Jak vybrat realitní kancelář

Chcete prodat či pronajmout byt, rodinný dům nebo jinou nemovitost? Vůbec vás neláká představa, že byste se o vše museli postarat sami? Jenže jak vybrat tu správnou realitní kancelář, když jich existuje tolik..

Před tím, než si vyberete konkrétní realitní kancelář, byste měli být podrobně seznámeni s celým průběhem prodeje nemovitosti. Od okamžiku podpisu smlouvy o zprostředkování až po připsání peněz na váš účet. Jaké informace od makléře požadovat? Na následující otázky by vám měla dát odpověď každá dobrá realitní kancelář:

Za jakou cenu nemovitost prodat?
Na základě analýzy cen podobných nemovitostí vám makléř poradí vhodnou prodejní cenu. Seznámí vás s nejvhodnější strategií jejího snižování v případě, že o nemovitost nebude očekávaný zájem. Samozřejmostí je domluvit se na minimální prodejní ceně, která poté bude uvedena ve smlouvě.

Jakým způsobem bude vaše nemovitost nabízena?
Realitní kanceláře mohou k propagaci svých nabídek používat různé možnosti inzerce nemovitostí. Makléř by vás měl informovat, jakou formou a v jakém rozsahu bude nemovitost nabízena k prodeji. Na kterých realitních portálech se nabídka zobrazí nebo v jakých bude vytištěna novinách a časopisech.

Jak bude probíhat prodejní fáze?
Domluvte se na organizaci prohlídek pro zájemce o nemovitost. Makléř by vám měl sdělit, jakým způsobem a jak často vás bude informovat o průběhu prodeje. Také by vám měl objasnit, jak bude probíhat rezervace a blokace nemovitosti pro konkrétního zájemce.

Jaké další služby realitní kancelář nabízí?
Mimo to, že realitní kancelář přidá vaši nemovitost do své nabídky a sežene kupce, měla by zajistit i všechno “papírování” okolo prodávané nemovitosti. Shromáždit všechny nutné podklady a sepsat návrh kupní smlouvy. Zajistit vklad do katastru nemovitostí nebo vypořádání kupní ceny (úschovu peněz).

Co to bude stát?
Ještě před podpisem smlouvy by vás měl makléř seznámit s výší provize. Informovat vás co všechno provize pokrývá. Případně upozornit na další poplatky, které v provizi nejsou zahrnuty.

Jaké má realitní kancelář reference?
Sežeňte si informace o spokojenosti ostatních klientů s vybranou realitní kanceláří. Na rozdíl od všech výše zmíněných odpovědí,  tuto informaci rozhodně nechtějte slyšet přímo od makléře. Zkuste si zadat do vyhledávače název realitní kanceláře a hledat v diskuzích a článcích. Při této činnosti doporučujeme vynechat oficiální stránky vybrané RK. Ukázky negativních referencí nebo článek o tom, jaké má chyby, tam z pochopitelných důvodů nenajdete.


Komentáře 2

  • David

    říká:

    Je pravda, že by realitky měly nabídnout alespoň toto, nicméně mi tam chybí ještě jedna důležitá věc, a to je spolupráce s notáři, zejména při řešení úschovy peněz a převodu nemovitostí. Přeci jenom jde o hodně a pokud si klient vezme hypotéku, tak banku vůbec nebude zajímat, že třeba z důvodu zatajeného věcného břemene nemůže byt řádně využívat a aby měl kde bydlet, tak musí ještě nějakou dobu např. platit svůj stávající byt. Splátky hypotéky mu kvůli tomu ani nesníží ani neodloží, proto je vhodné takové prostředky mít do dokončení převodů v notářské úschově, jak to třeba běžně kancelář Pubec.cz (https://www.pubec.cz/10-smrtelnych-hrichu)

  • Veľmi pekný článok. Minimálne toto všetko by Vám mal dobrý realitný maklér dať. V reáli sa stretávame ale s presným opakom. Ľudia musia byť tvrdší na realitných agentov a pýtať si za svoje peniaze viac.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *