Jak vybrat aktovku pro prvňáčka

Máte za sebou zápis do 1. třídy a doma předškoláka? Pokud školní výbavu nepřinesl „Ježíšek“, tak pomalu začněte s výběrem dětské aktovky nebo batohu.

Doba kdy bylo na výběr ze dvou druhů aktovek (se žlutou kachničkou nebo červeným autíčkem) je naštěstí nenávratně pryč. Pro dítě je samozřejmě nejdůležitější vzhled, případně jestli je na aktovce či baťůžku Spiderman nebo jiný obrázek. V dnešní záplavě filmových a pohádkových hrdinů je výběr doopravdy obrovský.

Pro vás je důležitější zaměřit se hlavně na funkčnost, anatomický tvar zad, váhu a reflexní prvky po všech stranách. Rozhodnutí mezi batohem a aktovkou je vyloženě otázkou vkusu, názoru a individuálních zkušeností.

BATOHY

Nejmodernějším trendem pro prvňáčky jsou školní batohy s pevnými anatomickými zády, nastavitelnými ramenními popruhy a odvětrávacími kanálky, které zabrání pocení. Záda musí být polstrovaná s odlehčenou hliníkovou konstrukcí a váhou okolo 1 kg. Maximálně však 1,4 kg.

Všeobecně platí čím lehčí tím lepší, protože pro prvňáčky jsou učebnice, sešity a školní výbava hodně těžké. Díky konstrukci a pevnému dnu je batůžek stabilní. Školní batohy mívají dvě oddělené komory, které se uzavírají suchým nebo pojízdným zipem. Školák se musí obejít bezvaší pomoci, proto je velmi důležité jednoduché otvírání a zavírání.

Školní batoh nemá tak pevnou konstrukci jako aktovka, ale může být využíván i v pozdějším věku dítěte.

AKTOVKY

Největší výhoda školní aktovky je stabilita a přehlednost, kterou většina prvňáčků i maminek ocení. Aktovky mají pevnou konstrukci a jsou odolné vůči deformaci. Jsou jednokomorové takže dítě má lepší přehled o jejich obsahu ihned po otevření. Vnitřní část bývá často dělena rozdělovníkem.

AŤ UŽ SE ROZHODNETE JAKKOLIV

Při rozdělování nákladu je vhodné dávat knihy do přihrádky směrem k zádům. Tak se přenese váha batohu nebo aktovky na tělo. Ramenní popruhy musí být vyztužené, nastavitelné, protiskluzové a nesmí se dotýkat krku dítěte. Do přední části je vhodné dávat lehčí školní potřeby. Velmi praktické jsou dvě venkovní kapsičky určené na svačinku a láhev s pitím.

Batohy a aktovky se často povalují po zemi v šatnách, družinách. Nelze je prát (pouze čistit) a proto volte omyvatelný a voděodolný materiál. Plastové nožičky zabrání oděru látky.

Vybírejte v každém případě školní výbavu s certifikací. Nekupujte školní výbavu na tržnicích, kde se určitě s atestací nesetkáte a cena často odpovídá kvalitě materiálu. Osobně jsem využila službu v kamenném obchodě, který mi nabídl po dobu reklamační lhůty bezplatné zapůjčení aktovky, což mi přišlo velice výhodné a praktické.

Pokud vám připadají ceny nových certifikovaných školních potřeb příliš vysoké, využijte náš dětský bazar. Lehce obnošený batoh nebo aktovka je pořád lepší volba než návštěva tržnice.

Čemu dává přednost váš prvňáček? Batoh nebo aktovka? Podělte se s ostatními o své zkušenosti v naší diskuzi.

Mirka, Simona


Komentáře 31

  • Pavlína

    říká:

    Myslím, že v dnešní době opravdu všechny známější značky školních batohů a aktovek davájí velký důraz na kvalitu. Myslím, že člověk nikdy nemůže sáhnout vedle, pokud zvolí aktovku od Topgalu, Bagmasteru, Stilu ani Arsuny. Cenově se dají srovnat a kvalitou taky. U nás se rozhodovalo vyložené podle designu.Nakonec si vybrala od Stilu. Šli jsme také do neutrálnějšího, aby se neomrzel za rok a vydržel déle. Zatím jsme s batohem všichni spokojení.

  • Hanina

    říká:

    Tak je to se vším, v jednom testu vyjde jedna značka, ve druhém jiná, ale na bednách jsou pořád ty samé značky. My jsme nakonec vybrali podle co nejmenší váhy, do 1kg, mimo to i požadované ceny a hezkého designu jsme se vešli se Stilem. Akorvka má spoustu vychytávek a syn ji má vě škole jediný. Sama jsem před dvaceti lety přišla domů s cizí aktovkou a ta doba se začíná vracet. Anatomické prvky i reflexní má, oddělené přepážky taky, já jsem spokojená a to moje dítě snad taky..

  • Markéta

    říká:

    Já myslím, že všechny jmenované značky jsou v pohodě. Nikdo si nedovolí vynechat anatomické ani reflexni prvky. Vybírala jsem taky mezi Topgalem, Bagmastrem a Stilem. Nakonec vyhrál Stil díky drobnostem. Zavírání na magnetický patent, možnost pořídit vše v setu a design v jemných barvách (mám dceru, která nemá moc ráda růžovou barvu, tak si to představte) no a nakonec také celkem příznivá cena. Rozhodnutí nelituju, aktovka je i teď v listopadu pořád jako nová a hezky slouží.

  • Pavla Fialová

    říká:

    Díky Dáši za příspěvek :-) jak jsem psala už nahoře, jsem spokojená :-) dobrý tip!

  • Dáša Pecková

    říká:

    Můžu potvrdit dobré osobní zkušenosti s arsunou. Objednávám přes net a pokud my to časově vyjde osobně si balíček vyzvednu na výdejním místě v jejich kamenném obchodě.

  • Pavla Fialová

    říká:

    Holky díky, nakonec jsem u nich objednala a jsme spokojeni. :-)

  • Kristýna Lacmanová

    říká:

    Byla jsem s Arsunou spokojená. Všechno doručili, včas a zdarma. Byla jsem následně navštívit i jejich kamennou prodejnu v Praze.

  • Zuzka

    říká:

    My máme od Bagmaster aktovku Polo a za nás spokojenost. Moc pěkná záda, dobré polstrování. Dají se na ní taky upravit výškově popruhy – takže by mu mohla vydržet i do 3. třídy a pak vybereme už studentskej. Váha 1 kg. Malej má všechno přehledně v jedné komoře, nic nemusí dlouho hledat. Naprosto miluje magnetický zámek.

  • Hanka

    říká:

    Dobrý den, osobně jsme koupili batoh Topgal. Je však pravda, že teď už celkem lituji. Syn ho má od září a už teď vím, že budeme muset na příští rok koupit novou aktovku. Kamarádka má od batohystil a my koupíme asi taky tam. Bagmaster také nevypadá špatně.

  • alča

    říká:

    Ahojky Evi :-) my máme aktovku právě od http://www.bagmaster.cz/ a můžu říci, že maximální spokojenost. Dcera ji má už druhý rok a perfektně drží, takže můžu doporučit. Měj se fajn.

  • Olina

    říká:

    Dobrý den, já osobně brouzdám po internetu už asi dvas týdny hledám v diskuzích recenzích nejlepší variantu aktovky pro dcerku! Kledám kompromis mezi cenou kvalitou, rozhodně nejsem jako samoživitelka v situaci, že bych mohla koupit batoh za 3500, ale taky nechci koupit nic nekvalitního, abych nemusela za měsíc řešit reklamaci, nebo za rok kupovat jiný! Zatím vypadá nejpřijatelněji tahle ta:http://www.stil.cz/Produkty/Skolni-batohy-aktovky/Skolni-batohy-pro-1-stupen/Skolni-aktovka-Romantic2 je to za dobrý peníz a je k ní i stejný penál a není to až takový ranec, takže když mi na přispějí i moje rodiče, tak to snad dám!!! Vůbec nevím jak ta moje drobounká holčička unese takovou velikou tašku, je hrozně malinká, ale zase hrozně chytrá a šikovná takže odklad není nutný!

  • danny679

    říká:

    Taky máme doma Bagmaster. My jsme spokojeni, dcerka taky a tak to má být :-)

  • Aneta Žárská

    říká:

    My jsme se rozhodovali mezi stil a bagmaster. Na bagmasteru nás ale přesvědčily lékařské posudky a nakonec se nám líbí všem!

  • Martin

    říká:

    My jsme také kupovali batoh od Bagmasteru, konkrétně supernova 6C a syn už druhým rokem nosí a je spokojený. Zipy pořád drží jako nové , takže bych kupoval určitě znovu. :)

  • Marie Z

    říká:

    Dobrý den,

    vybrali jsme taky od stilu na https://www.mideli.cz/658-batoh-anatomicky-fast-cars.html a fakt super. Rozměry akorát a překvapivě lehká. Přemýšleli jsme ještě nad trochu dražší od ars una https://www.mideli.cz/4-cybron-kompakt-easy-skolni-aktovka.html , ale nakonec levnější varianta vyhrála a to i kvůli tomu, že na ars una nejsou nikde moc recenze. Nemáte někdo zkušenost? Mají celkem pěkné batohy i pro starší, tak přemýšlím, že bychom dceři pořídili.

    Děkuji
    Marie

  • Libuše

    říká:

    Dobrý den, dle recenzí jsme zvolili školní aktovku od batohystil.cz, přišla rychle a byla jsem mile překvapena. Aktovka je lehká, má vzstužená záda, popruhy šly na prcka skvěle nastavit. Mohu doporučit.

  • Michala

    říká:

    Dobrý den, my jsme dlouho hledali a nakonec jsme se rozhodli pro školní aktovku Pony, kterou jsme objednali zde https://www.batohystil.cz/batohy-pro-prvnacky/. Líbí se nám nejen vzhledově, ale hlavně se nám líbí to, že se jedná o aktovku, která malému neničí záda a přitom v aktovce nosí poměrně dost učení až mě někdy udivuje co vše takový prvňák má odnosit. Přitom vím, že my jsme možná nosili aktovky ještě těžší, ale to už si člověk moc nepamatuje.

  • Lucie

    říká:

    To je přesně náš případ, neuznávám takové to splnit dítěti každé přání, protože nejenom, že tašky s těmihle komerčními obrázky jsou o dost dražší než jiné, ale hlavně malý má každý půlrok jiného oblíbeného hrdinu a tak mu vždycky říkám – bude tě bavit třeba i za dva roky? Navíc mnohdy stačí si aktovku jen vyzkoušet a sám uzná, že je dost nepohodlná, takže taky vybíráme podle funkčnosti a praktičnosti než podle obrázků. Na stil jsem četla hodně pozitivní reakce už několikrát, takže letos zkusíme mrknout tam, třeba se nám tam podaří sehnat takovou, se kterou bude i malý spokojený a mě to nezruinuje a nebudu mít strach, že synovi odrovnám záda.

  • Klára

    říká:

    Zdravím, je to praktický a moc hezky napsaný článek. Ráda bych kromě všech těch praktických záležitostí a funkčnosti doporučila opravdu pečlivě vybírat i vzhled, který dítko na první pohled nadchne protože tam vidí svého „hrdinu“ či „princeznu“ ale za půl roku už je v módě zase něco jiného a dítěti už se nelíbí…a i když je aktovka sebelepší, sebedražší se všemi funkčnosti a vydržela by i 5 let, tak díky dětskému obrázku budete muset měnit poměrně brzy…My jsme nakonec koupili taky od Stilu, naprosto neutrální, hezkou barevnou která bude v módě pořád, mladá spokojená, ale vím že maminky z baráku museli vyměňovat brzo právě kvůli vzhledu protože dítě protestovalo…

  • hanka

    říká:

    Já vybírala dceři aktovku minulý rok, je teď v první třídě. Projela jsem různé testy, recenze a z toho vybrala několik tašek, které odpovídaly mým požadavkům – anatomický záda, reflexní prvky, kvality, aby byla váha tašky co nejnižší. Dcera už si potom sama vybrala tašku, která se jí vzhledově líbila a nekonec si vybrala tuhle se štěňátkama http://www.stil.cz/Produkty/Skolni-batohy-aktovky/Skolni-batohy-pro-1-stupen/Skolni-anatomicka-aktovka-Friends. Hodně bych dbala na váhu samotné tašky, nezdá se to, ale když zvážíte plnou aktovku, tak se budete divit. Tahle má necelé kilo a když tam má ještě pracovní sešity, pouzdro, svačinu, pití a další potřebné věci, tak se dostaneme s váhou skoro na tři kila, což je na prvňáčka dost. No a pokud máte samotnou aktovku mnohem těžší, tak je samozřejmě váha větší.

  • Berenika

    říká:

    Zdravím, mě se hodně svědčilo brát rady z d-testu .>>http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-47/test-batohu?limit=25&do=limit to je vyloženě studie kvality různých batohů. Díky tomu se nám dost objasnilo.

    S manželem jsme kupovali topgala na internetu kvůli ceně, ale předtím jsme ho zkoušeli v obchodě. Upřímně jsem neměla na to vzít ten risk, že by to malé třeba nesedělo a já to musela nějak složitě vracet. http://www.sevt.cz/obchod/skolni-potreby-a-pomucky/skolni-aktovky-a-batohy/batohy-topgal/
    Ceny docela dobré, doporučila bych.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *