Jak prodat půdní prostory domu

Ladem ležící půda, která slouží maximálně jako odkladiště nepotřebných věcí obyvatel domu, žádný jiný užitek nepřinese. Přitom se jedná o zajímavý prostor pro investory, který se při prodeji může stát vítaným příjmem na společný účet společenství vlastníků.

Mezi inzeráty s nabídkou bytů se odprodej půdních prostor běžně objevuje. Vzhledem k tomu, že se nejedná o bytovou či nebytovou jednotku, je tento odprodej možný pouze za splnění určitých podmínek. Kdy a jak tedy můžete vaši půdu prodat?

Ve většině případů je půda v podílovém spoluvlastnictví majitelů bytových jednotek v domě. Slouží všem obyvatelům, je součástí domu jako jeho společné prostory a není zkolaudována jako samostatná bytová či nebytová jednotka, se kterou je možné obchodovat. Odpověď je tedy jednoduchá: Půdu prodat nelze.

Smlouva o výstavbě

Jediným přijatelným způsobem je udělat ze společných půdních prostor rozestavěnou jednotku, kterou je možné zapsat do katastru nemovitostí a poté i prodat. To vyžaduje uzavření smlouvy o výstavbě, ve které bude nová jednotka vymezena, stejně jako vlastnická práva dosavadních a nových majitelů nebo např. způsob financování výstavby.

Předpokladem pro prodej bude v neposlední řadě také souhlas všech spolumajitelů s plánovaným záměrem. V tomhle by mělo být jasno úplně na začátku. Smlouvu o výstavbě totiž uzavírají všichni stávající majitelé s těmi budoucími. Jediný nesouhlas by tedy znamenal konec nadějím na úspěšný prodej.

Prodej půdních prostor

„Prodej půdního prostoru o výměře cca. 130 m2 ve čtvrtém patře cihlového domu. Je zde možné vybudovat dvě bytové jednotky. Voda vyvedena na půdu, odpady a kabelová televize. Plyn a elekřinu je možné připojit. Dopravní spojení: Autobusy, Příjezd osobním autem Elektrický proud: 230 (220) V. Zdroj vody: Veřejný vodovod. Kvalita vody: Pitná upravená…“

 

U takto napsaného inzerátu se lze domnívat, že žádná smlouva o výstavbě neexistuje. V této podobě prodej půdy možný určitě není. To samozřejmě neznamená, že podat si podobný inzerát je zakázáno. Po splnění všech výše uvedených podmínek se nový majitel nakonec nemovitosti dočká. Nepůjde však o prodej půdních prostor, ale o (ve smlouvě o výstavbě vymezené) rozestavěné bytové či nebytové jednotky.

Pokud si chcete podat inzerát na prodej půdních prostor, neváhejte využít náš formulář. Stačí mít na paměti, že cesta k úspěšnému obchodu, je v tomto případě kapku složitější.


Komentáře

  • Michaela Vybíralová

    říká:

    Dobrý den, reaguji na Váš článek ze dne 21.2.2013 „Jak prodat půdní prostory domu“ a obracím se na Vás s prosbou o radu. Zajímám se o koupi bytu 1+1, nad kterým je půdní prostor vhodný pro rekonstrukci do konečné podoby bytu typu mezonet. Byt se nachází ve 2-podlažním domě se 6 byt. jednotkami. Historicky se podíly na společných částech domu rozdělily tak, že spodní byty vlastní pozemky (zahrady) a horní byty vlastní půdní prostor, tedy vlastnictví půdního prostoru je rozdělen na 3 díly. 2 bytové jednotky již svůj díl v minulosti zrekonstruovali a nyní tedy zbývá rekonstrukce půdního prostoru nad zmíněným bytem 1+1, o který mám zájem. Prosím Vás tedy o radu, zdali je v tomto případě nutná smlouva o výstavbě a mezi kým (vlastníky půdního prostoru ?) a příp. jaké přílohy musí smlouva o výstavbě obsahovat. Písemné souhlasy zbylých vlastníků půdního prostoru již mám k dispozic.

    Velice Vám děkuji za odpověď.

    Zdraví

    Michaela Vybíralová

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *