočka si ráda užije kontakt s člověkem a když se jí chce, zabaví při hře vaše dítě na dlouhou dobu.

Sice nejsou tak oddané člověku jako psi, ale zase je s nimi méně starostí. Nemusíte je venčit. Kočky se naučí chodit na svůj kočičí záchod. V podstatě si vystačí s prostorem vašeho obydlí a nějakým tím škrabadlem. I u koček platí, že každý jedinec může mít jiný temperament. Proto před pořízením kočku se svou ratolestí seznamte a ujistěte se, že na sebe dobře reagují.

Jiné zvířátko?

teddy králíčekHlodavci – králíci, morčata, ale třeba i potkani jsou stejně přítulná, chytrá a společenská zvířátka jako psi a kočky. Náročnost chovu je minimální, což oceníte hlavně při koupi zvířete do menšího bytu. Například morčata jsou díky své klidné a laskavé povaze k dětem ideální. Nevýhodou je (snad až na činčilu) nízký věk dožití. Pokud se vám nechce dítěti co dva roky vysvětlovat, proč mu umřel křeček, pořiďte si raději jiné zvíře.

Plazi, ptáci, rybičky… osobně si myslím, že z dalších zvířat se k dětem hodí maximálně tak nějaká želva. Ostatní zvířecí druhy jsou spíše na koukání v akváriu, teráriu nebo kleci. S rybičkama si prostě mnoho zábavy vaše dítě neužije. Pokud máte jiné, pozitivní zkušenosti s nějakým zvířátkem, které v článku není uvedeno, rádi si je přečteme v komentářích.

Cokoliv vám vaše ratolest s vidinou pořízení domácího mazlíčka slíbí, berte s rezervou. Počítejte s tím, že menší nebo spíše větší část starostí se zvířátkem padne na vás. Čím menší dítě, tím více starostí. Vašeho nového domácího mazlíčka si samozřejmě můžete vybrat v naší inzerci zvířat.


Komentáře 5

  • Simková

    říká:

    Za mě jedině kočička. No právě v paneláku kočku máme a já uvažuju nad jejím záchodem. Nestíhám čistit, chodím do práce. Tak mě napadla ta robotická toalet catgenie. Vypadá to dobře, že prostě si kočka dojde na záchod a pak se to samo vyčistí. To je paráda, ne?

  • hamil1

    říká:

    Zrovna zvažujeme jaké zvířátko pořídit. Máme sice rybičky, ale platí to co je uvedeno v článku. Moc legrace s nimi není. Dcera by si přála koťátko, ale já kočku do panelákového bytu nechci. Asi zvolíme křečka.

  • Adam

    říká:

    „nemohu souhlasit s tím ,že jiné zvíře krom psa a kočky se k dětem nehodí.“ – V článku nic takového netvrdím. Nenechte se zmást nadpisem a směle pokračujte ve čtení ;). Každopádně díky za zajímavý názor.

  • Alexandr

    říká:

    Dobrý den,
    nemohu souhlasit s tím ,že jiné zvíře krom psa a kočky se k dětem nehodí.
    Podle mě jsou nejvhodnější hadi……
    Nekoušou, nesmrdí, nejsou na ně děti alergické(nemají srst), absolutně nenáročné zvíře – možné jet na dovolenou a nechat doma, krmení 1x za týden (když se zapomene nakrmit bez problému přežije mnoho dní), Žádné procházky, nevyžaduje pozornost, nenáročné na chov – přiměřeně velké terárium, trochu tepla a dostatek vody k pití.
    Rodiče s tímto zvířetem nemají téměř žádnou práci……..
    Alexandr

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *