Jak vybrat kočárek

Kočárek
Před sto lety byl výběr kočárku jednodušší…

Přemýšlíte nad nákupem kočárku? Ať se chystáte navštívit bazar kočárků, nebo dáváte přednost koupi nového kusu, je dobré nákup neuspěchat.

Kočárek vybírejte především podle jeho určení. Rozmyslete si, kde s ním budete nejčastěji jezdit. Ideální kočárek do města vypadá jinak, než kočár na chalupu či do rodinného domu na vesnici.

Ve městě oceníte lehké, úzké a skladné tříkolové kočárky, se kterými se dobře manipuluje jednou rukou. Dá se očekávat, že tyto kočáry budete často zvedat, tahat po schodech, převážet městskou hromadnou dopravou, autem, nebo výtahem. Jejich cena je obvykle trochu vyšší, ale při častém použití ve městě se vyplatí.

Lehký tříkolový kočárek je naopak zbytečný, nebo dokonce nežádoucí při použití v přírodě. Tříkolka je i v lehkém terénu nestabilní. Pokud neumožňuje kočárek aretaci předního kola, tak vůbec neopouštějte hladké zpevněné plochy.

Pokud se budete častěji pohybovat po lesní cestě, než v nákupním centru, uvažujte raději o masivnějším a stabilnějším kočárku se čtyřmi velkými nafukovacími koly. Měl jsem možnost jezdit v Beskydech  s několika různými kočárky. A neměnil bych za bazarový čtyřkolový těžký a mohutný stroj.

Zvláštní kapitolou jsou speciální sportovní kočárky, které jsou určeny na běh, in-line bruslení a podobné venkovní aktivity. Takový kočárek by měl být velmi stabilní i ve vyšších rychlostech, s velkými koly a dobrou přední brzdou. Tato kritéria obvykle splňují lépe vozíky za kolo a jejich variace, než běžné dětské kočárky. Pokud si nejste jistí výběrem správného typu, mohou vám s výběrem pomoci například testy a recenze nejlepších kočárků na webu Arecenze.cz.

Výběr kočárku může dále ovlivnit například:

Možnost překlopení rukojeti do protisměru. Tuto možnost oceníte vy i vaše dítě ve slunečných a větrných dnech u hlubokých i sportovních kočárků. Oproti slunečníku podle mne daleko lepší řešení.

Brzdy. V dnešní době jsou velmi populární brzdy na předním kole, ale jejich uplatnění u běžných městských kočárků je sporné. Jejich účinnost navíc nebývá nejvyšší. Důležitá je ale zadní brzda, která by měla být schopna kočárek bezpečně zajistit proti pohybu a zároveň nepadat při běžném používání.

Barva kočárku není překvapivě pouze otázkou vkusu. Některé světlé odstíny barev (např. světle zelená, tyrkysová, žlutá) přitahují v létě hmyz. V tmavých hlubokých kočárech zase může být ve slunečných dnech i o několik stupňů Celsia více než ve světlých.

Máte jiné zkušenosti nebo názory? Napište je do komentářů pod článkem.


Komentáře 2

  • Rim

    říká:

    no, podle mě je nejdůleýžitější ujasnit si, kde se bude s kočárkem nejvíce jezdit a jaký máte životní styl.
    pokud budete jezdit hodně v terénu, je potřeba bytelnější kočárek s velkými kolečky, pokud převážně ve městě a MHD, je lepší snáze ovladatelný kočárek, třeba s otočnými kolečky. také je důležitá hmotnost kočárku a jeho stabilita. pokud budete často jezdit autem, je dobrá hmotnost tak cca do 12 kg. přece jenom se to pak pronese. super je i možnost nasazování autosedačky na podvozek kočárku. vajíčko dítko bude využívat cca do 10-12 měsíců (podle velikosti) a v pozdějším věku se hooodně pronese.

  • Lenca

    říká:

    Zajímavý článek, díky za něj. Třeba ta barva nebo překlopení rukojeti je přesně to, co si člověk vůbec neuvědomí… Ono je asi vždycky lepší obejít co nejvíc známých, kteří děti mají a na chvíli si zkusit kočárek půjčit a vyzkoušet. Stoprocentně platí, že co vyhovuje známé, nemusí být to pro pravé pro vás – třeba je fakt rozdíl, jestli bydlíte na vesnici a máte auto (a denně kočárek skládáte do kufru) nebo ho v Praze musíte cpát do tramvají a řešit schody v metru. To jsou pak „drobnosti“, které se za těch pár let slušně nasčítají. Jenže ono je to stejně o kompromisu, asi jen málokdo má kočár jen do města nebo jen do lesa… Tak ať se vybírání daří! :-)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *