Je lepší byt koupit nebo pronajmout?

Jestli je volba koupě nemovitosti lepší, než její pronájem, záleží na mnoha faktorech.

Bydlení v pronajatém bytě znamená krátkodobě levnější variantu. Odpadnou starosti s údržbou bytu, se splátkami hypotéky, případně s nakupováním nábytku a zařízení domácnosti. Na druhou stranu Vám může chybět pocit jistoty spojený s bydlením ve vlastním. Zařídit si pronajatý byt podle svého nemusí být vůbec jednoduché. Pronajímatel může vypovědět nájemní smlouvu, případně ji neprodlouží. Nájemné se může a pravděpodobně také bude zvyšovat.

Naopak koupě bytu znamená investici do vlastního bydlení. Peníze jdou na Váš vlastní majetek, který se navíc může zhodnotit, protože ceny nemovitostí ještě do nedávna dlouhodobě rostly. Neplatíte nájemné nikomu jinému. Nikdo Vás z bytu nevyhodí a můžete si ho zařídit, jak chcete. O byt se ale samozřejmě musíte starat. Náklady na pořízení bytu jsou vysoké a i v případě financování hypotékou se nevyhnete rizikům spojeným se schopností splácet jako např. ztráta příjmu nebo neočekávané náklady.

Jak se tedy rozhodnout?

Pokud nemáte do budoucna žádné plány nebo dokonce uvažujete o stěhování, bude pro Vás výhodnější variantou pronájem bytu. V opačném případě je nutné zvážit Vaše finanční možnosti.  Pokud máte dostatek finanční hotovosti, stačí se porozhlédnout po nabídkách na prodej bytů a vybrat dle vlastních požadavků ten, který Vám bude nejvíc vyhovovat. Taková investice se dlouhodobě určitě vyplatí. Pokud dostatek finančních prostředků nemáte a uvažujete o hypotečním úvěru, je nutné zvážit, jak se bude dlouhodoběji vyvíjet Vaše finanční situace. Jaké jsou vyhlídky na růst Vašich příjmů a jaké máte závazky.  V tomto případě také bude platit, že čím delší dobu plánujete v bytě zůstat, tím je výhodnější jej koupit.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *